ՄԵՂՐՈՎ ԿԱԹԸ, ԱՂԱՋՈՒՐԸ  ԽՈՒՄՀԱՐԻ ( ПОХМЕЛЬЯ) ԺԱՄԱՆԱԿ ՕՐԳԱՆԻԶՄԻՑ ՀԵՌԱՑՆՈՒՄ ԵՆ ՏՈՔՍԻՆՆԵՐԸ

 

Խմող մարդու մոտ  ​​ախտանշանները բավականին հստակ արտահայտված են և նկատելի են անզեն աչքով, բայց հստակեցված ախտանշանները կարող է տարբերել միայն բժիշկը։ Սովորաբար ախտանշանները բնութագրվում են բոլոր տեսակի ծանր ֆիզիկական դրսևորումներով, մինչդեռ ախտանիշներն ավելի հավանական է, որ կապված լինեն մտավոր ոլորտի հետ:

Ալկոհոլիզմի մասին խոսելիս ախտանիշները սովորաբար հետին պլան են մղվում, քանի որ ավելի կարևոր է օգնել հիվանդին՝ կենտրոնանալ արտահայտված ախտանիշների վրա, որոնցից նա մեծապես տառապում է։ Ախտանիշները սովորաբար քննարկվում են, երբ մարդը լուրջ հիվանդ է,  արդեն դիմել է դեղորայքային կախվածության կամ հոգեբուժական օգնության: Դրանք կարելի է հակիրճ թվարկել:

*Խմելու մոլուցքային ցանկության ձևավորումը, որն առաջացել է ոչ թե ծանր ֆիզիկական վիճակի պատճառով, այլ ուղեղում ձևավորված շղթայով, որը կապում է ալկոհոլային խմիչքների օգտագործումը հաճույք ստանալու հետ.

*Ալկոհոլի ընդունման նկատմամբ հանդուրժողականություն. մարմինը դադարում է դիմակայել ալկոհոլի չափազանց բարձր չափաբաժիններին, այլ ընդհակառակը պահանջում է դրանց ավելացում՝ ընդհանուր հանդուրժողականության բարելավմամբ:

*Հոգեկան փոփոխություններ՝ բնավորության նոր գծերի առաջացում՝ ագրեսիվություն, դեմենցիա, դեպրեսիա, ինքնասպանության հակումներ, հալյուցինացիաների և օբսեսիվ վիճակների ի հայտ գալը, էպիլեպտիֆորմ նոպաները:

*Մարմնի ընդհանուր քրոնիկ թունավորում, որը հանգեցնում է կենտրոնական և ինքնավար նյարդային համակարգի խանգարումների:

*Ժուժկալություն. այս համախտանիշի ամենածանր դրսևորումը զառանցանքի երևույթն է, որն առաջանում է այն ժամանակ, երբ հանկարծակի դադարեցվում է ուտելը:

*Թունավորման հատուկ ընթացք՝ շփոթմունքով, ոչ բնորոշ վարքագծով և արարքներով, և հետագայում՝ ամբողջական ամնեզիա։

*Ալկոհոլային ախտանիշները պատճառ են՝ անհապաղ դիմելու բժշկական կենտրոն:

*Եթե ​​ալկոհոլային ախտանիշներ են առաջացել, դուք պետք է դիմեք բժշկական կենտրոն, որն ունի նաեւ թմրամոլության բաժանմունք:

Տարբեր մարդկանց մոտ տարբեր ախտանիշներ են զարգանում։

Այստեղ կարող է օգնել միայն այս բնագավառի մասնագետը։

*Հարկ է նշել, որ խմիչքի հանդեպ հակում ունեցող մարդը հազվադեպ է հասկանում և ընդունում այս խնդիրը, ուստի ամբողջ հույսը կապված է ընտանիքի, սիրելիների և ընկերների հետ: Եթե ​​դուք չեք կարողանում գլուխ հանել խմող մարդուց և ստիպում եք նրան գնալ կլինիկա, ապա շատ խմելուց շուրջօրյա հրաժարվելն առաջին քայլն է իրական ճանապարհին: Այս առաջին քայլերը կարելի է անել ինչպես տանը, այնպես էլ կլինիկայում, գործել ըստ հանգամանքների։ Օգնեք ձեր սիրելիին ընտրել ճիշտ ճանապարհը:

*Ալկոհոլիզմի բուժման կլինիկան հիվանդին հնարավորություն կտա հաղթահարել ոչ միայն ալկոհոլային կախվածությունը, այլ նաև առանձին կաշխատի յուրաքանչյուր առաջացող համախտանիշի հետ՝ հասնելով դրանց իսպառ անհետացման։

*Շատ կարևոր է, որ հիվանդի հարազատները նույնպես ցուցաբերեն հնարավոր օգնություն, քանի որ մարդը հաճախ սկսում է խմել սոցիալական, կենցաղային կամ հոգեբանական պատճառներով:

*Պաշտոնական բժշկության մեջ կան ալկոհոլիզմի բուժման մի քանի մեթոդներ, որոնք առավել արդյունավետ են համատեղ օգտագործման դեպքում։ Մասնավորապես, կա նաև բուսբուժություն, ոտեղ դեղաբույսերի շնորհիվ բուժում կամ կանխում են ալկոհոլային կախվածությունը:

*Պետք է ասել, որ շատ բաղադրատոմսեր չկան, թե ինչպես կարելի է մարդուն ժողովրդական միջոցների օգնությամբ դուրս բերել խումհարից կամ կանխել ալկոհոլիզմը։

Ներկայացնենք մի քանի ժողովրդական  միջոց

*Խորհուրդ է տրվում խմել շատ հեղուկներ՝ մրգային ըմպելիքներ, թթու հյութեր, թթու վարունգ, կիտրոնով թեյ, մասուրի թուրմ։ Այս ըմպելիքների թթուն օգնում է չեզոքացնել ալկոհոլային տոքսինները: Ի դեպ, թթու կաղամբը կամ տակառի վարունգի աղաջուրը վաղուց համարվում է խմելը դադարեցնելու արդյունավետ միջոց: Իր յուրահատուկ, սուր համի շնորհիվ այն կարողանում է նվազեցնել ալկոհոլի ևս մեկ չափաբաժնի հանդեպ ցանկությունը։

*Որպես շտապ օգնություն, կարող եք 3 կաթիլ ամոնիակ նոսրացնել 1 բաժակ ջրի մեջ և առաջարկել այն խումհարից դուրս եկողին խմել:

*Օրգանիզմը ալկոհոլից և թունավոր մթերքներից մաքրելու համար խորհուրդ է տրվում ընդունել ակտիվացված փայտածուխ՝ 1 դեղահատ 10 կգ մարմնի քաշին, ինչպես նաև 2 հաբ ասպիրին՝ 1 բաժակ ջրի մեջ օրական առնվազն 3 անգամ՝ 4 ժամ ընդմիջումով։

*Ասպիրինի հետ պետք է չափազանց զգույշ լինել, եթե շատ խմողն ունի ստամոքսի կամ տասներկումատնյա աղիքի խոց, ինչպես նաև աղիների էրոզիվ վնասվածքներ:

*Հիշեք, որ մեղրով կաթը համարվում է ալկոհոլ չարաշահողի օրգանիզմից տոքսինները հեռացնելու արդյունավետ ժողովրդական միջոց։

*Դուք կարող եք փորձել դուրս գալ խումհարից (похмелья)` խմելով լավ հարած թարմ ձու, 1 լիտր ջրին ավելացրած աղ կամ 0.5 լիտր կեֆիր՝ ավելացրած 0.5 գդալ շաքարավազ:

*Առանձնահատուկ ուշադրություն պետք է դարձնել ալկոհոլը չարաշահողի սննդակարգին, որի ժամանակ մարդը գործնականում չի ուտում։

*Ալկոհոլի թունավոր ազդեցության և երկարատև ծոմապահության պատճառով նրա մարսողական համակարգը չի կարողանում նորմալ աշխատել: Ուստի սնունդը պետք է լինի կալիումով հագեցած, փոքր չափաբաժիններով, բայց հաճախակի:

*Պետք է խուսափել կծու, աղի և ճարպային մթերքներից։ Նախապատվությունը տալ մսի և ձկան արգանակներին, դրանց հիման վրա պատրաստված ապուրներին, շոգեխաշած աղացած մսով կերակրատեսակներին, կաթով շիլաներին, ձվով խմորած կաթնամթերքին, դոնդողին, կոմպոտներին և այլն:

*Կերակրեք հիվանդին, քանի որ նրան մեծ ուժ է պետք հետագա ապաքինման համար:

*Նյարդային համակարգը հանգստացնելու համար լավ ազդեցություն է ունենում առյուծագին

(пустырник), կատվախոտը алериана), վալոկորդինը։

 Ձեռնարկված բոլոր միջոցառումներից հետո հիվանդը պետք է ունենա հարմարավետ հարմարավետ և հանգիստ քուն։ Ուշադիր հետևեք նրա վիճակին, հատկապես երեկոյան, երբ հնարավոր է ալկոհոլային զառանցանքի զարգացում: Եթե ​​նկատվում է վիճակը վատթարացումն, անմիջապես զանգահարեք շտապօգնություն կամ կախվածության մասնագետին հրավիրեք ձեր տուն: Հակառակ դեպքում կարող եք զգալիորեն վատթարանալ իրավիճակը և նույնիսկ կորցնել սիրելիին:

Կանխարգելիչ միջոցներ

*Խնջույքից առաջ խմեք ակտիվացված փայտածուխ (1 դեղահատ 10 կգ մարմնի քաշի համար): Ածուխը կկլանի ալկոհոլը և դրանով իսկ կնվազեցնի թունավոր ազդեցությունը:

