ԿԱՐԱԳԸ ՕԳՈ՞ՒՏ Է, ԹԵ՞ ՎՆԱՍ

 

Կարագը A, B, C, D, E և K վիտամինների, նաև Oմեգա-3 և Oմեգա-6 ճարպաթթուների աղբյուր է, որոնք դանդաղեցնում են ծերացման գործընթացը և բարենպաստ ազդեցություն ունի մաշկի, եղունգների և առողջության վրա: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս ամեն օր կարագ ուտել՝ մեր մաշկի տոնայնությունը պահպանելու համար։

Կարագի օգուտների մասին

 Կարագը սերուցքից ստացել են մեր հեռավոր նախնիները հազարավոր տարիներ առաջ։ Եվ այս ընթացքում դրա արտադրության գործընթացը գործնականում մնացել է անփոփոխ։ Բարձր տեխնոլոգիաների դարաշրջանի միակ տարբերությունն այն է, որ կարագը սկսեց արտադրվել տարբեր տոկոսներով, յուղայնությամբ։ Առավել §ճիշտ¦ և ամենաառողջարարը կարագն է՝ 82.5%, արտադրված ԳՕՍՏ-ի համաձայն։ Այն կոչվում է §ավանդական¦:

Շատ են քննադատել կարագը՝ որպես յուղոտ մթերք, ինչը բազմաթիվ հարցեր էր առաջացնում։

Ավագ սերնդի մարդիկ հիշում են, որ կարագը պարտադիր մթերք էր մանկապարտեզների, դպրոցների և առողջարանների ճաշացանկում։ Մեր տատիկներն այն համարում էին առանձնահատուկ, առողջարար նրբություն՝ առավոտյան սիրով քսելով հացի վրա։ Առողջ ապրելակերպի վերաբերյալ խորհրդային բոլոր առաջարկություններում կարագը մի ապրանք էր, որն օրգանիզմին ապահովում էր բազմաթիվ օգտակար նյութերով և ուժ էր տալիս ակտիվ ապրելակերպի համար:

Վնասակարության մասին առաջին հարցը կալորիականությունն է։ Որքա՞ն ավելի կալորիա ունի կարագը, քան բուսական յուղը: Կարագը պարունակում է 610-750 կկալ, իսկ բուսական յուղերը (կոկոսի, ձիթապտղի)՝ 850-900 կկալ 100 գ-ում։ Մենք տեսնում ենք, որ կալորիաների առումով կարագը հաղթում է։

Երկրորդ հարցը §վատ¦ խոլեստերինն» է։ Ենթադրվում էր, որ կարագը նպաստում է դրա ձևավորմանը և խցանում է արյան անոթները։ Սակայն ժամանակակից բժշկությունն ապացուցել է, որ դա այդպես չէ։

Օգուտների մասին

Նշեցինք, որ կարագը A, B, C, D, E և K վիտամինների, ինչպես նաև Օմեգա-3 և Oմեգա-6 ճարպաթթուների աղբյուր է, որոնք դանդաղեցնում են օրգանիզմի ծերացման գործընթացը և բարենպաստ ազդեցություն ունեն մաշկի, եղունգների և մազերի վրա:

 Բժիշկները խորհուրդ են տալիս ամեն օր կարագ ուտել՝ մեր մաշկի տոնայնությունը պահպանելու համար։

Յուղում պարունակվող խոլեսթերինն օգնում է ամրացնել սիրտանոթային համակարգը։

Ապացուցված է, որ խոլեսթերինն իրականում անհրաժեշտ է օրգանիզմին։ Այն կարգավորում է բջջային թաղանթների թափանցելիությունը, մասնակցում է հորմոնների սինթեզին և այլն։ Կարագը պարունակում է խոլեսթերին, թեև շատ ավելի փոքր չափաբաժիններով, քան, օր՝. ձվի դեղնուցը։ Խոլեսթերինի մի քիչ քանակություն ստացվում է սննդից, մինչդեռ օրգանիզմն ինքնուրույն սինթեզում է օրական մինչև 2 գրամ այս նյութը։ Եթե ​​հանկարծ հրաժարվեք խոլեսթերին պարունակող մթերքներից, ապա օրգանիզմում խոլեսթերինի սինթեզի կտրուկ թռիչք է նկատվում։ Ուստի, ավելի ճիշտ է համարվում ողջամիտ նորմ պահպանելը և հատկապես ուշադիր լինել նրանց նկատմամբ, ովքեր արդեն տառապում են սրտի և անոթային հիվանդություններով։

Յուղում պարունակվող վիտամին A-ն հանում է աղեստամոքսային տրակտի բորբոքումները, գլիկոսֆինգոլիպիդները պաշտպանում են աղիները վարակներից։

Վիտամին D-ն, որի մեջ շատ կա կարագը, պատասխանատու է կենտրոնական նյարդային համակարգի առողջության համար, որը նշանակում է կենտրոնացում, բարելավված հիշողություն, լավ տրամադրություն և առողջ քուն։

Կարագը նաև էներգիա է տալիս մեզ, որը կարող է տաքացնել մեզ ցուրտ սեզոնին, ինչը շատ կարևոր է հյուսիսային շրջանների բնակիչների համար:

Պարզվում է, որ կարագի մեջ այնքան շատ առողջարար բաներ կան: Ինչո՞ւ այդ դեպքում այն ​​ներառվեց արգելված ապրանքների ցանկում։ Ամեն ինչ շատ պարզ է. քանի որ կարագը ճարպերից բաղկացած մթերք է, անհրաժեշտ է պահպանել օրական սպառման արագությունը, որպեսզի ավելորդ ճարպը չկուտակվի օրգանիզմում և չհանգեցնի ավելորդ քաշի ավելացման։ Կարագի օգտագործման նորման օրական 10-30 գրամ է։ Այսպիսով, կարագ ուտելը կարևոր և անհրաժեշտ է: Հիմնական բանը այն է, որ այն լինի որակյալ է: Կարագ արտադրվում է ԳՕՍՏ-ի համաձայն բնական կաթից և ունի 82.5% յուղայնություն: