ՕԿԻՆԱՎԱՑԻՆԵՐԻ ՇՐՋԱՆՈՒՄ ԳՈՐԾՆԱԿԱՆՈՒՄ ՉԿԱՆ ՍՐՏԱՅԻՆ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՈՎ ԿԱՄ ՔԱՂՑԿԵՂՈՎ ՀԻՎԱՆԴՆԵՐ

 

Օկինավա կղզին հարյուրամյակների թվով գերազանցում է բոլոր ռեկորդները։ Գաղտնիքը առողջ սնունդն է. տեղական բարբառը նույնիսկ պարունակում է առողջ սննդի հատուկ բառ՝ «kusuimun», և կղզու բնակիչները գիտեն, որ ապաքինվելու ամենահուսալի միջոցը ձեր սննդակարգին հետևելն է։

Օկինավայի սնունդը ցածր կալորիականություն ունի, բաղկացած է տեղական աղցանից, բանջարեղենից, ծովամթերքից և հարուստ է ածխաջրերով։ Այն ոչ միայն օգնում է պահպանել կազմվածքը, այլև պաշտպանում է հիվանդություններից:

Օկինավացիների շրջանում գործնականում չկան սրտային հիվանդություններով կամ քաղցկեղով հիվանդներ:

Օկինավյան դիետան ճապոնական Ռյուկյու կղզիների բնակիչների համար սննդակարգի տեսակ է։ Անվանվել է արշիպելագի ամենամեծ կղզու՝ Օկինավա կղզու պատվին: Դիետան ուշադրություն է գրավում այն ​​պատճառով, որ այս շրջանի բնակիչներին բնորոշ է երկարակեցությունը։ Այնպես որ՝ սնվեք ճապոնացիների պես:

Ի՞Նչ Է Օկինավյան դիետան

Ճապոնական Օկինավա կղզում ավելի շատ հարյուրամյա բնակիչներ կան, քան որևէ այլ վայրում: Սա ամենահայտնի «կապույտ գոտին» է՝ այն վայրը, որտեղ մարդիկ անցնում են դարի սահմանագիծը։ Ճապոնացիները հիմնականում ավելորդ քաշ չունեն և հազվադեպ են տառապում քրոնիկ հիվանդություններից։ Մասնագետները կարծում են, որ դրա մեղավորը մասամբ է Օկինավայի (նաև ճապոնական) դիետան, ավելի ճիշտ՝ լիարժեք առողջ սնվելու ռեժիմը։ Ո՞րն է դրա էությունը:

Եթե ​​ցանկանում եք դառնալ նույնքան առողջ, որքան Օկինավայի հարյուրամյա բնակիչները, ապա պետք է ուշադիր նայեք ճապոնական սննդակարգին, որի ակնարկները խոստանում են ոչ միայն քաշի կորուստ, այլև ամրապնդել իմունային համակարգը:

Խնդրում ենք նկատի ունենալ, որ օրիգինալ Օկինավայի (ճապոնական) դիետան, այսինքն՝ ճապոնացիների սնվելու ձևը, քիչ ընդհանրություններ ունի այն սննդակարգի հետ, որը հանդիպում է նույն անունով և ներառում է հսկայական քանակությամբ սև սուրճի և մսի օգտագործումը:

Բանջարեղենը պետք է գերակշռի սննդակարգում

Նրա հիմնական ուղերձը շատ բանջարեղեն և ծովամթերքն է, քիչ վերամշակված սնունդը:

 Օկինավացիների մեծ մասը քիչ է ուտում և սնունդն ավելի շատ համարում է դեղամիջոց:

Սննդից պաշտամունք չեն անում և սթրես չեն ուտում:

Նիհարելու համար հատուկ ճապոնական դիետաներ չեն օգտագործում, այլ պարզապես անհրաժեշտ քանակությամբ առողջ և համեղ սնունդ են ուտում։

Կերեք դանդաղ, նույնիսկ եթե օգտագործում եք ավանդական դանակ, պատառաքաղ, այլ ոչ թե փայտիկներ:

 Եթե ​​որոշել եք առնվազն 14 օր հետևել ճապոնական սննդակարգին, աշխատեք ձեր կերակուրները հնարավորինս հանգիստ միջավայրում պահել։

Սնունդը պետք է բազմազան լինի. Ճաշին կամ ընթրիքին մատուցվում են մեկ տասնյակ ուտեստներ, որպեսզի ճաշի յուրաքանչյուր մասնակից կարողանա օգնել իրեն՝ դրանցից յուրաքանչյուրին մի փոքր օգնելու համար: Դժվար թե ճապոնական սննդակարգին հետևելիս միշտ կարողանաք հետևել այս սկզբունքին, սակայն արժե դրան ձգտել։

Կրճատեք ոչ թե չափաբաժինների չափը, այլ ճաշատեսակների կալորիականությունը։ Այս կերպ դուք հեշտությամբ կբավարարվեք, բայց չեք գիրանա։

Կերեք ապուր, և ոչ միայն ճաշին, այլև ընթրիքին եւ նախաճաշին: Իսկական ճապոնական դիետան առավոտյան ապուրն է, և ոչ թե լիտր սուրճը։

Կերեք ծովամթերք շաբաթական առնվազն երեք անգամ։ Միևնույն ժամանակ մի սահմանափակվեք ձկներով և ծովախեցգետիններով. սննդակարգում պետք է ներառել նաև ջրիմուռները։

Ընտրեք ֆերմենտացված սնունդ: Եթե ​​տոֆուն և վերամշակված ջրիմուռները ձեր բանը չեն, ապա կերեք թթու կաղամբ:

Ավելի շատ մաքուր ջուր և թեյ խմեք։ Բայց թեյի մեջ շաքար ավելացնելը չի ​​ողջունվում ճապոնական ոչ մի դիետայի կողմից՝ ոչ 7 օր, ոչ 2 շաբաթ, ոչ ամբողջ կյանքում:

Ճապոնական օրիգինալ դիետա՝ թույլատրելի և արգելված մթերքներ

Օկինավայի բնակիչները շատ բանջարեղեն են ուտում, հատկապես քաղցր կարտոֆիլ:

Ահա ճապոնական դիետայի հիմնական մթերքների ցանկը.

դանդաղ ածխաջրեր (քաղցր կարտոֆիլ, օսլա պարունակող բանջարեղեն, հնդկացորենի արիշտա),

կանաչ բանջարեղեն (կաղամբ, ցուկկինի) և խոտաբույսեր,

սոյայի արտադրանք (tofu, miso paste),

ձուկ, ծովամթերք, ջրիմուռ,

որոշ կարմիր միս, հիմնականում խոզի միս,

սունկ, դառը սեխ,

թեյ հասմիկով,

Տիպիկ կերակուրը խաշած կամ տապակած բանջարեղենն է, միսո ապուրը և որոշ տոֆու կամ ձուկ: Եվ նախաճաշը նույնպես կարող է այսպիսի տեսք ունենալ:

Որտե՞ղ են քաղցրավենիքն ու ձիթապտղի յուղը

Օկինավացիներն առանձնապես չեն սիրում քաղցրավենիք և այն ուտում են տոն օրերին, սնունդը շոգեխաշած կամ խորոված է, որի համար ձեթ չի պահանջվում, իսկ ճարպերը ստանում են ձկից։

Արգելված ապրանքների ցանկը. շաքարավազ և ցանկացած քաղցրավենիք, երշիկեղեն:

Ընդհանրապես, արգելքները շատ չեն՝ օկինավացիներն իրենք են խոսում ոչ թե արգելքների, այլ սահմանափակումների մասին։ Եթե ​​պլանավորում եք 13-14 օր հավատարիմ մնալ ճապոնական սննդակարգին, ապա ամբողջությամբ մի հրաժարվեք, մի սահմանափակեք  շաքարի, թռչնամսի, կարմիր մսեղենի օգտագործումն, այլ ուղղակի նվազեցրեք դրանց քանակը:

Ճապոնական դիետա. ընտրանքային մենյու

ճապոնական դիետա

Ձուկը ճապոնական սննդակարգի հիմնական բաղադրիչն է

Եփելիս օգտագործեք համեմունքներ, բայց մի չարաշահեք աղը։ Կա նույնիսկ առանց աղի ճապոնական դիետա, որը ենթադրում է աղից լիակատար հրաժարում, սակայն շատ դեպքերում բավական է պարզապես սահմանափակել այն։

Մենք ձեզ առաջարկում ենք ճապոնական դիետայի մոտավոր դիետա. նման դիետայի արդյունքների ակնարկներն ասում են, որ առաջին շաբաթվա ընթացքում դուք կնիհարեք։ Ցանկության դեպքում կարող եք փոփոխել ճաշացանկը, բայց ուտել ոչ ավելի, քան օրը երեք անգամ և անպայման լրացնել ցանկացած կերակուր բանջարեղենով։

Երկուշաբթի. նախաճաշ՝ տոֆու, թխած պղպեղ, քաղցր կարտոֆիլ, խնձոր:

Ճաշ՝ միսո ապուր, ջրիմուռներով աղցան, սունկ և գազար:

Ընթրիք՝ ոսպով բրինձ, բրոկկոլի, պրաս։

Երեքշաբթի. նախաճաշ՝ շիտակե սունկ, բողկ, գազար, լոբի:

Ճաշ՝ ծովախեցգետնով ապուր, բանջարեղենային աղցան սոյայի սոուսով, քաղցր կարտոֆիլ:

Ընթրիք՝ հնդկացորենի լապշա բանջարեղենով, նիհար խոզի միս։

Չորեքշաբթի. նախաճաշ՝ թխած սաղմոն, սոյայի ծիլեր, դդում:

Ճաշ՝ ջրիմուռներով աղցան, բրինձ սոյայի հետ, բրոկկոլի, լոբի:

Ընթրիք՝ տոֆու, բանջարեղենային աղցան, ֆերմենտացված բանջարեղեն

Հինգշաբթի. նախաճաշ՝ բանջարեղենային աղցան, հնդկացորենի լապշա, ձվածեղ առանց կաթի։

Ճաշ՝ թխած խոզի միս, բանջարեղեն, ձկան ապուր:

Ընթրիք՝ ֆերմենտացված բանջարեղեն, տոֆու, խնձոր:

Ուրբաթ. նախաճաշ՝ ջրիմուռներով աղցան, միդիա կամ այլ ծովամթերք:

Ճաշ. շոգեխաշած ձուկ բանջարեղենով, մի քիչ բրինձ:

Ընթրիք՝ հնդկացորենի արիշտա բողկով և գազարով, խնձոր։

Շաբաթ. նախաճաշ. թխած քաղցր կարտոֆիլ տերևավոր կանաչիով, քերած ձու:

Ճաշ. ջրիմուռներով աղցան, տոֆու, տապակած բանջարեղեն, շիտակե սունկ, լոբի կամ ոսպ:

Ընթրիք. սպանախով բրինձ, միսո ապուր։

Կիրակի. նախաճաշ՝ ֆերմենտացված բանջարեղեն, ցուկկինի, հնդկացորենի արիշտա:

Ճաշ. ձկան շոգեխաշել քաղցր կարտոֆիլով, գազարով, սպանախով:

Ընթրիք. խոզի ապուր (ճարպը հանված է) բանջարեղենով։