ԼՅՈՒՏԵԻՆԸ, ՈՐԸ ՁԻԹԱՊՏՂԻ ՄԻ ՄԱՍՆ Է, ՈՒԺԵՂ ՀԱԿԱՕՔՍԻԴԱՆՏ Է

Լյուտեինը, որը ձիթապտղի մի մասն է, ուժեղ հակաօքսիդանտ է։ Այն ոչնչացնում է ազատ ռադիկալները, պաշտպանումն բջիջները վաղ ծերացումից, ամրացնում ցանցաթաղանթը և մեծացնում օպտիկական խտությունը։ Ձիթապտուղը պարունակում է պոլիֆենոլներ (ֆլավոնոիդներ)՝ հակաօքսիդանտ նյութեր։
Ձիթապտղի ծառը ծաղկում է ապրիլի վերջից մինչև հունիսի սկիզբը: Այն ունի խիտ պերիկարպ՝ արժեքավոր յուղի աղբյուր, որն ունի բարձր սննդային արժեք և յուրահատուկ օգտակար հատկություններ։ Ցելյուլոնի գույնը կախված է բազմազանությունից՝ գույնը կարող է լինել կանաչ, մուգ մանուշակագույն կամ խորը սև։ Բերքատվության վրա ազդում է հողի խոնավության մակարդակը և դրա հագեցվածությունը օգտակար բաղադրիչներով. ձիթապտուղը չի հանդուրժում չորությունը և աղքատ հողը։ Ձիթապտուղը տարին երկու անգամ պտուղ է տալիս։ Մրգերի ամենաակտիվ ձևավորումը տեղի է ունենում ծեր ծառերի մոտ, որոնց տարիքը գերազանցում է 20 տարին: Արտադրողականությունը մոտ 20 կիլոգրամ է։ Ձիթենին ապրում են մինչև 300 տարի: Առավելագույն գրանցված տարիքը հազար տարի է։
Ձիթենին գեղեցիկ և ամուր ծառ է՝ յուրահատուկ քիմիական բաղադրությամբ։
Ժողովրդական բժշկության մեջ օգտագործում են ձիթենու տերեւներն ու յուղը, որոնցում բառացիորեն կենտրոնացված են օգտակար հատկությունները։ Ձիթենու փայտից պատրաստվում են տան և պարտեզի կահույք, դեկոր և էկոլոգիապես մաքուր սպասք:
Քիմիական բաղադրությունը
Ձիթապտուղը անհիշելի ժամանակներից օգտագործվել է հարավային Եվրոպայի երկրներում այլընտրանքային բժշկության մեջ: Ձիթապտղի յուրահատուկ բուժիչ հատկությունները բացատրվում են նրա հարուստ քիմիական բաղադրությամբ։
Ձիթապտղի պտուղները պարունակում են մոտ 70% յուղ, սերմերը՝ մոտ 20%, յուղը պարունակում է վիտամիններ, պեկտինային նյութեր (նվազեցնում է շաքարը), կատեխիններ (հակաօքսիդիչ ազդեցություն), սապոնիններ (արտահանող հատկություն) և մի շարք չափազանց կարևոր օրգանական թթուների գլիցերիդներ, այդ թվում՝ 80% օլեինաթթու գլիցերիդ՝ բաղադրիչ, որը նվազեցնում է վատ խոլեսթերինի մակարդակը և բարելավում է ամբողջ սիրտ-անոթային համակարգի գործունեությունը: Նույն օգտակար հատկությունները հայտնաբերվել են ձիթապտղի տերևներում: Հիմնականում տերևներն ու յուղն են օգտագործվում ժողովրդական բժշկության բնագավառում։
Օգտակար հատկություններ
Ձիթապտղի բուժիչ հատկությունները հայտնի էին դեռևս հնագույն բժշկության բնագավառում և այսօր ակտիվորեն օգտագործվում են ժողովրդական բժշկության մեջ:
*Ձիթապտղի տերևներում առկա ակտիվ նյութերը օգնում են նվազեցնել արյան ճնշումը և արյան շաքարի մակարդակն և ունեն մեղմ միզամուղ ազդեցություն:
*Տերևներում առկա ֆիթոնսիդները փոխում են տուբերկուլյոզի հարուցչի կենսահատկությունները և բարձրացնում հակատուբերկուլյոզային թերապիայի արդյունավետությունը:
*Ձիթապտղի յուղը արժեքավոր դեղամիջոց է, որն ունի անհամար օգտակար հատկություններ:
*Մեկ շաբաթ ամենօրյա սննդակարգում յուղ օգտագործելը նվազեցնում է արյան մեջ վատ խոլեսթերինի մակարդակը, բուժում և երիտասարդացնում օրգանիզմը։
Երբ ընդունում են ներքին օգտագործման ձեւով, յուղը ունի պարուրող ազդեցություն, արդյունավետ և արագ թեթևացնում է բորբոքումները, բարելավում է լեղու արտազատումը, ունի թեթև լուծողական և միզամուղ ազդեցություն և օգնում է հեռացնել քարերն ու ավազը երիկամներից: *Ձիթայուղի արտաքին օգտագործումը ցուցված է այրվածքների, էկզեմայի և ֆուրունկուլյոզի դեպքում, քանի որ այն նպաստում է հյուսվածքների վերականգնմանը։
*Որպես փափկեցնող միջոց, այն կիրառվում է խոցերի և քերծվածքների մակերեսին, երբ ձևավորվում են հյուսվածքները, նաև օգտագործում էեն կապտուկների և միջատների խայթոցների տեղերըին քսելու համար։
Աղ դրած պտուղները (ձիթապտուղ, ձիթապտղի յուղ) խորհուրդ է տրվում օգտագործել ստամոքսի հիվանդությունների, արյան բարձր ճնշման և որպես աթերոսկլերոզի կանխարգելման միջոց։
*Ձիթապտղի բուժիչ հատկությունները լավ ուսումնասիրված են և օգտագործվում են նաեւ ավանդակլան բժշկության մեջ։
*Ձիթապտղի տերևների և ձիթապտղի յուղի քաղվածքների վրա հիմնված թուրմերը օգտագործում են շնչառական համակարգի վարակիչ հիվանդությունների, ստամոքսի պատերի խոցերի, երիկամների, արյան բարձր ճնշման, սիրտ-անոթային որոշ հիվանդությունների բուժման համար, մաշկային հիվանդությունների, փորկապության դեպքում:
*Ձիթապտղի օգտագործումը խթանում է իմունային համակարգը և համակողմանիորեն երիտասարդացնում օրգանիզմը։
*Դեղագործության մեջ յուղը օգտագործում են դեղամիջոցների և սննդային հավելումների արտադրության համար. մասնավորապես, այն ներառված է կամֆորայի ներարկումների և սեռական հորմոնների պատրաստուկների մեջ։
Ձիթապտղի յուղ չոր հազի դեմ
*Ձեզ անհրաժեշտ կլինի 100 գրամ կարագ, 2 հատ ձվի դեղնուց, 3 ճաշի գդալ մեղր:
Պատրաստման եղանակը. բաղադրիչները մանրակրկիտ խառնել իրար, ստանալ համասեռ զանգված։ Օգտագործել խառնուրդը օրը երկու անգամ՝ երկու թեյի գդալի չափով։ Չսնվել ընդունելուց հետո առաջին ժամին, խորհուրդ չի տրվում խմել որևէ հեղուկ նաև մեկ ժամվա ընթացքում:
*Ձիթապտղի յուղ հոդացավերի համար
200 գրամ կարագ, 20-30գրամ չորացրած երիցուկ։
Պատրաստման եղանակը. մարմանդ կրակի վրա եփել ձեթը և վրան ավելացնել երիցուկի չոր ծաղիկները։ Թողնել մոտավորապես 15-20 րոպե, քամել և սառեցնել: Այս միջոցը կլանում է ձիթապտղի և բուժիչ երիցուկի լավագույն օգտակար հատկությունները։ Տաք յուղը քսեք մաշկը ցավոտ հոդի հատվածում։
*Դիմահարդարման բնագավառում գիտեն, որ ձիթապտղի յուղն ունի անսովոր օգտակար հատկություններ, որոնց օգտագործումը կոսմետիկ նպատակներով կարող է իսկական հրաշք ստեղծել։
Չզտված ձիթապտղի յուղը արդյունավետորեն ազատում է ուլտրամանուշակագույն ճառագայթման, ցրտահարության կամ ճաքճքման հետևանքով առաջացած կեղևն ու բորբոքումը, ախտահանում և բուժում է, այդ իսկ պատճառով այն հաճախ օգտագործում են պզուկներով և հետպզուկներով մաշկի համար:
*Ձեռքերին քսած յուղի շնորհիվ զգալիորեն բարելավվում է եղունգների աճը: Այս յուղը դիմակներին, շամպուններին ավելացնելիս կամ պարզապես մազերին քսելիս արագացնում է դրանց աճն ու փայլը:
*Այն նաև հիանալի հիմք է եթերային յուղերի համար։
Խոհարարության բնագավառում
Պտուղներն ու յուղը օգտագործում են սննդի համար։
Ձիթապտղի յուղը միջերկրածովյան դիետայի անբաժանելի մասն է, որը ճանաչվում է որպես ամենաառողջ սննդային համակարգ։ Ներառված է սոուսների մեջ, օգտագործում են տապակելու և որպես բանջարեղենային աղցանների սոուս:
Ձիթապտղի պտուղները պահածոյացվում են և ավելացվում սննդակարգում աղցանների, ապուրների և պիցցայի մեջ: Աղած ձիթապտուղը ճաշատեսակին տալիս է կծու շունչ, և որ ամենակարևորն է, այն բուժիչ արժեք ունի իր բազմաթիվ օգտակար հատկությունների շնորհիվ։
Օգտակար հատկություններով հարուստ ձիթապտղի յուղն օգտագործվում է օճառագործության և օծանելիքի մեջ։
Ինտերիերի և պարտեզի կահույքը և էկոլոգիապես մաքուր սպասքը պատրաստված են ծանր և դիմացկուն ձիթապտղի փայտից:
*Հիանալի բարելավող բույս է ձիթենին, որը հողը ամրացնելու համար հաճախ տնկում են լեռների լանջերին։ Ձիթենու հզոր արմատային համակարգը կանխում է սողանքները և սողանքները: