ՕՐԳԱՆԻԶՄԻՆ ԱՆՀՐԱԺԵՇՏ Է ԲՆԱԿԱՆ ՊԱՆԻՐ

Առաջին հերթին պանիրը գնահատում են իր մեջ պարունակվող մեծ քանակի սպիտակուցի համար՝ ամբողջական ամինաթթուների կազմով։ Այս մթերքը պարունակում է նաև մեծ քանակի կալցիում, A, B և D վիտամիններ։ Բացի այդ, պանրի որոշ տեսակներ պարունակում են մեծ քանակի ցինկ, որը կարևոր է իմունիտետի, վերարտադրողական առողջության և նյութափոխանակության համար։
Պանրի օգուտները
Շնորհիվ իր մեջ պարունակվող բարձր սպիտակուցի պարունակության՝ պանիրն օգնում է բարելավել իմունիտետը, կայունացնել ախորժակը, այն նաև ծառայում է որպես շինանյութ մկանների համար, խթանում է բջիջների աճը, զարգացումը և վերականգնումը: Պանիրը պարունակում է մեծ քանակի կալցիում, որն ամրացնում է ոսկորները և պաշտպանում կարիեսից, ուստի կարևոր է այն ներառել այս տարրի անբավարարությամբ և հարակից հիվանդություններով տառապողների սննդակարգում։ Հայտնի է, որ մթերքի 100 գրամը պարունակում է կալցիումի ամենօրյա պահանջը, սակայն դա կախված է բազմազանությունից։
Պանրի առավելությունն այն է, որ ավելացնում է էներգիան և աշխատունակությունը վիտամին B12-ի շնորհիվ, իսկ տրիպտոֆան ամինաթթուն, որը պատասխանատու է սերոտոնինի սինթեզի համար, օգնում է բարելավել տրամադրությունը: Շնորհիվ օպտիմալ քանակի սպիտակուցների, ճարպերի և ածխաջրերի, նաև օգտակար բակտերիաների, որոնք բարելավում են աղիքային միկրոֆլորան, պանիրը բարելավում է նյութափոխանակությունը օրգանիզմում:
-100% բնական սննդով մեծացած կենդանիների կաթից պատրաստված պանիրը պարունակում է Օմեգա-3 ճարպաթթուներ և վիտամին K2՝ սննդանյութ, որը մեր օրգանիզմն օգտագործում է արյան մակարդման համար,- ասում է սննդաբան Վերոնիկա Խովանսկայան։
- Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ պանիրն օգնում է ատամները զերծ պահել կարիեսից: Բայց ամեն ինչ կախված է կազմից։ Պանիրը կարող է օգտակար լինել նաև ոսկորների և մկանների համար՝ նվազեցնելով արյան ճնշումը և բորբոքումները, ինչպես նաև վերականգնել աղիքային միկրոֆլորան, միայն թե՝ շատ աղի չլինի:
Որո՞նք են պանրի առավելությունները կանանց համար
Կանանց համար պանրի օգտակարությունը կալցիումի մեջ է, որի պակասը կարող է հանգեցնել մազերի, եղունգների փխրունության, ինչպես նաև ոսկորների և ատամների փխրունության: Այդ պատճառով արտադրանքը չպետք է ամբողջությամբ բացառվի սննդակարգից նրանց համար, ովքեր հոգ են տանում իրենց առողջության մասին և ցանկանում են լավ տեսք ունենալ: Հղիության ընթացքում բոլոր պանիրները կարելի է օգտագործել, այն կարող են հագեցնել կնոջ մարմինը օգտակար նյութերով և ամրացնել իմունային համակարգը։
Պանրի վնասը
Չնայած իր բոլոր օգտակար հատկություններին՝ շատ աղի պանիրը բարձրացնում է արյան ճնշումը և մեծացնում սրտի ու արյան անոթների ծանրաբեռնվածությունը՝ շնորհիվ աղի բարձր պարունակության, ուստի այն օգտագործելիս պետք է նվազեցնել սննդակարգում այլ աղի մթերքների քանակը:
Արտադրանքի մեջ պարունակվող խոլեսթերինը մեծացնում է նաև սիրտանոթային հիվանդությունների, հիպերխոլեսթերինեմիայի և աթերոսկլերոզի առաջացման վտանգը։
Նրանք, ովքեր տառապում են ստամոքսի, միզաքարային հիվանդություններով և հիպերտոնիայով, պետք է խուսափեն պանրից։ Բացի այդ, պանրի վնասը, եթե չափից ավելի օգտագործեք, բացասաբար է անդրադառնում երիկամների աշխատանքի վրա, ինչը հանգեցնում է այտուցի և մարմնի քաշի ավելացմանը՝ դրա բարձր կալորիականության և ճարպային պարունակության պատճառով:
Պանրի որոշ տեսակներ չափազանց աղի և յուղոտ են, և դա կարող է վնաս հասցնել առողջությանը: Բացի այդ, մարդիկ կարող են ալերգիկ ռեակցիաներ ունենալ կաթնամթերքին ավելացրած արհեստական, քիմիական բաղադրիչներից, կազեինի և լակտոզայի նկատմամբ»,- նշել է Վերոնիկա Խովանսկայան։
Կարեւոր է. եթե ուզում եք իսկապես պանրից օգուտներ ստանալ, պետք է ուտեք միմիայն կովի, ոչխարի մաքուր կաթից պատրաստած պանիր:Շատ լավ կլիներ, եթե վերականգնվեր մոթալի պանրի արտադրությունը: Իսկ մնացածը, հատկապես՝ պնիրին, կաթնասերին, թթվասերին, կաթնաշոռին փոխարինիչները՝ կաթնանման մթերքը (հիմա որոշ խանութներում արդեն գրում են՝ կաթնային խառնուրդ եւ այլն) օրգանիզմին միմիայն վնաս են հասցնում:
Եվ վերջում, ավելի լավ է բակում կաթ վաճառող գյուղացուց գնել կաթը, քան խանութից գնել կաթին փոխարինող այն մթերքը, որն օրգանիզմին սարսափելի վնաս է հասցնում:
Կրկնում ենք՝ ոչ-մի կերպ չի կարելի օգտագործել կաթնեղենին փոխարինող որեւէ արտադրանք: Ավելի լավ է անոթի մնալ, քան օգտագործել կաթնեղենին փոխարինող արտադրանքը, որի վրա գրված է կաթին փոխարինող մթերք: