ՁՄԵՐՈՒԿԻ ՍԵՐՄԵՐՆ ՈՒՆԵՆ ՇԱԳԱՆԱԿԱԳԵՂՁԻ ԲՈՐԲՈՔՈՒՄԸ ՀԱՆՈՂ, ԱՐՅԱՆ ՃՆՇՈՒՄՆ ԻՋԵՑՆՈՂ, ՀԱԿԱՃԻՃՎԱՅԻՆ, ՀԱԿԱԴԵՂՆԱԽՏԱՅԻՆ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆ

Ձմերուկի կորիզը բացառիկ արժեքավոր մթերք է։ Ձմերուկի կորիզներն ունեն օգտակար հատկություններ օրգանիզմի համար:
*Սերմերն ունեն արյունահոսությունը կանգնեցնող, հակաճիճվային, հակադեղնախտային հատկություն:
*Դրանք նպաստում են մարսողությանը, սակայն աղեստամոքսային տրակտից դուրս են գալիս չմարսված:
*Դրանք պետք է եռացնել կամ կոտրել և ուտել պարունակությունը:
*Կորիզներում առկա մանրաթելերը կենսական են մարսողական համակարգի գործառույթների համար:
*Դրանք օգտակար են աղիքային մակաբույծների դեմ:
*Խորհուրդ են տրվում դեղնախտով հիվանդ կամ բորբոքում ունեցող հիվանդներին ձմերուկի կորիզ շատ ուտել:
*Կորիզներում առկա ցիտրուլինը գործում է որպես հակաօքսիդանտ, որն օգնում է մեծացնել արյունատար անոթները, կանխել զարկերակների կարծրացումը, օգտակար է արյան բարձր ճնշման և կրծքահեղձուկի դեպքում:
*20-րդ դարի ամերիկացի գիտնականների ուսումնասիրությունների համաձայն` ձմերուկի կորիզները շատ օգտակար են երիկամների և միզուղիների համար: Նրանք խորհուրդ էին տալիս թեյ պատրաստել թարմ կորիզներից, որը միզամուղ միջոց է և օգտակար է երիկամների քարերն ու ավազները մաքրելու համար:
*Ձմերուկի կորիզները հարուստ են մագնեզիումով, A, B, C վիտամիններով, երկաթով, հակաօքսիդանտներով, մանգանով, կալցիումով, պոլի-մոնո հագեցած ճարպերով:
*Թեյի պատրաստման համար պետք է վերցնել 4 թ. գդ. թարմ, մանրացրած կորիզ, 15 րոպե եռացնել 2 լիտր ջրում: Ստացված թեյը պետք է ըմպել երկու օրում և դադար տալ երրորդ օրը: Գործողությունը կարելի է կրկնել մի քանի շաբաթ:
Ի դեպ, վրացիները ձմերուկն օգտագործել են որպես միզամուղ միջոց, ինչպես նաեւ` դեղնախտի դեմ:
*Ձմերուկի կանաչ կեղեւը հում կամ չորացրած տեսքով տալիս են կոլիտով տառապողներին:
Բացի սերմերից ձմերուկն օգտակար է բոլորին, բայց առավել եւս` սկլերոզով, արթրիտով, պոդագրայով տառապողներին:
Ըստ Ամիրդովլաթ Ամասիացու՝ ձմերուկը գինու և քացախի հետ ուտելու դեպքում շատացնում է մեզը եւ մաքրում միզափամփուշտը: Ձմերուկով մոնոդիետան կարելի է կիրառել 20-35 օր, որի ընթացքում հիվանդը կազատվի ավելորդ քաշից, օրգանիզմը կմաքրվի բոլոր տեսակի քարերից եւ բազմաթիվ այլ հիվանդություններից:
Պատրաստեք ձմերուկի կորիզի թուրմ
Բաղադրամասերը. վերցնել 5 ճ․ գդ․ ձմերուկի կորիզ, 1 լ սառը ջուր:
1.Պատրաստման եղանակը. հավանգի մեջ մանրացնել, վրան սառը ջուր ավելացնել, կրակի վրա հասցնել եռման աստիճանի։
2.Կորիզները եփել 45 րոպե: Քամել եփուկը և օրական 3 անգամ մեկ բաժակ օգտագործել։
Ձմերուկի կորիզի թուրմը հիանալի միզամուղ միջոց է, հաճախ էլ օգտագործում են իբրև արագ նիհարելու դեղամիջոց։
3.Այս ըմպելիքը հիանալի միջոց է նաև շագանակագեղձի բորբոքման դեմ։
4.Ձմերուկի այս թեյը օգտակար է նաև հիպերտոնիայի դեմ։ Այն արդյունավետ կարգավորում է նաև արյան ճնշումը։
Ձմերուկի կորիզներն ընդդեմ մակաբույծների
Բաղադրամասերը․ ձմերուկի կորիզ, անյուղ կաթ:
Պատրաստման եղանակ
1․ Կորիզները մանրացրեք ու աղացեք: Ստացված փոշին խառնեք անյուղ կաթի հետ 1 : 10 համամասնությամբ։ Անհրաժեշտ է այս դեղամիջոցն ընդունել անոթի վիճակում։ Բուժման կուրսը 3 օր է։
Կանխարգելման համար մեկանգամյա օգտագործումն էլ բավական է։