ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ ՑՈՒՅՑ ԵՆ ՏՎԵԼ, ՈՐ ԼՈՐԻ ՁՎԻ ԿԵՂԵՎԸ ԿԱԼՑԻՈՒՄԻ ԻԴԵԱԼԱԿԱՆ ԱՂԲՅՈՒՐ Է

Հին բժշկական գրքերում շատ բուժիչ խառնուրդներ կան լորի ձվի եւ  այդ  ձվի կեղևի միասին: Հունգարացի բժիշկ Կրոմպեչերը և մի խումբ բժիշկներ և կենսաբաններ սկսեցին հետաքրքրվել ձվի կեղևի առողջարար հատկություններով: Ավելի քան 10 տարվա հետազոտությունները ցույց են տվել, որ ձվի կճեպը կալցիումի իդեալական աղբյուր է, որը հեշտությամբ ներծծվում է օրգանիզմի կողմից։

Ինչպես գիտեք, կալցիումի անբավարարությունը, հատկապես ոսկորներում, նյութափոխանակության ամենատարածված խանգարումներից է։ Դրանք են՝ երեխաների մոտ ռախիտը և ատամների աննորմալ աճը, ողնաշարի կորությունը և վնասված ատամները, տարեցների մոտ փխրուն ոսկորները։ Կալցիումի նյութափոխանակության խանգարումը հաճախ ուղեկցվում է սակավարյունությամբ, մրսածության, ալերգիայի, շրթունքների վրա հերպեսի և ճառագայթման դիմադրության նվազմամբ:

Կանանց մոտ դրան ավելանում է լեյկորեան, ծննդաբերության կծկումների թուլությունն և արգանդի մկանների ատոնիան:

Դժվար է շտկել կալցիումի նյութափոխանակության խանգարումները, քանի որ բժշկության մեջ օգտագործվող դեղամիջոցները՝ կալցիումի քլորիդը, գիպսը, կավիճը, վատ են ներծծվում օրգանիզմի կողմից։

Ամենաարժեքավոր  դեղամիջոցը՝ լորի ձվի կեղևն է։

Բժշկական հետազոտությունները ցույց են տվել, որ լորի ձվի կճեպը, որը բաղկացած է 90% կալցիումի կարբոնատից, օրգանիզմը հեշտությամբ կլանում։  Լորի ձվի կեղեւը պարունակում է օրգանիզմի համար անհրաժեշտ բոլոր միկրոտարրերը՝ պղինձ, ֆտոր, երկաթ, մանգան, մոլիբդեն, ֆոսֆոր, ծծումբ, ցինկ, սիլիցիում և այլն՝ ընդհանուր առմամբ 27 տարր: Հատկապես կարևոր է դրանում սիլիցիումի և մոլիբդենի զգալի պարունակությունը. մեր ամենօրյա սնունդը չափազանց աղքատ է այս տարրերով, բայց դրանք բացարձակապես անհրաժեշտ են մարմնում կենսաքիմիական ռեակցիաների բնականոն առաջացման համար:

Մանրացված լորի ձվի կեղևի ներմուծումը սննդի մեջ ցույց է տվել դրա բարձր թերապևտիկ ակտիվությունը և որևէ կողմնակի ազդեցությունների բացակայությունը, ներառյալ բակտերիալ աղտոտումը:

 Ձվի կեղևը օգտագործելով՝ դուք այլեւս չպետք է անհանգստանաք ոսկորների և հոդերի վրա ավելորդ կալցիումի առկայության մասին, ինչպես նաև պետք չէ անհանգստանալ միզաքարային հիվանդությունից:

 Եթե ​​կալցիումի կարիք չկա, այն իդեալականորեն հանվում է օրգանիզմից։

Լորի ձվի կեղևը հատկապես օգտակար է փոքր երեխաների համար՝ սկսած մեկ տարեկանից, նրանց օրգանիզմում ոսկրային հյուսվածքի ձևավորման գործընթացներն առավել ինտենսիվ են և պահանջում են կալցիումի անխափան մատակարարում։

Մանկական սննդի մեջ ներառված կեղևը չափազանց բարենպաստ ազդեցություն ունի ռախիտի և սակավարյունության վրա, որը զարգանում է ռախիտին զուգահեռ։

Արագ ապաքինումը նկատվել է օրթոպեդիկ հիվանդությունների դեպքում, ինչպիսիք են ազդրի բնածին տեղաշարժը, օստեոպորոզը (ոսկորների փափկացում):

Թե՛ երեխաների, թե՛ մեծահասակների մոտ կեղևային թերապիայի օգտագործումը դրական է ազդում եղունգների և մազերի փխրունության, լնդերի արյունահոսության, փորկապության, դյուրագրգռության, անքնության, խոտի տենդի, ասթմայի և եղնջացանի վրա:

Ձվի կեղևը հիանալի միջոց է ռադիոնուկլիդներն օրգանիզմից հեռացնելու և ոսկրածուծում Ստրոնցիում-90-ի կուտակումը կանխելու համար։

Իր հետազոտության հիման վրա դոկտոր Կրոմպեխերը տալիս է հետևյալ առաջարկությունները.

· հղիության ընթացքում կեղևային պրոֆիլակտիկան պարտադիր է.

· չափազանց ցանկալի է 1 տարեկանից մինչև 6 տարեկան երեխաների համար;

· ցանկալի է դեռահասության և երիտասարդության շրջանում (մինչև 19–20 տարեկան),

· տարին երկու անգամ պրոֆիլակտիկան օգտակար է մեծահասակների համար՝ կանխելու ողնաշարի հիվանդությունները, ատամնաբուժական կարիեսը և օստեոպորոզը,

· կեղևի փոշի ընդունելը հատկապես օգտակար է տարեսկզբին, երբ օրգանիզմում կալցիումի նյութափոխանակությունը դանդաղում է։

Ինչպե՞ս ընդունել փոշին՝ անոթի՞, թե՞ ուտելուց հետո:

Այս դեպքում դա նշանակություն չունի. դուք կարող եք այն միաժամանակ ավելացնել սննդի մեջ։ Արդյունքը շատ ավելի մեծ կլինի, եթե լորի փոշին օգտագործեն 3-5 կաթիլ կիտրոնի հյութի, ինչպես նաև ձկան յուղի հետ, որը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին D և յոդ։

Բելգիացիները ճզմած կեղևները լցնում են քիչ քանակությամբ կիտրոնի հյութով, կիտրոնաթթվով կամ խնձորաթթվով, թողնում նստի, ապա ուտելուց անմիջապես առաջ այս համեմունքը խառնում են ճզմած սխտորի հետ և ավելացնում սննդի մեջ։

Կալցիումը և այլ միկրոտարրերը ջրի մեջ լուծված ավելի լավ են ներծծվում: Կալցիումի լուծույթը պատրաստվում է հետևյալ կերպ. փոշին լցնում են տարայի մեջ (1 լիտրի համար 1 թեյի գդալ լորի ձվի կճեպի փոշի) և թրմում 5 ժամ։ Այս ջուրն օգտագործում են թեյ, բուսական թուրմեր, սուրճ, ապուրներ պատրաստելու համար եւ այդ կերպ մենք մեր օրգանիզմը հագեցնում ենք կալցիումի իոններով և այլ տարրերով։

Ի դեպ, կեղևը մաքրում է ջուրը քլորից և ծանր մետաղներից և վերականգնում թթու-բազային հավասարակշռությունը։

Լորի ձվի կեղեւց ստացված փոշին կարող է տասը օրվա ընթացքում թեթեւացնել ստամոքսի քրոնիկ ցավը եւ արագացնել մաշկի ապաքինումը այրվածքների ու խոցերի հատվածներում

Լորի կճեպն ընդունել օրը մեկ անգամ՝ գիշերը, 1/3 թեյի գդալ և 2 պարկուճ ձկան յուղ, սկսած նոյեմբերից մարտ, և՛ ձեր մազերը,  եղունգները պարզապես հիանալի կլինեն:

Ընդունելով լորի կեղևի փոշի, բացարձակապես առանց բժշկական կամ քիմիական դեղամիջոցների օգնության, դուք կարող եք վերականգնել առողջությունը, բարձրացնել անձեռնմխելիությունը և բարելավել ընդհանուր առողջությունը: