ՍՐՏԻ ՎԻՐԱԲՈՒՅԺԸ ԽՈՍՈՒՄ Է ՍՐՏԻ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅԱՆ ԻՐԱԿԱՆ ՊԱՏՃԱՌՆԵՐԻ ՄԱՍԻՆ

Բժիշկ Դուայթ Լունդելը խոսում է այն մասին, որ սրտի հիվանդության իրական պատճառը խոլեսթերինն ու յուղոտ սնունդը չեն, ինչպես կարծում են իր գործընկերներից շատերը:

Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ սրտանոթային հիվանդություններն առաջանում են զարկերակների պատերի քրոնիկ բորբոքման պատճառով: Եթե ​​բորբոքում չկա, ապա խոլեստթերինը չի կուտակվի անոթներում, այլ կկարողանա ազատ շրջանառվել դրանցում։

-Մենք՝ բժիշկներս, մեր պատրաստվածությամբ, գիտելիքներով և հեղինակությամբ, հաճախ ունենում ենք ուռճացված ինքնագնահատական, որը մեզ խանգարում է ընդունել, որ մենք սխալ ենք: Ամբողջ իմաստը դա է: Ես բացահայտ ընդունում եմ, որ սխալվում եմ։ Որպես 25 տարվա փորձ ունեցող սրտային վիրաբույժ, ով կատարել է ավելի քան 5000 բաց սրտի վիրահատություն, այսօր կփորձեմ ուղղել մեկ բժշկական և գիտական ​​փաստ։

Երկար տարիներ վերապատրաստվել եմ այլ նշանավոր բժիշկների մոտ, ովքեր այսօր «բժշկությամբ են զբաղվում»: Գիտական ​​գրականության մեջ հոդվածներ տպագրելով և անընդհատ կրթական սեմինարների հաճախելով՝ մենք անվերջ պնդում էինք, որ սրտի հիվանդությունը պարզապես արյան մեջ խոլեսթերինի բարձր մակարդակի արդյունք է։

Միակ ընդունելի թերապիան խոլեսթերինն իջեցնող դեղամիջոցների նշանակումն էր և սննդակարգը, որը խստորեն սահմանափակեց ճարպերի ընդունումը: Վերջինս, իհարկե, վստահեցնում էինք, պետք է իջեցներ խոլեսթերինը և կանխարգելեր սրտի հիվանդությունները։ Այս առաջարկություններից շեղումները համարվում էին հերետիկոսություն կամ բժշկական անփութության արդյունք: Սրանցից ոչ մեկը չի աշխատում:

Այս բոլոր առաջարկություններն այլևս գիտական ​​կամ բարոյապես հիմնավորված չեն:

Մի քանի տարի առաջ բացահայտում արվեց՝ սիրտանոթային հիվանդության իրական պատճառը զարկերակի պատի բորբոքումն է։ Աստիճանաբար այս բացահայտումը հանգեցնում է սրտի հիվանդությունների և այլ քրոնիկ հիվանդությունների դեմ պայքարի հայեցակարգի փոփոխության:

Դարավոր սննդակարգի ուղեցույցները նպաստել են գիրության և շաքարախտի համաճարակի առաջացմանը, որի հետևանքները ոչինչ են ցանկացած ժանտախտի՝ մահացության, մարդկային տառապանքի և ծանր տնտեսական ազդեցության առումով:

Չնայած այն հանգամանքին, որ բնակչության 25%-ը (ԱՄՆ –ում) ընդունում է թանկարժեք ստատինային դեղամիջոցներ,

չնայած այն հանգամանքին, որ մենք կրճատել ենք ճարպի քանակը մեր սննդակարգում, ամերիկացիներից շատերը, ովքեր այս տարի կմահանան սիրտանոթային հիվանդություններից, ավելի բարձր է, քան նախկինում:

Ամերիկյան սրտի ասոցիացիայի վիճակագրությունը ցույց է տալիս, որ 75 միլիոն ամերիկացիներ ներկայումս ունեն սրտի հիվանդություն, 20 միլիոնը՝ շաքարախտ, իսկ 57 միլիոնը՝ նախադիաբետ: Այս հիվանդությունները տարեցտարի «երիտասարդանում» են։

Պարզ ասած, եթե օրգանիզմում բորբոքում չկա, ապա ոչ մի կերպ խոլեսթերինը չի կարող է կուտակվել արյան անոթների պատում և դրանով իսկ հանգեցնել սրտի հիվանդության և ինսուլտի:

Հիշեք. եթե ​​օրգանիզմում բորբոքում չկա, խոլեսթերինն ազատորեն շարժվում է մարմնում, ինչպես բնությունն ի սկզբանե նախատեսել էր։ Հենց բորբոքումն է առաջացնում խոլեսթերինի կուտակումներ։

Բորբոքումն արտասովոր բան չէ. այն պարզապես մարմնի բնական պաշտպանությունն է արտաքին «թշնամիներից», ինչպիսիք են՝ բակտերիաները, տոքսինները կամ վիրուսները:

Բորբոքային ցիկլը հիանալի կերպով պաշտպանում է մարմինը այս բակտերիալ և վիրուսային զավթիչներից:

Այնուամենայնիվ, երբ մենք ուտում ենք ուտելիքներ, որոնք մեր մարմինը նախատեսված չէ մշակելու համար, առաջանում է մի պայման, որը կոչվում է քրոնիկ բորբոքում: Քրոնիկ բորբոքումը նույնքան վնասակար է, որքան օգտակար է սուր բորբոքումը:

Ո՞ր խելամիտ մարդն անընդհատ գիտակցաբար կօգտագործի օրգանիզմը վնասող սնունդ կամ այլ նյութեր։ Երևի ծխողներ, բայց գոնե նրանք գիտակցաբար են կատարել այս ընտրությունը։

Մնացածս պարզապես ուտում ենք առաջարկվող և լայնորեն տարածված սննդակարգ՝ ցածր յուղայնությամբ և բարձր պոլիչհագեցած ճարպերով ու ածխաջրերով, չգիտակցելով, որ մենք բազմիցս վնասում ենք մեր արյան անոթները: Այս կրկնվող վնասվածքներն առաջացնում են քրոնիկ բորբոքում, որն իր հերթին հանգեցնում է սրտի հիվանդության, ինսուլտի, շաքարախտի և գիրության:

Կրկնեմ. մեր արյունատար անոթների վնասվածքներն ու բորբոքումները պայմանավորված են ավանդական բժշկության կողմից երկար տարիներ առաջարկվող ցածր յուղայնությամբ սննդակարգով:

Որո՞նք են քրոնիկ բորբոքման հիմնական պատճառները. դա պարզ վերամշակված ածխաջրերով հարուստ մթերքների (շաքար, ալյուր և դրանցից պատրաստված բոլոր մթերքների) ավելցուկային օգտագործումն է, ինչպես նաև Օմեգա-6 բուսական յուղերի՝ սոյայի, եգիպտացորենի և արևածաղկի յուղերի չափից ավելի օգտագործումը, որոնք հայտնաբերվել են բազմաթիվ վերամշակված մթերքներում:

Երբ մենք վայելում ենք քաղցր բուլկիի համեղ համը, մեր մարմինը տագնապով արձագանքում է, կարծես օտար զավթիչ է եկել և պատերազմ հայտարարել։

Շաքարով և պարզ ածխաջրերով հագեցած մթերքը, ինչպես նաև Օմեգա-6 ճարպերով պիտանելիության համար մշակված մթերքները վեց տասնամյակ եղել են ամերիկյան սննդակարգի հիմնական հիմքը: Այս ապրանքները կամաց-կամաց թունավորեցին բոլորին։

Ինչպե՞ս կարող է քաղցր բուլկին բորբոքում առաջացնել, որը մեզ հիվանդացնում է:

Երբ մենք օգտագործում ենք պարզ ածխաջրեր, ինչպիսիք են շաքարը, մեր արյան շաքարի մակարդակը արագ բարձրանում է: Ի պատասխան՝ ենթաստամոքսային գեղձն արտազատում է ինսուլին, որի հիմնական նպատակն է շաքարը տեղափոխել յուրաքանչյուր բջիջ, որտեղ այն պահվում է էներգիա արտադրելու համար։ Եթե ​​բջիջը լցված է եւ գլյուկոզայի կարիք չունի, այն չի մասնակցում գործընթացին՝ խուսափելու ավելորդ շաքարի կուտակումից։

Երբ ձեր ճարպային բջիջները մերժում են ավելորդ գլյուկոզան, արյան մեջ շաքարի մակարդակը բարձրանում է, ավելի շատ ինսուլին է արտադրվում, և գլյուկոզան վերածվում է ճարպի կուտակման:

Ի՞նչ կապ ունի այս ամենը բորբոքման հետ։ Արյան շաքարի մակարդակը չափազանց նեղ միջակայք ունի։ Շաքարի հավելյալ մոլեկուլները միանում են տարբեր սպիտակուցներին, որոնք իրենց հերթին վնասում են արյունատար անոթների պատերը։ Այս կրկնվող վնասը հանգեցնում է բորբոքման: Երբ օրական մի քանի անգամ, ամեն օր բարձրացնում եք ձեր արյան շաքարը, դա նույն ազդեցությունն է ունենում, ինչ հղկաթուղթ քսելը փխրուն արյունատար անոթների պատերին:

Թեև դուք չեք կարող տեսնել դա, ես ձեզ վստահեցնում եմ, որ դա այդպես է: 25 տարվա ընթացքում ես դա տեսել եմ ավելի քան 5 հազար հիվանդի մոտ, ում վիրահատել եմ, և բոլորի մոտ նույնն է՝ զարկերակների բորբոքում։

Եկեք վերադառնանք քաղցր բուլկիին: Այս անմեղ տեսք ունեցող ուտեստը միայն շաքար չի պարունակում. բուլկիը թխվում է Օմեգա-6 յուղերից մեկի հետ, օրինակ՝ սոյայի հատիկով: Չիպսերը և կարտոֆիլ ֆրին ներծծվում են սոյայի յուղով; վերամշակված մթերքները պատրաստվում են Օմեգա-6-ով` պահպանման ժամկետը մեծացնելու համար: Թեև Օմեգա-6-ը կարևոր է օրգանիզմի համար՝ դրանք յուրաքանչյուր բջջային թաղանթի մասն են՝ վերահսկելով այն ամենը, ինչ մտնում և դուրս է գալիս բջիջից, դրանք պետք է համապատասխան հավասարակշռություն ունենան Օմեգա-3-ի հետ:

Եթե ​​հավասարակշռությունը փոխվում է դեպի Օմեգա-6, բջջային թաղանթը արտադրում է քիմիական նյութեր, որոնք կոչվում են ցիտոկիններ, որոնք ուղղակիորեն առաջացնում են բորբոքում:

Ամերիկյան դիետան այսօր բնութագրվում է այս երկու ճարպերի ծայրահեղ անհավասարակշռությամբ: Անհավասարակշռությունը տատանվում է 15:1-ից մինչև 30:1 կամ ավելի՝ հօգուտ Օմեգա-6-ի: Սա պայմաններ է ստեղծում հսկայական քանակությամբ ցիտոկինների առաջացման համար, որոնք առաջացնում են բորբոքում: Ժամանակակից սննդի միջավայրում օպտիմալ և առողջ հարաբերակցությունը 3:1 է:

Իրավիճակն ավելի վատթարացնելու համար, ավելորդ քաշը, որը դուք ձեռք եք բերում այս մթերքներն օգտագործելուց, առաջացնում է ծանրաբեռնված ճարպային բջիջներ: Նրանք ազատում են մեծ քանակությամբ պրոբորբոքային քիմիական նյութեր, որոնք խորացնում են արյան բարձր շաքարի հետևանքով առաջացած վնասը: Քաղցր բուլկիով սկսվող գործընթացը ժամանակի ընթացքում վերածվում է արատավոր շրջանի, որը հրահրում է սրտի հիվանդություն, արյան բարձր ճնշում, շաքարախտ և վերջապես Ալցհեյմերի հիվանդություն, իսկ բորբոքային գործընթացը շարունակվում է...

Ինչքան շատ ենք օգտագործում պատրաստի և վերամշակված մթերքներ, այնքան ավելի շատ բորբոքումներ ենք հրահրում, կամաց-կամաց, օրեցօր։ Մարդու մարմինը չի կարող վերամշակել շաքարով բեռնված և Օմեգա-6-ով հարուստ յուղով պատրաստված մթերքները՝ այն նախատեսված չէ դրա համար:

Բորբոքումը վերացնելու միայն մեկ միջոց կա, այն է՝ անցում կատարել բնական ձևով մթերքների օգտագործմանը։

Մկաններն ամրացնելու համար ավելի շատ սպիտակուցներ կերեք: Ընտրեք բարդ ածխաջրեր, ինչպիսիք են գունավոր մրգերն ու բանջարեղենը: Նվազեցրեք կամ վերացրեք բորբոքային Օմեգա-6 ճարպերը ձեր սննդակարգից, ինչպիսիք են եգիպտացորենի և սոյայի յուղերը և դրանցով պատրաստված վերամշակված մթերքները:

Մեկ ճաշի գդալ եգիպտացորենի յուղը պարունակում է 7280 միլիգրամ Օմեգա-6; սոյան պարունակում է 6940 միլիգրամ Օմեգա-6: Փոխարենը, օգտագործեք ձիթապտղի յուղ կամ կարագ, որը պատրաստված է բույսերով կերակրվող կովի կաթից:

Կենդանական ճարպերը պարունակում են ավելի քիչ, քան 20% Օմեգա-6 և շատ ավելի քիչ հավանական է բորբոքում առաջացնել, քան «պոլիչհագեցած» պիտակավորված ենթադրյալ առողջարար յուղերը: Մոռացեք «գիտությունը», որը տասնամյակներ շարունակ փորված է ձեր գլխում:

Գիտությունը, որն ասում է, որ հագեցած ճարպերն ինքնին սրտի հիվանդություն են առաջացնում, ամենևին էլ գիտություն չէ:

Գիտությունը, որն ասում է, որ հագեցած ճարպերը բարձրացնում են արյան խոլեսթերինը, նույնպես շատ թույլ է: Քանի որ հիմա մենք հաստատ գիտենք, որ խոլեսթերինը սիրտանոթային հիվանդությունների պատճառ չէ։ Հագեցած ճարպերի մասին մտահոգությունն էլ ավելի անհեթեթ է։

Խոլեսթերինի տեսությունը հանգեցրեց ցածր յուղայնությամբ մթերքների օգտագործման առաջարկություններին, ինչն  էլ իր հերթին հանգեցրեց այս ապրանքների ստեղծմանը: