ԵԹԵ ՍՆՎԵԼՈՒՑ ՀԵՏՈ ՆՈՒՌ ՈՒՏԵՔ, ԱՊԱ ԱՅՆ ԱՐԱԳ ՍՆՆՈՒՆԴԸ ԿՀԵՌԱՑՆԻ ՍՏԱՄՈՔՍԻՑ

Հնագույն բժշկության մեջ նռան  մասին գրել են Հիպոկրատն ու Ավիցեննան: Նրանք կարծում էին, որ նուռը քիչ սննդային արժեք ունի, բայց այն լավ արյուն է արտադրում:

Նուռը մաքրում է օրգանիզմը վնասակար նյութերից, բացում է խցանումները, միզամուղ է և հանգեցնում ծարավի։

.Եթե ​​ սնվելուց հետո նուռ ուտեք,  ապա այն արագ սննունդը կհեռացնի ստամոքսից։

 .Նուռը ամրացնում է ստամոքսը, օգտակար է ջրային ասցիտների, լյարդի թուլության, դեղնախտի, փայծաղի հիվանդությունների, սրտի բաբախյունի, կրծքավանդակի օրգանների ցավերի, տաք հազի դեպքում, մաքրում է ձայնը, պարարտացնում է մարմինը, հեռացնում է լիշայն ու քորը:

. Նռան բոլոր մասերն օգնում են սրտային խնդիրների դեմ։ Չորացրած նռան ծաղիկների փոշին, ողողումների ձեւով, օգնում է լնդերից արյունահոսությանը, բերանի լորձաթաղանթի բորբոքմանը և որովայնի ներքին լորձաթաղանթի վնասմանը (ճողվածքներ): .Օգտագործեք նռան ծաղիկների թուրմը՝ բերանը ողողելու համար, եթե ունեք չամրացված ատամներ:

.Նուռը շատ տարածված է նաև ժամանակակից ժողովրդական բժշկության մեջ։

.Նռան բոլոր մասերը լայնորեն օգտագործում են որպես դեղամիջոց:

.Արեւելքում չկա մի ընտանիք, որտեղ նռան չոր կեղեւները չպահեն։ Դրանք օգտագործում են որպես փորլուծության արդյունավետ միջոց. դրա համար եփում են նաբաթի (բյուրեղային շաքարավազ) կամ շաքարավազի հետ։

.Ինքնին նուռն օգտագործում են սակավարյունության, դեղնախտի, հազի և կապտուկների բուժման համար։

.Թարմ տերևները, կեղևը, ինչպես նաև արմատները ներքին օգտագործման ձեւով, օգտագործում են որպես հակահելմինտիկ միջոց։

.Թթու սորտերի հյութն օգտագործում են ախորժակը բարձրացնելու և ջերմությունն իջեցնելու համար։

.Նռան կեղևի մոխիրից և կարագից պատրաստված քսուքն օգտագործում են մաշկային հիվանդությունների դեպքում։