*Կերեք 1 ճ. գդ. կարագ՝ խառնած եփած ձվի հետ։ Յուղ-ձվի այս կոկտեյլը պատում է ստամոքսի և աղիների լորձաթաղանթը` կանխելով ալկոհոլի կլանումը:

*Խնջույքի ժամանակ երբեք խմիչքները մի՜ խառնեք իրար, օր.՝ օղու մեջ ավելացնեք շամպայն կամ գարեջուր: Հակառակ դեպքում, ձեզ երաշխավորվում է սարսափելի ծանր վիճակ:

*Այնուամենայնիվ, եթե դուք դեռ առավոտյան արթնանում եք սարսափելի գլխացավով, որն ուժեղանում է ամենափոքր շարժումից, ձեզ մոտ առաջացել է տախիկարդիա, սրտխառնոց կամ նույնիսկ փսխում, ապա այս վիճակում մնալը շատ ցանկալի չէ։

Ի՞նչ անել այդ ժամանակ. ցանկալի է սկսել հակակախվածության միջոցառումներից՝ 10 րոպե ցնցուղ ընդունել, իսկ հետո ամեն ժամը մեկ հեղուկ խմելով՝ ջուր-էլեկտրոլիտ հավասարակշռությունը լրացնելու համար։ Խմած հեղուկի ընդհանուր ծավալը պետք է լինի առնվազն 2 լիտր և լինի հյութերի, անանուխով կանաչ թեյի, երիցուկի, սուսամբարի, մասուրի, մեղրով և կիտրոնով սև թեյի, ֆերմենտացված կաթնամթերքի, հյութերի և աղի տեսքով: Խմիչքի ընտրությունը կախված է անձնական նախասիրություններից և տվյալ պահին ձեր օրգանիզմի պահանջներից: Ի դեպ, աղաջրի բուժիչ ազդեցությունը վաղուց է հայտնի. դրա հիմքում ընկած է կալիումի և մագնեզիումի բարձր պարունակությունը՝ ընդամենը 1 բաժակ աղաջուրը կարող է հրաշքներ գործել և խումհարի մեջ գտնվողին վերադարձնել նորմալ վիճակի։

*Արտակարգ իրավիճակներում, երբ անհրաժեշտ է արագ վերադառնալ իրական կյանք, կարող եք փորձել արագ գործող ժողովրդական միջոցները խումհարի դեմ.

*Երկուհարյուր մլ հանքային ջրի մեջ լուծեք 1-2 թ. գդ. շաքարավազ և 15-20 մլ թարմ քամած կիտրոնի հյութ։ Ստացված բաղադրությունը կանոնակարգում է ջրային-էլեկտրոլիտային հավասարակշռությունը, լրացնում  վիտամին C-ի, կալիումի և շաքարի պաշարը:

*Թեյը մեղրով կնվազեցնի ծարավը, կազատի սրտխառնոցը և կկարգավորի գլյուկոզայի մակարդակը։

*Երկու ձվի դեղնուցը հարեք մի պտղունց  սև պղպեղով, աղով և 10 մլ խնձորի քացախով։ Խառնուրդը խմել միանգամից և վրայից ուտել մի կտոր սեւ հաց։

*Աղի լոլիկի հյութն օգտակար է սրտխառնոցի և ուժեղ գլխացավի դեպքում։ Եթե ​​հյութ չկա, դրա փոխարեն կարելի է լավ աղած լոլիկ ուտել։

*Խմել տաք կաթ՝ մեջը լուծված 2 ճ. գդ.. գերչակի յուղ:

*Երիցուկի թուրմով կատարել հոգնա օրգանիզմը մնացորդային տոքսիններից մաքրելու համար։

*Խումհարը հաղթահարելու համար շատ կարևոր է նաև դիետա պահել, որը պետք է լրացնի B խմբի վիտամինների կորուստը (բանան, ձու, հնդկաձավար, հավ, կարտոֆիլ), ինչպես նաև պարունակի մեծ քանակությամբ վիտամին C, որը չեզոքացնում է տոքսինները: Ծայրահեղ դեպքերում դուք կարող եք սահմանափակվել սովորական ասկորբինաթթվով: Անհրաժեշտ է օգտագործել ֆրուկտոզայի բարձր պարունակությամբ մթերք, որոնք կապում են ֆյուզելի յուղերը և չեզոքացնում ալկոհոլը: Օգտագործել  մեղր, ջեմ, մուրաբա։ Եվ իհարկե, անհրաժեշտ է ուտել գլիցին պարունակող ուտեստներ՝ դրանք են՝ դոնդող միսը, դոնդող ձուկը, դոնդող և դոնդող կոնֆետները։ Գլիկինի հիման վրա արտադրվում են շատ հակակախվածության դեղամիջոցներ։