ՀԱՏԻԿ ԼՈԲՈՒ ՄԵՋ ՊԱՐՈՒՆԱԿՎՈՂ ԾԾՈՒՄԲԸ ԴՐԱԿԱՆ Է ԱԶԴՈՒՄ ԲՐՈՆԽՆԵՐԻ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԱՌԱՋԱՑՄԱՆ ԴԵՊՔՈՒՄ

ՀԱՏԻԿ ԼՈԲՈՒ ՄԵՋ ՊԱՐՈՒՆԱԿՎՈՂ ԾԾՈՒՄԲԸ ԴՐԱԿԱՆՈՐԵՆ Է ԱԶԴՈՒՄ ԱՂԻՔԱՅԻՆ ՎԱՐԱԿՆԵՐԻ, ՌԵՎՄԱՏԻԶՄԻ, ՄԱՇԿԱՅԻՆ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ, ԲՐՈՆԽՆԵՐԻ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԱՌԱՋԱՑՄԱՆ ԴԵՊՔՈՒՄ

 

Բուսակերները գնահատում են լոբին բուսական սպիտակուցների և մանրաթելերի բարձր պարունակության համար: Լոբին պարունակում է կարևորագույն վիտամիններ B1, B2, B6, E, PP, ցինկ, պղինձ, կալիում, յոդ, երկաթ, ծծումբ, մագնեզիում, ինչպես նաև լիզին, արգինին, մեթիոնին, թիրոզին ամինաթթուներ։

Այգու միսը

Կարմիր լոբու՝ օգուտը և վնաս օրգանիզմին

Մենք պատմում ենք, թե ինչու է սպիտակ լոբին առողջարար և ինչպես կարող է վնասակար լինել տղամարդկանց, կանանց և երեխաների համար

Կարմիր լոբի. օգուտ և վնաս մարմնին Կարմիր լոբի. օգուտ և վնաս.

Լոբին ծագել է Պերուի բնիկ ընդհանուր նախնիից: Հնդիկ առևտրականների շարժի շնորհիվ այն տարածվեց Հարավային և Կենտրոնական Ամերիկայում։ Այս բույսը Եվրոպա են բերել իսպանացիները 15-րդ դարում։

Հին ժամանակներում լոբիները շատ էին գնահատվում և օգտագործվում էին ոչ միայն սննդի համար: Օրինակ՝ Ֆրանսիայում տները զարդարում էին նրա ծաղկեպսակներով և ծաղկեփնջերով։ Հին Հռոմում լոբին նույնիսկ օգտագործում էին կոսմետոլոգիայում՝ դրանից պատրաստում էին դիմափոշի և մաշկի համար սպիտակեցնող միջոց։

Կարմիր լոբի կազմը և կալորիականությունը

Կալորիականության պարունակությունը 100 գ-ում 310 կկալ

սպիտակուցներ 21 գ, ճարպեր 1.6 գ, ածխաջրեր 52.7 գ

Կարմիր լոբու օգուտները

Լոբիները հեշտությամբ մարսվող սպիտակուց են։ Այն մսի հիանալի այլընտրանք է բուսակերների և ծոմ պահող մարդկանց համար։ Կարմիր լոբին պարունակում է մինչև 25% սպիտակուց, որն իր սննդային արժեքով չի զիջում մսային սպիտակուցին։ Բացի այդ, լոբի սպիտակուցը ներծծվում է 70 - 80% -ով:

Լոբի քաշի կորստի համար. կարմիր լոբին պարունակում է նյութեր, որոնք ճնշում են ախորժակը, ինչպես նաև կանխում են արագ ածխաջրերի կլանումը, դրանով իսկ նվազեցնելով օրգանիզմ մտնող կալորիաների քանակը։

Օգուտները սրտի և արյան անոթների համար. կարմիր լոբիում պարունակվող արգինինը ներգրավված է ազոտի նյութափոխանակության մեջ՝ առաջացնելով ինսուլինանման էֆեկտ, որն օգնում է իջեցնել արյան շաքարի մակարդակը և նվազեցնում շաքարախտի զարգացման ռիսկը։

Ֆոլաթթուն կարող է նվազեցնել հոմոցիստեինի մակարդակը, որի բարձր մակարդակը սրտի և անոթային հիվանդություններ առաջացնող գործոններից մեկն է։ Լոբիի մեջ մագնեզիումի բարձր կոնցենտրացիան ազդում է արյան շրջանառության վրա։

Օգուտները աղիքների համար. կարմիր լոբին մեծ քանակությամբ բջջանյութ է պարունակում։ Բուսական մանրաթելերը բարենպաստ ազդեցություն ունեն մարսողական համակարգի վրա՝ օգնելով մաքրել աղիքները և հեռացնել թափոններն ու տոքսինները: Մեկ բաժակ լոբի բավարարում է օրգանիզմի ամենօրյա պահանջը մանրաթելից։

Իմունիտետի առավելությունները. կարմիր լոբիում պարունակվող ծծումբը դրական է ազդում իմունային համակարգի վրա և բարձրացնում է օրգանիզմի դիմադրողականությունը վարակների նկատմամբ։ Հակաօքսիդանտ հատկությունները արագացնում են տոքսինների վերացումը և նաև բարելավում իմունային համակարգի առողջությունը:

Վիտամինների և միկրոէլեմենտների բարձր պարունակություն

 Լոբին պարունակում է օրգանիզմի համար անհրաժեշտ բազմաթիվ սննդանյութեր։ Կարմիր լոբին ռեկորդակիր է ալյումինի, բորի, կալիումի, կալցիումի, մագնեզիումի և պղնձի առկայությամբ։ Այն նաև պարունակում է մեծ քանակությամբ ծծումբ, ֆոսֆոր և երկաթ։ B խմբի վիտամինները, ինչպես նաև C, E, K և էական ամինաթթուները անհրաժեշտ են օրգանիզմի բնականոն գործունեության համար։

Կարմիր լոբի վնասը. լոբին չի կարելի հում ուտել, քանի որ դա կարող է թունավորման պատճառ դառնալ։ Հում լոբին պարունակում է ֆազին և ֆազոլունատիտ՝ թունավոր նյութեր, որոնք հեշտությամբ չեզոքացվում են լոբին ջրի մեջ թրջելով կամ որևէ ջերմային մշակմամբ:

Կարմիր լոբի առավելությունները

Մարդիկ, ովքեր տառապում են հոդատապով կամ հակված են այս հիվանդությանը, պետք է սահմանափակեն լոբիները: Այն պարունակում է պուրիններ կոչվող նյութեր։ Երբ դրանք քայքայվում են, միզաթթուն արտազատվում է, և որոշ մարդկանց երիկամները չեն կարողանում հեռացնել այն: Միզաթթվի բարձր մակարդակը կարող է հանգեցնել հոդատապի: Լոբի պետք է զգուշությամբ ուտել նաեւ տարեցները, երեխաները, ստամոքսի ու աղիների հիվանդություններ ունեցողները։ Լոբի ուտելուց հետո մարսողական խնդիրները կարող են հանգեցնել փքվածության և գազերի: Այս մթերքի մարսման համար երկար ժամանակ է պահանջվում, ուստի խորհուրդ չի տրվում լոբի ուտել քնելուց քիչ առաջ, որպեսզի ստամոքսում ծանրության զգացում չառաջացնի, խորհուրդ են տալիս սննդի և առողջության խորհրդատուները։

Կարմիր լոբի օգտագործումը բժշկության մեջ

Լոբիները մարզիկների, բուսակերների և ծոմ պահող մարդկանց սննդակարգի չափազանց կարևոր մասն են կազմում։ Մարմինը սպիտակուցների կարիք ունի, քանի որ այն շինանյութ է սեփական սպիտակուցների համար։ Երբ միսը բացառվում է սննդակարգից, նվազում է սպիտակուցի ընդունման քանակը, որը կարելի է շտկել սպիտակուցներով հարուստ բուսական մթերքների օգնությամբ։ Լոբի մոտ 200 գրամը կազմում է օրական սպիտակուցի պահանջարկի մոտ 30%-ը, որը նույնիսկ ավելի հեշտ է մարսվում, քան մսի ու ձկան սպիտակուցները և հաջողությամբ փոխարինում է դրանք։

Ինչպես են սպիտակ լոբիները տարբերվում կարմիր լոբիից, բացի գույնից և ինչպիսի՞ առողջական օգուտներ կարող են բերել

Լոբին համարվում է դիետիկ արտադրանք։ Այն կարող է կանխել արագ ածխաջրերի կլանումը, դրանով իսկ արգելափակելով ավելորդ կալորիաների կլանումը: Բջջանյութի մեծ քանակությունը թույլ է տալիս ավելի երկար պահպանել հագեցվածության զգացումը, իսկ տարբեր միկրոէլեմենտներ օգնում են արագացնել նյութափոխանակությունը։ Սա օգնում է ավելի արդյունավետ կերպով ազատվել ավելորդ քաշից։

Հատիկ լոբին պարունակում է մինչև 25% սպիտակուցներ, որոնք իրենց սննդային արժեքով գերազանցում են շատ մսատեսակների: Բացի դա, հատիկ լոբու սպիակուցները յուրացվում են մինչև 70-80%: Հատիկ լոբին պարունակում է կալիում, կալցիում, ծծումբ, մագնեզիում, ֆոսֆոր, երկաթ, վիտամիններ B1, B2, B3, B6, C, E, K և PP, ինչպես նաև անփոխարինելի ամինոթթուներ:

Հատիկ լոբու մեջ պարունակվող ծծումբը դրականորեն է ազդում աղիքային վարակների, ռևմատիզմի, մաշկային հիվանդությունների, բրոնխների հիվանդությունների առաջացման դեպքում:

Իսկ երկաթը նպաստում է էրիտրոցիդների առաջացմանը, թթվածնի փոխանցմանը բջջիներին, ուժեղացնում է օրգանիզմի դիմադրողականությունը վարակների նկատմամբ:

Հատիկ լոբու օգտագործումը խորհուրդ է տրվում աթերոսկլերոզի, երիկամաքարային հիվանդությունների, արյան բարձր ճնշման, պիելոնեֆրիտայի, սրտի ռիթմի խանգարման կանխարգելման համար: Հատիկ լոբին բարձրացնում է իմունիտետը աղիքային վարակների և նույնիսկ գրիպի նկատմամբ:

Հատիկ լոբու բաղադրության մեջ մտնող ցինկը կարգավորում է օրգանիզմում ածխաջրածնային փոխանակությունը: Պղինձն ակտիվացնում է օրգանիզմում ադրենալինի և հեմոգլոբինի արտադրությունը (սինթեզը):

Դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս հատիկ լոբի օգտագործել շաբաթական առնվազն 1-2 անգամ և համարում են այն դիետիկ և բուժիչ մթերք:

Հատիկների պատյանում (կանաչ լոբի) պարունակվող արգինինը մասնակցում է ուրեաի սինթեզին և ազոտային փոխանակման այլ գործընթացներին՝ գործելով ինսուլինանման ազդեցություն նյութափոխանակության ժամանակ: Սա էականորեն իջեցնում է շաքարի մակարդակը արյան մեջ և բարենպաստ ազդեցություն է թողնում շաքարային դիաբետի դեպքում:

Հատկապես արդյունավետ է ֆրանսիական լոբու (կանաչ) հապալասի տերևների թուրմը և լոբու չորացած պատյանների թուրմը: Սա խմում են դատարկ ստամոքսին ուտելուց առաջ:

Հակաբակտերիալ հատկությունների շնորհիվ լոբով կերակուրները հանգստացնում են նյարդային համակարգը, կանխում են ատամնաքարերի առաջացումը:

Հատիկ լոբին օգտակար է նաև տուբերկուլյոզի դեպքում:

Հատիկ լոբին ուժեղացնում է ստամոքսահյութի սեկրեցիան, իսկ հակամանրէային հատկության շնորհիվ հանում է լյարդի բորբոքային գործընթացները:

Պահածոյացված վիճակում հատիկ լոբին պահպանում է օգտակար հատկությունների մեծ մասը:

Հատիկ լոբին ունի հիանալի կոսմետիկ հատկություններ` երիտասարդացնում է մաշկը և վերացնում կնճիռները: Խառնուրդը պատրաստելու համար մաղով անցկացված լոբու եփված հատիկները խառնում ենք բուսական յուղի և լիմոնի հյութի հետ: Կարելի է նաև լիմոնի հյութի փոխարեն ավելացնել չիչխանի հյութ կամ մեղր: Մաշկը դառնում է հարթ և էլաստիկ, անհետանում են մանր կնճիռները: Արդյունքը երկար սպասեցնել չի տալիս:

Հատիկ լոբին ռեկորդակիր է ալյումինի, բորի, կալիումի, կալցիումի, մագնեզիումի, և պղնձի պարունակությամբ: