ԱԾՈՒԽՈՎ ՀԱՑԸ ԿԱՐՈՂ Է ՆՈՒՅՆԻՍԿ ՄԱՀՎԱՆ ՀԱՆԳԵՑՆԵԼ ՍՏԱՄՈՔՍԻ ԿԱՄ ԱՂԻՆԵՐԻ ԽՈՑԱՅԻՆ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԴԵՊՔՈՒՄ

Բանն այն է, որ խոցի դեպքում ակտիվացված ածխածինը կարող է թափանցել վնասված անոթներ և այնտեղ արյան մակարդուկներ առաջացնել, օրգանիզմից հանում է  մագնեզիումը, կալցիումը, կալիումը:

Բոլորը գիտեն ածուխի՝ ակտիվացված ածխածնի մասին:

Այն իդեալական միջոց է թունավորումների տհաճ հետևանքները վերացնելու համար, նաև հիանալի կոսմետիկ միջոց է, որով մաքրում են մաշկը։

Ածուխը մի նյութ է, որը ստացվում է փայտածուխից, քարածխից կամ նավթային կոքսից, նաև կոկոսի կեղևից և որոշ այլ նյութերից։

Որո՞նք են ածուխի առավելությունները և ինչպե՞ս կարելի է այն օգտագործել

Ածուխը «ծակոտկեն» նյութ է, այսինքն պարունակում է մեծ քանակությամբ ծակոտիներ: Այս կառուցվածքի շնորհիվ ածուխը ունի կլանման բարձր ունակություններ, այդ իսկ պատճառով այն օգտագործում են որպես ջրի, մարմնի կամ մաշկի մաքրող միջոց։

Ածուխն ի վիճակի է չեզոքացնել վնասակար տոքսինների, քայքայվող արտադրանքի, թույների և թմրամիջոցների մնացորդների ազդեցությունը։

Գործելով որպես սորբենտ  (լատին՝ sorbentis-կլանող)՝ այն օրգանիզմից հեռացնում է ամեն վատ բան՝ կլանելով քաղցկեղածին նյութերը, մասնավորապես՝ թունավոր ռադիոնուկլիդները։

Իհարկե, դուք չպետք է օգտագործեք այն անմտորեն:

Որպես կանոն, այն օգտագործում են փոքր չափաբաժիններով դետոքսիկացիայի նպատակով, արյան խոլեսթերինը կայունացնելու, ալերգիայի, փորլուծության և բազմաթիվ այլ հիվանդությունների ընդհանուր վիճակը բարելավելու համար։

Հիշեք, որ ածխի չափից ավելի օգտագործումը կարող է խաթարել աղեստամոքսային տրակտում օգտակար սննդանյութերի, ճարպերի և վիտամինների կլանման կայուն գործընթացը:

Հիշեք, որ հաճախ ակտիվացված ածխածնի չափից մեծ չափաբաժնից առաջանում է նյութափոխանակության խանգարումներ և հանգեցնում է օրգանիզմի «թուլացման»:

Հիմնականում ակտիվացված ածխածինը ներքին ընդունման ձեւով ընդունելիս կարող եք հույս ունենալ միայն դրա դետոքսային ազդեցության վրա: Հետևաբար, մարմնի վրա դրա ազդեցության աստիճանը, որպես քաշ կորցնելու միջոց, դժվար թե համարժեք լինի իրական ճարպայրիչների ազդեցությանը, ինչպես նաև ինտենսիվ ֆիզիկական վարժություններին:

Ակտիվացված ածխածնի հայտնի կիրառություններից մեկը դրա օգտագործումն է որպես կոսմետիկ մաքրող միջոց: Որպես կանոն, այն ավելացնում են դեմքի դիմակներին՝ ծակոտիներից ավելորդ ճարպը հեռացնելու համար։ Այնուամենայնիվ, այս նյութը բավականին ուժեղ է իր գործողությամբ, ուստի, հիշեք, որ փայտածուխի վրա հիմնված արտադրանքի օգտագործումը հաճախ հանգեցնում է մաշկի չորացման: Հիմնականում փայտածուխով կոսմետիկան հարմար է շատ յուղոտ մաշկի համար։ Այնուամենայնիվ, ածուխը կիրառելի է մաշկի այլ տեսակների վրա՝ պզուկների դեպքում, քանի որ այն ի վիճակի է ազատել մաշկը կեղտից, տոքսիններից և օգնում է ազատվել ցաներից, որոնք կապված են պզուկների բակտերիաների գործունեության կամ ճարպի ավելցուկ արտադրության հետ։

Հիշեք, որ բացի օրգանիզմը մաքրելուց, փայտածուխը կարելի է օգտագործել խմելու ջրի մաքրման համար։ Ջրի համար սովորական զտիչներում (ֆիլտրի բաժակի կցորդով թեյնիկներ) օգտագործում են մաքրող կցորդ՝ հիմնված այս ծակոտկեն նյութի վրա: Նրա ներծծող ունակությունները գործում են ի նպաստ ջրի մաքրության՝ ազատելով այն քլորից, պղտորությունից, տհաճ համից և հոտից: Ածուխը սպանում է վնասակար միկրոօրգանիզմներին, ազատում ծորակի ջուրը ծանր մետաղներից, թունաքիմիկատներից և պլաստմասսայից։ Բացի այդ, ածուխը նաև հանքայնացնում է ջուրը: Նրա ներծծող ունակությունները գործում են ի նպաստ ջրի մաքրության՝ ազատելով այն քլորից, պղտորությունից, տհաճ համից և հոտից: Ածուխը սպանում է վնասակար միկրոօրգանիզմներին, ազատում է ծորակի ջուրը ծանր մետաղներից, թունաքիմիկատներից և պլաստմասսայից։ Բացի այդ, ածուխը նաև հանքայնացնում է ջուրը:

Բայց հիշեք, որ լավաշին կամ մյուս հացերին խառնած ածուխը օրգանիզմին միմիայն վնաս է պատճառում՝ առողջ օրգանիզմից հեռացնում է նաեւ օգտակար միկրոէլեմենտները:

 

Ածուխի վնասները

Ինչ-որ կերպ, ակտիվացված փայտածուխը էժան և արդյունավետ հակաթունավոր դեղամիջոցից վերածվել է անհավանական նորաձև սննդային հավելման: Այժմ դուք ոչ ոքի չեք զարմացնի սև պաղպաղակով, սուրճով, բուլկիներով և նույնիսկ պանրով: Միևնույն ժամանակ, առավել տարածված է իտալական ածխային հացը՝ «pane al carbone»: Այն համարվում է ոչ միայն մոդայիկ ապրանք, այլեւ աներեւակայելի օգտակար։ Տնային տնտեսուհիներն այն իրենք են թխում իրենց խոհանոցներում, այն ակտիվորեն առաջարկվում է սրճարաններում և ռեստորաններում, վաճառվում է հացաբուլկեղեններում։ Արդյո՞ք պետք է վստահել նոր արտադրանքին և արդյո՞ք այն իսկապես այնքան օգտակար է, որքան շատերը կարծում են:

Ի՞նչ է փայտածուխի հացը

Իրականում, սև հացը ամենապարզ և ծանոթ արտադրանքն է։ Միակ բանը, որ այն տարբերում է, բաղադրության մեջ ակտիվացված ածխածնի առկայությունն է։ Առաջին անգամ նման փորձ է իրականացվել Իտալիայում։ Այդ ժամանակից ի վեր ակտիվացված ածխածինը նաև զուտ բժշկական արտադրանքից վերածվել է E153 պիտակով սննդի ներկի: Ճիշտ է, ոչ բոլոր երկրներն են այն ճանաչում որպես սննդային հավելում` միայն Ռուսաստանը, Ուկրաինան, Նոր Զելանդիան և եվրոպական երկրները:

Այս թխած արտադրանքի երկրպագուները նախընտրում են այն իր «գերազանց մարսելիության» համար, ինչը շատ հավանական է, քանի որ փայտածուխը հայտնի է իր լավ կլանման կարողություններով:

Արտասովոր հացի վնասը կապված է դրա բաղադրության մեջ էկզոտիկ բաղադրիչի՝ ակտիվացված ածխածնի առկայության հետ։ Մարդկանց մեծ մասը վստահ է այս դեղամիջոցի բացարձակ օգտակարության մեջ և չի կասկածում, որ դրա կանոնավոր կամ չափից ավելի օգտագործմամբ կարող են առաջանալ անցանկալի առողջական խնդիրներ։

Հիշեք, որ բարձր չափաբաժիններով ակտիվացված փայտածուխն առաջացնում է աղիքային խանգարում: Պարզ ասած, մարդը սովորաբար անվերահսկելիորեն օգտագործում է դեղամիջոցը փորլուծության դեպքում՝ դրանով իսկ առաջացնելով փորկապություն։ Նույն ազդեցությունն է սպասվում այն ​​մարդուն, ով ցանկանում է սև հաց օգտագործել: Փորկապությունը կարող է այնքան ուժեղ լինել, որ խանգարում է աղիների կլանմանը, և մարդը սկսում է տառապել վիտամինների և հանքանյութերի պակասից: Իր հերթին սննդանյութերի պակասը հանգեցնում է իմունիտետի վատթարացման, նյութափոխանակության խանգարումների և առողջական խնդիրների։

Դիսբակտերիոզի զարգացում. ածուխը օրգանիզմից հեռացնում է մարսողական գործընթացի և աղիների առողջ միկրոֆլորայի համար պատասխանատու հատուկ ֆերմենտները: Արդյունքում, ստամոքս-աղիքային տրակտում սկսվում են բորբոքային պրոցեսներ, և մարդը բախվում է դիսբակտերիոզի և դրա ֆոնի վրա զարգացող գազերի ավելացման հետ:

Սպառնալիք սրտի և արյան անոթների համար. շատ հաճախ արտասովոր հաց ուտելը հանգեցնում է սրտի մկանների թուլացման, քանի որ ածուխը հանում է նրանից բնականոն գործունեության համար անհրաժեշտ հանքանյութերը (մագնեզիում, կալցիում, կալիում):

Պեպտիկ խոցերի ռեցիդիվ. ածուխով հացը կարող է նույնիսկ մահվան հանգեցնել, եթե այն ուտում են ստամոքսի կամ աղիների խոցային հիվանդություններով։ Բանն այն է, որ խոցի դեպքում ակտիվացված ածխածինը կարող է թափանցել վնասված անոթներ և այնտեղ արյան մակարդուկներ առաջացնել: 

Ածուխը կարող է թունավոր նյութեր պարունակել։ Վերջին ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ ակտիվացված ածխածնի արտադրության ժամանակ հումքը, որը ենթարկվել է ածխաջրման գործընթացին, առաջացնում է վտանգավոր ածխաջրածնային միացություններ, որոնք վնասում են գենետիկական տեղեկատվությունը: