ԿԱՂՆՈՒ ԿԱՂԻՆՆԵՐՆ ՕԳՏԱԳՈՐԾԵՔ ԱՍԹՄԱՅԻ, ԲՐՈՆԽԻՏԻ, ՀԱԶԻ ԴԵՊՔՈՒՄ

Աշնանը այգիներում և անտառներում թափվող ծառերի ճյուղերի մեջ հաճախ մեր ոտքերի տակ տեսնում ենք տարբեր բույսերի սերմեր, բայց ամենից հաճախ մեզ հետաքրքրում է կաղնու կաղինները։ Կաղնին իր հզորության, ուժի, պտղաբերության և երկարակեցության շնորհիվ միշտ համարվել է կախարդական ծառ։ Այս ծառի կաղինները, որպես սննդամթերք և դեղորայք, մարդկանց հայտնի են հազարավոր տարիներ: Հին Հռոմում կարծում էին, որ կաղինն օգնում է ծերացման դեմ, իսկ կաղինների պյուրեով ցորենի հացը տարածված էր տարեց մարդկանց մոտ:

Հին սլավոնների շրջանում այն ​​համարվում էր ամպրոպի և կայծակի սլավոնական աստված Պերունի ծառը: Բացի այդ, մեր ժամանակներում հնագետները Ճապոնիայում հայտնաբերել են կաղին, որի մոտավոր տարիքը 3800 տարի է։

Կաղինն իսկապես բարձր սննդային արժեք ունի՝ մարդկանց, և ոչ միայն կենդանիների համար, և նրանք ժամանակին եղել են հիմնական մթերքներից մեկը և մեկ անգամ չէ, որ փրկել են մարդկային կյանքեր սովի տարիներին:

Կաղիններն իրենց օգտակարության առումով հեշտությամբ կարող են մրցակցել բնական սուրճի, կակաոյի հատիկների և նույնիսկ ձիթապտղի հետ: Կաղինները պարունակում են սպիտակուցներ, ածխաջրեր, դաբաղանյութեր, շաքարներ, ճարպային յուղեր, դաբաղանյութեր և շատ օսլա։ Անտառի կենդանիներն ու թռչունները սիրում են կաղին ուտել. վայրի խոզերը, եղնիկները և նույնիսկ արջերը ուտում են դրանք. փասիանները, աղավնիները և ջեյերը դրանք տեղափոխում են երկար հեռավորությունների վրա. Դաշտային մկները հատկապես սիրում են կաղին։

Կաղնու պտուղները պարունակում են մեծ քանակությամբ օսլա և այլ հեշտությամբ մարսվող ածխաջրեր, ինչպես նաև տանիններ, որոնք ազդում են կաղինների (դառը և տտիպ), տանիդների և կվերցետինի համի վրա:

Կաղինն ունի հակաուռուցքային, մանրէասպան և պատող ազդեցություն։

Կաղինները հաճախ օգտագործվում են միզասեռական համակարգի և էնուրեզի խնդիրների բուժման համար:

Կաղինն օգտակար է նաև մարսողական համակարգի, տարբեր թունավորումների, կոլիտի և պարզապես մարսողության խանգարումների, ինչպես նաև երակների վարիկոզի և թրոմբոզի դեպքում։ Կաղինից պատրաստված միջոցներն իրենց արդյունավետությունն ապացուցել են ատամնացավի և լնդերի բուժման համար:

.Սիրտանոթային հիվանդությունների դեպքում բնական սուրճը ցանկալի է փոխարինել կաղինից պատրաստված սուրճով։ Ցանկության դեպքում վրան կարող եք ավելացնել շաքարավազ և կաթ։ .Ասթմայի, բրոնխիտի, հազի դեպքում խմեք կաղինով սուրճ՝ ինչպես մեծահասակների, այնպես էլ երեխաների համար: Նաև կաղինից պատրաստված սուրճն օգտակար է նյարդային հիվանդությունների, իսկ երեխաների համար՝ սկրոֆուլայի և ռախիտի դեպքում։

.Միզասեռական համակարգի խնդիրների դեպքում կաղինի կանաչ պտուղներից քամում են հյութը և ընդունում դատարկ ստամոքսին օրը 3-4 անգամ՝ 2-3 ճաշի գդալ խառնելով հավասար քանակությամբ մեղրի հետ։

.Մարսողական համակարգի հիվանդությունների, ստամոքսի խանգարումների, տարբեր թունավորումների, սուր և քրոնիկ կոլիտի դեպքում խմեք կաղնու սուրճ. մեկ թեյի գդալ կտրատած կաղինները լցնել 1 բաժակ եռացրած ջրի մեջ, հովանալուց հետո քամել։ Պետք է ընդունել կես բաժակ օրական 3 անգամ՝ մեկ ամսվա ընթացքում։ Մեկամսյա ընդմիջումից հետո խորհուրդ է տրվում կրկնել բուժման կուրսը։