ՕՐԳԱՆԻԶՄՈՒՄ ՑԻՆԿԻ ՑԱԾՐ ՄԱԿԱՐԴԱԿԸ ԿԱՐՈՂ Է ՀԱՆԳԵՑՆԵԼ ՄԻԶՈՒՂԻՆԵՐԻ ՎԱՐԱԿՆԵՐԻ

Խոզի միսն աշխարհում ամենահայտնի մսամթերքներից մեկն է: Նրանից մի փոքր առաջ է միայն հավը։ Չնայած այն հանգամանքին, որ շատերը խորհուրդ են տալիս սննդակարգում նվազեցնել կարմիր մսի քանակը, խոզի միսը պարունակում է բազմաթիվ նյութեր, որոնք օգտակար են մարդու օրգանիզմին։

Խոզի մսի կալորիականությունը 100 գ-ում 150-250 կկալ է, սպիտակուցները՝

20-25 գ, ճարպը՝ 10-30 գ, ածխաջրերը՝ 0 գ:

Խոզի միսը օգտակար է երեխաներին՝ իր բարձր սպիտակուցային պարունակության պատճառով։ Դա էական մակրոէլեմենտ է, որն օգնում է երեխաների մկաններին և ոսկորներին զարգանալ, երբ նրանք աճեն: Սպիտակուցը մարմնի յուրաքանչյուր բջիջի բաղադրիչն է և օգնում է կառուցել և վերականգնել մկանները, հյուսվածքները, մաշկը, եղունգները և մազերը: Այս մակրոէլեմենտը նաև նպաստում է հորմոնների, ֆերմենտների և առողջ իմունային համակարգի ձևավորմանը:

Խոզի միսը պարունակում է ցինկ՝ օրգանիզմին անհրաժեշտ միկրոտարր։ 100 գ միսը պարունակում է օրական պահանջարկի կեսը։ Իսկ օրգանիզմում ցինկի պակասը կարող է հանգեցնել բացասական հետևանքների.

օր.՝ գիտնականների վերջերս կատարած ուսումնասիրությունը հաստատել են, որ ցինկի ցածր մակարդակը կապված է միզուղիների վարակների բարձր ռիսկի հետ:

Վիճակագրության համաձայն, UTI-ները կանանց մոտ 30-50 անգամ ավելի հաճախ են տեղի ունենում, քան տղամարդկանց մոտ. կանանց մինչև 60%-ը կյանքի ընթացքում առնվազն մեկ դրվագ է ունենում: Խոզի մսի չափավոր օգտագործումը կօգնի լրացնել օրգանիզմում այս հետքի տարրի մատակարարումը:

Ցինկը հակաբորբոքային հատկություն ունի. այս միկրոտարրը կարևոր է արթրիտի, ցիստիտի, պրոստատիտի, նեֆրիտի և ռինիտի համար:

Խոզի միսը խոլին է պարունակում։ Սա սննդանյութ է, որն անհրաժեշտ է սաղմի մեջ առողջ ուղեղի և ողնուղեղի ձևավորման համար: Հղի կանանցից շատերը հղիության և կրծքով կերակրման ընթացքում բավարար քանակությամբ խոլին չեն ստանում: 85 գ խոզի միսը կօգնի լրացնել ձեր ամենօրյա քոլինի պակասը։

Տղամարդկանց համար

Խոզի միսը, ինչպես մսի մյուս տեսակները, պարունակում է բավականին մեծ քանակությամբ սելեն։ Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ այս միկրոտարրը կարող է կենսական նշանակություն ունենալ տղամարդկանց առողջության համար։

Ապացուցվել է, որ այն աջակցում է շագանակագեղձի առողջությանը: Չինաստանից գիտնականների ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ սելենը նաև բարձրացնում է տեստոստերոնի մակարդակը: Այս միկրոտարրը աջակցում է օրգանիզմի աշխատանքին և պաշտպանում է այն ուլտրամանուշակագույն ճառագայթների և շրջակա միջավայրի այլ անբարենպաստ գործոնների ազդեցությունից:

Ի՞նչ վիտամիններ և հանքանյութեր կան խոզի մսի մեջ

Խոզի միսը պարունակում է այնպիսի նյութեր, ինչպիսիք են թիամին. սա B խմբի վիտամիններից է, որն անհրաժեշտ է մարդու օրգանիզմի հիմնական ֆիզիկական և քիմիական գործընթացները պահպանելու համար։ Տավարի և գառան միսը այս նյութից շատ չեն պարունակում: Իսկ 100 գ խոզի միսը պարունակում է վիտամինի գրեթե ամենօրյա պահանջը:

Ցինկ. այս քիմիական տարրը կարևոր է ուղեղի որակի և առողջության համար։ Այն նաև աջակցում է իմունային համակարգի կայուն գործունեությանը: 100 գ միսը պարունակում է ցինկի օրական արժեքի մոտ 20%-ը:

 

Վիտամին B12. այն կարևոր է արյան արտադրության և ուղեղի աշխատանքի համար։ Խոզի միսը (100 գ) պարունակում է օրական արժեքի գրեթե 40%-ը:

Վիտամին B6 և նիացին: Դրանք անհրաժեշտ են արյան կարմիր բջիջների արտադրության, աճի, առողջ նյութափոխանակության և մարմնի տարբեր գործառույթների պահպանման համար.

ֆոսֆոր. այս տարրը կարևոր է ոսկորների առողջության և տարբեր ֆերմենտների արտադրության համար։

Կենսաբանական ակտիվ նյութերը խոզի մսի մեջ

Խոզի միսը պարունակում է կրեատինը մկանների էներգիայի աղբյուր է: Այն շատ տարածված է բոդիբիլդերների շրջանում՝ որպես մկանների որակյալ աճի և առողջության պահպանման հավելում:

Տաուրինը կարևոր ամինաթթու և հակաօքսիդանտ է: Սննդակարգում դրա առկայությունը կարող է օգտակար լինել սրտի և մկանների աշխատանքի համար:

Գլուտատիոնը հակաօքսիդանտ է, որը գտնվում է կարմիր մսի մեջ և արտադրվում է օրգանիզմի կողմից: Պաշտպանում է բջիջները ոչնչացումից։

Խոզի մսի վնասները

Մարդիկ հաճախ խոզի միսը կապում են անառողջ սննդակարգի հետ: Դա պայմանավորված է նրանով, որ այն հիմնականում ուտում են վերամշակված ձևով, այսինքն՝ քիմիական նյութերի հետ ավելացված՝ պահպանման ժամկետը երկարացնելու կամ համը բարելավելու համար: Մշակումը ներառում է նաև ծխելու, չորացնելու կամ աղի ենթարկելու գործընթացները։ Վերամշակված միսը ներառում է խոզապուխտ, բեկոն, և որոշ տեսակներ: