ԲԺԻՇԿԸ ԽՈՍԵՑ ՁՎԻ ԿՃԵՊԻ ԱՆՍՊԱՍԵԼԻ ՕԳՈՒՏՆԵՐԻ ՄԱՍԻՆ

Ձվի կեղևը պարունակում է մեծ քանակությամբ հանքանյութեր և կարող է օգնել կանխել օստեոպորոզը: Այս մասին «Մոսկվա 24»-ին ասել է սննդաբան, բժշկական գիտությունների դոկտոր Մարիյա Մուխինան։
-«Ձվի կճեպը ֆոսֆորի, կալցիումի, կալիումի, երկաթի և մագնեզիումի աղբյուր է, այս ամենը օրգանական է, այսինքն՝ հեշտությամբ մարսվող»,- պարզաբանեց մասնագետը։
Ձվի կճեպն օգտակար է մկանային-թոքային համակարգի և ոսկորների համար: Տարիքի հետ մարդիկ, հատկապես կանայք, օստեոպորոզով հիվանդանալու վտանգի տակ են: Դուք պետք է անընդհատ կալցիում ավելացնեք ձեր սննդակարգում՝ ոսկորներն ամուր պահելու և կոտրվածքները կանխելու համար:
Այնուամենայնիվ, հարկ է հիշել, որ ձվի կճեպը կարող է պարունակել սալմոնելլա և E. coli բակտերիաներ, ուստի դրանք օգտագործելուց առաջ պետք է մանրէազերծել:
«Ձվի կճեպը պետք է լվանալ, չորացնել, մանրակրկիտ տաքացնել ջեռոցում՝ բոլոր միկրոօրգանիզմներն ոչնչացնելու համար, և միայն դրանից հետո մանրացնել: Պետք է օրական մեկ թեյի գդալ խմել: Այն կարող եք հարստացնել կիտրոնի հյութով»,- խորհուրդ է տվել Մուխինան:
Նախկինում անվանում էին այն մթերքները, որոնք օգնում են օրգանիզմին ավելի լավ յուրացնել կալցիումը։ Անկեղծ ասած, խորհուրդ է տրվում սննդակարգում ներառել վիտամին K2 պարունակող մթերքներ։ Այն առկա է, օրինակ, ցանկացած հատիկաընդեղենում։ Բացի այդ, արժե ուշադրություն դարձնել վիտամին D պարունակող մթերքներին: Վերջինս պարունակվում է ձվի դեղնուցներում, յուղոտ ծովային ձկներում և նաև նպաստում է կալցիումի կլանմանը: