ՄԱՍՈՒՐԸ ԿԱՆԽՈՒՄ Է ՇԱՔԱՐԱԽՏԻ, ՔԱՂՑԿԵՂԻ, ԱՐՅԱՆ ՃՆՇՄԱՆ, ՍԻՐՏ-ԱՆՈԹԱՅԻՆ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԶԱՐԳԱՑՈՒՄԸ

Մասուրի մեջ առկա վիտամինների, օգտակար միկրոէլեմենտների, ֆիտոստիրենի, ֆլավոնոիդների և էական ճարպաթթուների շնորհիվ մասուրը կանխում է շաքարախտի, արթրոզի, արթրիտի, քաղցկեղի, զարկերակային գերճնշման և սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացումը:
Մասուրը որոշակի առավելություններ ունի շաքարախտի դեպքում: Այն օգնում է նվազեցնել արյան շաքարի մակարդակը՝ բարելավելով ինսուլինի կլանումը։ Հատապտղի մեջ պարունակվող բաղադրիչները խթանում են ենթաստամոքսային գեղձի աշխատանքը, ամրացնում արյան անոթները՝ կանոնակարգելով արյան հոսքը, ինչը բարենպաստ ազդեցություն է ունենում արյան ճնշման և սրտի աշխատանքի վրա: Հատապտուղը շատ պարզ շաքարներ չի պարունակում, ուստի շաքարախտի դեպքում այն կարելի է չափավոր օգտագործել:
Կարո՞ղ եք խմել մասրենու հյութ, եթե ունեք շաքարախտ
Մասուրը հիվանդության համադարման միջոց չէ: Բայց այն պարունակում է նյութեր, որոնք նվազեցնում են արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը:
Այս մթերքի գլիկեմիկ ինդեքսը 100-ից 25 միավոր է: Պարզ շաքարների մասնաբաժինը (գլյուկոզա, ֆրուկտոզա և այլն) հասնում է 8% քաշի: Սա նշանակում է, որ հատապտուղները լիովին անվտանգ են ցանկացած տեսակի շաքարախտի դեպքում՝ առաջին և երկրորդ:
Ի՞նչ ձևով կարող է դիաբետիկը մասուր ընդունել
Վարդի ազդրերը կարելի է օգտագործել ինչպես թարմ վիճակում, այնպես էլ ըմպելիքների մեջ.
Հատապտուղները կարելի է խառնել նաև այլ բաղադրիչների հետ, օրինակ՝ հաղարջի տերևների, նարնջի կտորների հետ՝ ոչ միայն համեղ, այլև անուշաբույր ըմպելիք ստանալու համար։ Սակայն շաքարային դիաբետի դեպքում շաքարի օգտագործումը կտրուկ սահմանափակվում է (իսկ որոշ դեպքերում՝ ամբողջությամբ արգելված)։
Չնայած այն հանգամանքին, որ մասուրի թեյը կամ թուրմը յուրահատուկ համ ունի, դրա մեջ չպետք է լցնել շատ շաքար, մեղր և այլ նմանատիպ մթերքներ։
Մասուրի վրա հիմնված օշարակը, որը վաճառվում է դեղատներում և խանութներում, բացառված է դիաբետիկների ցանկից կամ խիստ սահմանափակված է շաքարի բարձր պարունակության պատճառով։
Որո՞նք են մասուրի առավելությունները շաքարախտի դեպքում
Հատապտուղները պարունակում են բավականին շատ արժեքավոր օրգանական և հանքային նյութեր.
*B, E, A, C վիտամինները կենսական նշանակություն ունեն նորմալ նյութափոխանակության գործընթացների ապահովման համար։
*Պեկտինները բարելավում են մարսողական համակարգի աշխատանքը և հեռացնում ավելորդ խոլեստերինն ու լեղաթթուները:
*Կարոտինները օգնում են ամրապնդել իմունային համակարգը, բարձրացնել տոկունությունը և ակտիվացնել բջիջների վերականգնման գործընթացները:
*Հանքանյութերը (մագնեզիումի, ցինկի, երկաթի, կալցիումի, նատրիումի, կալիումի միացություններ) ապահովում են իմունիտետը, պահպանում ջրի հավասարակշռությունը և բոլոր կենսական համակարգերի բնականոն գործունեությունը:
*Եթերային յուղերը բարենպաստ ազդեցություն են ունենում շնչառական համակարգի վրա։
*Օրգանական թթուները (կիտրոն, խնձորաթթու, օլեին) օգնում են երկարացնել երիտասարդությունը։
*Տանինները գործում են որպես բնական հակասեպտիկ: Նրանք ոչնչացնում են բակտերիաները։
*Շաքարախտի դեպքում մասուրի բուժիչ հատկությունները պայմանավորված են նրանով, որ այն օգնում է բարելավել ինսուլինի կլանումը: Այդ պատճառով արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը նվազում է, ինչը հատկապես կարևոր է դիաբետիկների համար։
Մասուրն ունի նաև այլ օգտակար հատկություններ։ Թեյի, թուրմերի և այլ ըմպելիքների մեջ հատապտուղների կանոնավոր օգտագործումը բարենպաստ ազդեցություն ունի օրգանիզմի վրա.
*կայունացնում է արյան ճնշումը,
*ամրացնում է արյան անոթների պատերը,
*նոսրացնում է արյունը և բարելավում արյան հոսքը,
*նպաստում է փոքր վերքերի ապաքինմանը,
*հանդես է գալիս որպես խոլերետիկ նյութ,
*ամրացնում է իմունային համակարգը և նպաստում հիվանդություններից հետո վերականգնմանը:
Ինչպես պատրաստել և խմել ,մասուր հյութը շաքարախտի համար
Հատապտուղների օգտագործման հիմնական միջոցը ըմպելիքների տեսքով է։ Դուք կարող եք դրանք պարզապես լցնել թեյի մեջ և մի քանի րոպե շոգեխաշել։ Բայց շատ տնային տնտեսուհիներ նախընտրում են կոմպոտ կամ դոնդող պատրաստել: Այնուամենայնիվ, ճաշ պատրաստելու ընթացքում շատ օգտակար նյութեր (ներառյալ վիտամին C-ն) ոչնչանում են, ուստի նման ըմպելիքի բուժիչ հատկությունները ավելի ցածր կլինեն։
Մասուրը կարելի է օգտագործել ոչ միայն թարմ, այլև չորացրած վիճակում։ Նրանք պահպանում են բոլոր օգտակար հատկությունները, համն ու բույրը։ Հնարավոր է օգտագործել սառեցված հատապտուղներ: Նրանք նույնպես արժեքավոր են, բայց ավելի քիչ են պահվում, քան չորացրածները։
Մասուրը կարելի է օգտագործել ցանկացած տեսակի շաքարախտի դեպքում
Շաքարախտի դեպքում կարելի է շաբաթական մի քանի անգամ օգտագործել մասուրի ջրային թուրմ: Եթե ըմպելիքը առանց հավելյալ շաքարի է, ապա այն կարելի է խմել ամեն օր՝ չափավոր չափաբաժիններով։
Դիաբետի դեպքում կարելի է շաբաթական մի քանի անգամ օգտագործել ջրային թուրմ: Եթե ըմպելիքը առանց հավելյալ շաքարի է, ապա այն կարելի է խմել ամեն օր՝ չափավոր չափաբաժիններով։ Ինֆուզիոն կարող եք պատրաստել ինքներդ՝ օգտագործելով ընդամենը երկու բաղադրիչ.
թարմ կամ չոր մասուր՝ 20-30 հատ,
եռացրած ջուր՝ 1 լ
Եթե հատապտուղները չոր են, ապա դրանք լցնել տաք ջրի մեջ (քիչ քանակությամբ) և մոտ 5 րոպե շոգեխաշել, ապա լցնել բլենդերի մեջ և մանրացնել։ Ստացվածը լցնել թերմոսի մեջ, վրան եռացրած ջուր լցնել և ծածկել կափարիչով: Թրմել 5–6 ժամ (ցանկալի է գիշերը), որից հետո խմիչքը պատրաստ է։ Այն կարելի է քամել և խմել թեյի փոխարեն։
Մասուրի եփուկներ 1-ին և 2-րդ տիպի շաքարախտի համար
Դիաբետիկները կարող են մասուրի թուրմ օգտագործել՝ անկախ հիվանդության տեսակից։ Խմիչքը պատրաստվում է հետևյալ բաղադրիչներից.
Եռացրած, քիչ հովացրած ջրի մեջ լցնել մեկ-երկու բուռ մասուր, տարան փաթաթել բրդյա շորով, թրմել գիշերվա ընթացքում, խմել առավոտյան։ Կարելի է պահել սառնարանում, բայց ոչ ավելի, քան երկու օր։
Թեյ. թեյը մասուրի ըմպելիքի էքսպրես տարբերակ է, որը կարելի է օգտագործել 1-ին և 2-րդ տիպի շաքարախտի դեպքում: Պարզապես թեյնիկի մեջ լցրեք մասուր, թրմեք եւ խմեք:
Բժշկի հետ խորհրդակցելուց հետո ըմպելիքը կարող եք խմել փոքր քանակությամբ մեղրով։
Մասուրի թեյն օգնում է ամրապնդել իմունային համակարգը և արյան մեջ կանոնակարգում շաքարի մակարդակը:
Չնայած այն հանգամանքին, որ մասուրը կարելի է օգտագործել շաքարախտի դեպքում, որոշ դեպքերում դրա օգտագործումը հակացուցված է։ Ավելին, սա կապված է ոչ թե շաքարախտի, այլ այլ պաթոլոգիաների հետ.
Անհատական անհանդուրժողականություն առանձին բաղադրիչների նկատմամբ. եթե առաջանում են բծեր, քոր կամ այլ ալերգիկ ռեակցիաներ, օգտագործումը պետք է դադարեցնել:
Որպես կանոն, տուժում են այն մարդիկ, ովքեր ալերգիկ են ցիտրուսային մրգերի նկատմամբ։ Եթե վստահ չեք, ապա ավելի լավ է սկսել փոքր չափաբաժնից՝ մարմնի արձագանքը ստուգելու համար:
Բարձր թթվայնությամբ գաստրիտի, ստամոքսի և տասներկումատնյա աղիքի պեպտիկ խոցի դեպքում զգուշացեք մասուրով թեյ կամ մասուրի հյութ օգտագործելուց, քանի որ մասուրը պարունակում է վիտամին C և այլ օրգանական թթուներ, որոնք կարող են սրել իրավիճակը։
Անկախ նրանից՝ շաքարախտ ունեք, թե ոչ, մասուրը պարունակում է վիտամին C, որը նպաստում է քարերի առաջացմանը։
Արյան մակարդման ավելացման նախատրամադրվածություն ունի (հաճախ ժառանգական, ավելի քիչ հաճախ ձեռք բերված):
Հիպոթենզիա. մասուրը օգնում է իջեցնել արյան ճնշումը. ուստի 110/70-ից ցածր ցուցանիշներով հիվանդները չպետք է օգտագործեն այս հատապտուղը, ինչպես շաքարախտի, այնպես էլ առանց շաքարախտի դեպքում:
Բոլոր նկարագրված հակացուցումները բացարձակ չեն:
Շաքարային դիաբետի դեպքում մասուրի օգտագործումը թույլատրվում է նույնիսկ հղիության վաղ փուլերում և լակտացիայի ժամանակ: Եթե դուք ունեք քրոնիկ հիվանդություններ, ապա ավելի լավ է խորհրդակցեք բժշկի հետ՝ թույլատրելի չափաքանակները ճշտելու համար։