ՁՎԻ ԿՃԵՊԸ ԱՆՉԱՓ ՕԳՏԱԿԱՐ Է ՕՐԳԱՆԻԶՄԻՆ, ԲՈՒԺՈՒՄ Է ՆԱԵՎ ՏՈՒԲԵՐԿՈՒԼՅՈԶԸ

ՁՎԻ ԿՃԵՊԸ ԱՆՉԱՓ ՕԳՏԱԿԱՐ Է ՕՐԳԱՆԻԶՄԻՆ, ԲՈՒԺՈՒՄ Է ՆԱԵՎ ՏՈՒԲԵՐԿՈՒԼՅՈԶԸ

Կարիք չկա որևէ մեկին համոզել, որ ձուն սպիտակուցի ամենաէժան և լավագույն աղբյուրներից մեկն է, իսկ  ձվի կճեպը, ցավոք, մենք այն դեն ենք նետում, որը  ճիշտ չէ։

Ի՞նչ է իրենից ներկայացնում ձվի կճեպը. ձվի կեղևը կազմված է կալցիումի կարբոնատից՝ նյութ, որն անհրաժեշտ է մեր ոսկորների առողջության համար։ Բայց յուրաքանչյուր պատյան իրականում բաղկացած է երեք առանձին շերտերից: Առաջինը կոշտ է և գրեթե ամբողջությամբ (95-97%) բաղկացած է կալցիումի կարբոնատ բյուրեղներից։

Արտաքինից կա մի թաղանթ (կուտիկուլ) բազմաթիվ ծակոտիներով, որն ապահովում է գազափոխանակությունը ձվի ներսի և շրջակա միջավայրի միջև։ Այն պաշտպանված է արտաքին շերտով, որը կոչվում է էպիդերմիս:

Ձվի կեղևի վերջին երկու շերտերը կոչվում են ներքին և արտաքին կեղևներ։ Երկու թաղանթները պատրաստված են սպիտակուցներից և ամուր ու ճկուն են: Այս շերտերը կազմող սպիտակուցներից մեկը կերատինն է, որը հայտնաբերվել է, օր.՝ ռնգեղջյուրի եղջյուրներում և մարդու մազերի մեջ։

Ինչպե՞ս կարող եք օգտագործել ձվի կեղևը. մեկ միջին չափի ձվի կճեպը կարող է մեծահասակների համար օրական երկու անգամ ավելի շատ կալցիում ապահովել: Իսկ այս հանքանյութն անհրաժեշտ է ոչ միայն ոսկորների աճի և զարգացման համար, այն նաև օգնում է կարգավորել սրտի և մկանների աշխատանքը, կարգավորում է արյան մեջ մագնեզիումի, ֆոսֆորի և կալիումի մակարդակը։

Հաշվի առնելով մեր սննդակարգում կալցիումի պակասը, ձվի կեղևը էժան և մատչելի աղբյուր է: Մեկ կեղևը պարունակում է մոտ 900 մգ տարրական կալցիում (կալցիում, որը կարող է ներծծվել մեր օրգանիզմի կողմից) կալցիումի կարբոնատի տեսքով: Կեղևը պարունակում է նաև այլ հետքի տարրեր, այդ թվում՝ բոր, մագնեզիում, մանգան, պղինձ, երկաթ, մոլիբդեն, ծծումբ, ցինկ: Կալցիումը ամրացնում է ոսկորները և օգնում է բուժել օստեոպորոզը:

ԳԻՏՈՒԹՅՈՒՆ

Ձվի կճեպից ստացված կալցիումի օգուտները գրավել են օստեոպորոզի մասին ուսումնասիրություններ կատարող գիտնականների ուշադրությունը։ Նրանց բացահայտումները ապացուցում են, որ ստրոնցիումի և ֆտորիդի հետ միասին այն դրականորեն ազդում է ոսկրային նյութափոխանակության վրա և խթանում աճառի աճը։

Կլինիկական փորձարկումները հետդաշտանադադարում գտնվող կանանց մոտ նաև ցույց են տալիս, որ ձվի կեղևի փոշիով սննդային հավելումը կարող է նվազեցնել օստեոպորոզի հետ կապված ցավը և բարձրացնել հիվանդի շարժունակությունը:

Նույն ուսումնասիրությունները դա կապում են ոսկրային դեգեներացիայի դադարեցման և որոշ դեպքերում ոսկրային խտության բարձրացման հետ:

Մասաչուսեթսի համալսարանի գիտնականները փորձարկում են ձվի կճեպը որպես կալցիումի կարբոնատի բնական աղբյուր ոսկրային փոխպատվաստման համար:

Նորարարական գործընթացը պահանջում է հիդրոգելի խառնուրդին ավելացնել մանրացված հավի ձվի կճեպը: Սա թույլ է տալիս կառուցել մի փայտամած, որի մեջ նոր ոսկոր կարող է ձևավորվել ոսկրային բջիջներից: Հիդրոգելային պատյանները կարող են նաև արագացնել ապաքինումը ոսկորների փոխպատվաստումից հետո:

Ձվի կճեպն ունի հակաբորբոքային ազդեցություն

Բժշկության մեջ օգտակար է ոչ միայն կեղևի փոշիացված կրաքարային շերտը։ Հետազոտողները ապացուցել են թաղանթների կիրառման արդյունավետությունը շարակցական հյուսվածքի հիվանդությունների այլընտրանքային թերապիայի մեջ: Խոսքը այնպիսի հիվանդությունների մասին է, ինչպիսիք են արթրիտը, գայլախտը, հոդատապը և մեջքի ցավը։ Այս պայմանները սովորաբար բուժվում են ցավազրկողներով կամ հակաբորբոքային դեղամիջոցներով, որոնք ունեն սահմանափակ արդյունավետություն և կարող են վտանգ ներկայացնել սրտի և ստամոքսաաղիքային համակարգի խնդիրների համար: Ձվի կեղևի թաղանթը թեթևացնում է ցավն ու անհանգստությունը՝ կապված շարակցական հյուսվածքի խանգարումների հետ՝ առանց կողմնակի ազդեցությունների:

Իմանալով ձվի կճեպի այս բոլոր օգտակար հատկությունները, ոմանք մանրացնում են դրանք փոշու մեջ, եւ օգտագործում  որպես բնական սննդային հավելում։

 Խնամքով մաքրված և պատշաճ կերպով պատրաստված, այն բավականին ուտելի է։

Հոդերի ցավը թեթևացնելու համար. ձվի  կեղևները լցնել  ապակե տարայի մեջ, վրան ավելացնել խնձորի քացախ և փակել բերանը: Պահել 2 օր: Քսեք լուծույթը ցավոտ հատվածներին։ Այն բաղադրիչները, որոնք նպաստում են հոդերի առողջությանը, ինչպիսիք են կոլագենը, քոնդրոիտինը, գլյուկոզամինը և հիալուրոնաթթուն, արագ թեթևացում կապահովեն:

Այնուամենայնիվ, ձվի կճեպի փոշին նաև վտանգներ է պարունակում,  եթե ձվերը

 աղտոտված լինել Salmonella enteritidis-ով, որը ընդունելու դեպքում կարող է վարակ առաջացնել:

Ուստի մաքուր կեղևները պետք է թխել 350 աստիճան ջերմաստիճանում ութ րոպե և սառչելուց հետո մանրացնել փոշու մեջ։ Որպես կալցիումի հավելում, դուք կարող եք օրական մեկ թեյի գդալ փոշի ավելացնել հյութերին, սմուզիներին և այլն: Արդյունքը ոսկորների խտության բարձրացումն է, մաշկի, ատամների և մազերի վիճակի բարելավումը։

Գեղեցկուհի, քեզ համար

Դեմքի մաշկի համար լցնել 1 թեյի գդալ կեղևի փոշին ամանի մեջ, ավելացնել մեղրը, խառնել  մինչև մածուկ դառնալը: Կիրառել մածուկը  դեմքին, թողնել ամբողջովին չորանա, ապա լվանալ: Մեկ շաբաթվա ընթացքում մաշկը հարթ և փայլուն կդառնա։

 Խոնավեցնող և շերտազատող ազդեցություն ունենալու համար 1 թեյի գդալ փոշին խառնեք փոքր քանակությամբ հարած ձվի սպիտակուցի հետ և քսեք դեմքին։ Կրկնեք վարժությունը շաբաթական երեք անգամ։

Մազերի համար. լցնել 2 ճաշի գդալ ձվի կճեպի փոշին ամանի մեջ, ավելացնել կաթնաշոռ, որպեսզի ստացվի համասեռ զանգված: Քսել մազերին, սպասել 20 րոպե և լվանալ։

Մաշկի բորբոքման դեմ պայքարելու համար. սա լավագույն բնական միջոցն է բորբոքման, ցանի և այլ մաշկի դեմ պայքարելու համար: