ՉԻԼԻ ՊՂՊԵՂԸ ԱՐԳԵԼՎՈՒՄ Է ՕԳՏԱԳՈՐԾԵԼ ՍՏԱՄՈՔՍԱԱՂԻՔԱՅԻՆ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԴԵՊՔՈՒՄ

Չիլիի պղպեղը, որը նաև հայտնի է որպես կարմիր կծու պղպեղ, ամենակծուն է բոլոր տեսակի պղպեղների մեջ
Այս բանջարեղենն ունի վառող համ, ավելի քան 40 վիտամին, 20 հանքանյութ և այլ օգտակար բաղադրիչների առատություն, որոնք բարելավում են օրգանիզմի աշխատանքը։ Չիլի պղպեղը ներառված է TOP 10 ապրանքների ցանկում, որոնք Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության մասնագետները խորհուրդ են տալիս պարտադիր օգտագործել, քանի որ այն օգնում է պահպանել առողջությունը և երկարացնել կյանքը:
Չիլի պղպեղի օգուտից բացի վնաս կա՞
Կարմիր պղպեղի կանոնավոր օգտագործումը օգնում է խուսափել կամ հաղթահարել որոշ հիվանդությունների ախտանիշներ։
Կծու չիլի պղպեղի օգտակար հատկությունները կօգնեն բուժել օրգանիզմը կամ կօգնեն կանխել հետևյալ հիվանդությունները.
Քաղցկեղային հիվանդություններ. համաձայն ուսումնասիրությունների՝ ապացուցվել է, որ այն մարդիկ, ովքեր իրենց սննդակարգում կանոնավոր կերպով ավելացնում են չիլի պղպեղ, 90 տոկոսով ցածր է քաղցկեղի զարգացման ռիսկից: Բայց մինչ օրս դրա մասին պաշտոնական գիտական ապացույց չկա, դրանք ընդամենը վիճակագրական եզրակացություններով ուսումնասիրություններ են։
Բարձր արյան ճնշում. չիլի պղպեղն ունի արյան անոթները լայնացնելու և սիրտը կայունացնելու հատկություն, ինչը անհրաժեշտ է արյան բարձր ճնշումը նորմալ մակարդակի հասցնելու համար: Այդ իսկ պատճառով այն խորհուրդ է տրվում արյան բարձր ճնշմամբ տառապող մարդկանց։
Վարակիչ հիվանդություններ. կծու պղպեղի մեջ պարունակվող նյութերը՝ կապսաիցինոիդները, բանջարեղենին տալիս են այրվող հատկություն, որն օգնում է նրան հաղթահարել բակտերիաները, որոնց մեծ մասը մահանում է, երբ փոխազդում է իր տաք հյութի հետ: Այսպիսով, չիլի պղպեղը արդյունավետ է ստամոքսի և աղիների խանգարումների, վարակիչ կոկորդի և սննդային թունավորումների դեպքում։
Բացի այդ, կծու չիլի պղպեղի օգուտը մարդու օրգանիզմի համար դրսևորվում է հետևյալ դրական հատկություններով.
ամրացնում է նյարդային համակարգը և թեթևացնում ցավը։
Չիլի պղպեղի կծու նյութերի շնորհիվ, որոնք գործում են լորձաթաղանթի ցավային ընկալիչների վրա, որոնք ազդանշան են ուղարկում ուղեղին, զարկերակն արագանում է, օրգանիզմում մեծանում է քրտնարտադրությունը և էնդորֆին արտադրվում։ Այսպիսով, այս հորմոնի արտազատման շնորհիվ տարբեր տեսակի ցավերը կարող են մեղմվել, հատկապես դիաբետիկ նյարդաբանության, ռևմատոիդ և փսորիատիկ արթրիտի, դեֆորմացնող օստեոարթրիտի դեպքում։ Էնդորֆինները օգնում են ազատվել սթրեսից և անքնությունից և բարելավել տրամադրությունը:
Բացի այդ, անալգետիկ ազդեցություն ապահովելով, պղպեղը կանխում է թմրությունը։ Այս հատկության շնորհիվ գիտնականները ձգտում են այս արտադրանքի հիման վրա նոր սերնդի անզգայացնող դեղամիջոցներ ստեղծել:
Կանոնակարգում է սրտանոթային համակարգի աշխատանքը. նույն էնդորֆինների, հակաօքսիդանտների և մակրոմոլեկուլների օգնությամբ չիլի պղպեղը արագացնում է արյան շրջանառությունը՝ կանխելով աթերոսկլերոզի զարգացումը և թրոմբների առաջացումը, ամրացնում է անոթների պատերը և մեծացնում դրանց առաձգականությունը։
Օգնում է նվազեցնել սննդի մեջ աղի ընդունումը։ Այս պղպեղները մեծ քանակությամբ աղի կամ որևէ համեմունքի կարիք չունեն՝ նրանց ավելի ուժեղ համ հաղորդելու համար: Այն արդեն ունի հարուստ համային հատկություններ։
Կանխում է 2-րդ տիպի շաքարախտի առաջացման վտանգը։ Ավստրալացի գիտնականները հետազոտության ընթացքում պարզել են, որ եթե ճաշի մեջ կա չիլի պղպեղ, ապա արյան մեջ շաքարի մակարդակն իջեցնելու համար շատ ավելի քիչ ինսուլին է պահանջվում: Բացի այդ, պղպեղն ինքնին օգնում է նվազեցնել շաքարի բարձր մակարդակը:
Չիլին ավելացնելով ձեր սննդակարգում՝ դուք զգալիորեն կբարելավեք մարսողության գործընթացները ձեր օրգանիզմում, կխթանեք լյարդի ավելի լավ աշխատանքը և կուժեղացնեք իմունային համակարգը, դուք միշտ լավ ախորժակ կունենաք։ Այս ամենը նրա հիմնական կենսաբանական ակտիվ բաղադրիչի՝ կապսաիցինի շնորհիվ է, որը նաև բարելավում է աղաթթվի արտադրությունը պարիետալ բջիջների կողմից։ Այն ունի նաև լուծողական ազդեցություն։
Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ ալկալոիդ կապսաիցինը, որը հարուստ է չիլի պղպեղով, խթանում է մազերի աճը։ Բացի այս բաղադրիչից, այս բանջարեղենը պարծենում է ճարպային յուղերի, կարոտինի, A, B և C խմբի վիտամինների առատությամբ, որոնցից հումքը պարունակում է 2 անգամ ավելի շատ, քան կիտրոնը:
Ժողովրդական բժշկության մեջ կծու կարմիր պղպեղը հաճախ օգտագործվում է արտաքին օգտագործման համար, քանի որ այն օգնում է բուժել այնպիսի հիվանդություններ, ինչպիսիք են արթրիտը, ռադիկուլիտը, ռևմատիզմը։
Չիլի պղպեղի հանրաճանաչությանը ավելանում է նաև այն, որ այն ցածր կալորիականությամբ մթերք է, ինչը նպատակահարմար է դարձնում այն օգտագործել դիետայի ժամանակ։ Նրա կալորիականությունը կազմում է ընդամենը 40 կիլոկալորիա 100 գրամի դիմաց, մինչդեռ այն զգալիորեն արագացնում է մարսողությունը։
Պղպեղի օգուտները նաև ալերգիկ հիվանդությունների, այդ թվում՝ բրոնխիալ ասթմայի բուժման մեջ են:
Չնայած չիլի պղպեղի հսկայական օգուտներին, գիտնականների շրջանում դեռ շատ քննարկումներ են բռնկվում դրա վնասի թեմայի շուրջ: Այն հիմնականում վնասում է մեր օրգանիզմին, երբ այն շատ են օգտագործում։
Մեկից ավելի պղպեղի պատիճների կանոնավոր օգտագործումը մեծացնում է աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների զարգացման վտանգը։
Խորհուրդ չի տրվում օգտագործել ստամոքսի և տասներկումատնյա աղիքի խոցով, գաստրիտով և ներքին օրգանների լորձաթաղանթը բորբոքող այլ հիվանդություններ ունեցող մարդկանց:
Այն ուտելիս պետք է զգույշ լինել, քանի որ չիլի պղպեղի կծու հյութը կարող է ուժեղ այրել աչքի թաղանթը։