ՄԻ´ ՄՈՌԱՑԵՔ ԽՈՐՈՎԱԾ ՄՍԻ, ՔՅԱԲԱԲԻ ՀԵՏ ԲԱՆՋԱՐԵՂԵՆ ՈւՏԵԼ

Вы отправили
Շատերի կողմից սիրված ուտեստը կարո՞ղ է վնասել օրգանիզմին Արդյո՞ք հղի կանայք և երեխաները պետք է խորոված ուտեն, որո՞նք են քյաբաբի վնասներն ու օգուտները: Այս հարցերին պատասխանում է փորձագետ Նատալիա Ֆեդոդովնա
– Որքան շատ է մսի մեջ ճարպը, այնքան ավելի վնասակար է քյաբաբը։ Խոսքս տեսանելի ճարպային շերտի մասին է, այլ ոչ թե` մսի ներքին բաղադրության։ Քյաբաբի յուղայնությունը կախված չէ նրանից, թե ինչ միս է՝ խոզի, տավարի, թե ոչխարի։ Մսի ներքին ճարպային պարունակությունը ավելի դժվար է գնահատել, սակայն տեսանելի ճարպը կարելի է հեռացնել: Առասպել է այն պնդումը, որ ժամկետանց կամ փչացած միս են արտադրում քյաբաբ պատրաստելու համար: Տեսնենք, թե հետազոտություններն ի՞նչ են ասում: *Եթե քյաբաբը տապակելիս բոց եք նկատում, ապա դա վատ նշան է. նշանակում է այն, որ ծուխը պարունակում է քաղցկեղածին նյութեր, որոնք նախ մտնում են մսի մեջ, իսկ հետո՝ օրգանիզմ։ *Սպասեք, մինչև կրակը մարի, և միայն դրանից հետո կարող եք սկսել միսը խորովել: *Յուղոտ քյաբաբը դժվար է մարսվում։ *Մսի մարսողության գործընթացը կախված է դրա հագեցած ճարպերի պարունակությունից: *Եթե մսի տեսակները դասավորեք ըստ հագեցած ճարպաթթուների պարունակության, ապա առաջին տեղում կլինի գառը, հետո տավարի և խոզի միսը։ *Եթե դուք չափից շատ եք քյաբաբ ուտում, կարող եք զգալ անհարմարություն, ծանրություն, ստամոքսի կուշտության զգացում և սրտխառնոց: *Այն, ինչ վտանգավոր է քյաբաբի մեջ, վնասում է ձեր օրգանիզմին: *Մեծ քանակությամբ քյաբաբը կարող է վտանգավոր լինել, եթե մարդը, օր.` երկար ժամանակ սննդակարգից բացառել է մսամթերքը։ *Եթե դուք դրան սովոր չեք, ածուխով տապակած մսի մեծ չափաբաժինը «ցնցում» է օրգանիզմին, որը կարող է հանգեցնել սննդային թունավորման։ *Մեծ քանակությամբ քյաբաբը հակացուցված է հոդատապով, մարսողական համակարգի սուր և քրոնիկ հիվանդություններով, սիրտանոթային հիվանդություններով, ինչպես նաև բարձր խոլեսթերին ունեցող մարդկանց։ *Շիշ քյաբաբը վնասակար է, եթե եփվի ածուխին շատ մոտ, քանի որ միսը կվառվի։ Հետևանքում ստացվում է սպիտակուցի ածխաջրման արտադրանք՝ կեղև, որը պարունակում է քաղցկեղածին նյութեր: *Խորհուրդ չի տրվում մսի վրայի այրված կեղև ուտել։ Ինչպե՞ս նվազագույնի հասցնել վնասը *Քյաբաբը վնասակար է, եթե այն շատ ու հաճախ եք ուտում։ *Դիետան պետք է ներառի ճարպեր, սպիտակուցներ և ածխաջրեր, մանրաթելեր, հանքանյութեր և վիտամիններ: *Քյաբաբը վնաս չի պատճառի, եթե մարդու սննդակարգը բազմազան է, այն պարունակում է, օր.` բանջարեղեն, մրգեր, ձավարեղեն և ապուրներ։ *Ձեր խորովածին ավելացրեք մանրաթելերով հարուստ մթերք՝ բանջարեղեն և ձավարեղեն, օր՝ գազար, կաղամբ, վարունգ, լոլիկ, աղցաններ և կանաչի։ *Լավ է, եթե, բացի մսից աղցան կամ բանջարեղեն եք ընդունում: *Եթե ցանկանում եք նիհարել, ապա կերեք քյաբաբ, բանջարեղենային ուտեստի հետ։ *Հարցի պատասխանը՝ հնարավո՞ր է նիհարելիս քյաբաբ ուտել՝ այո, սակայն խուսափեք շատ յուղոտ միսից և մի մոռացեք բանջարեղենի մասին: Մարդը կարող է որոշել մսի օպտիմալ չափաբաժինն իր ափի չափով: Խորովածի համար նախատեսված միսը պետք է լինի այնպիսին, որ տեղավորվի ձեռքի ափի մեջ և ունենա 1 սմ հաստություն, եթե նույնիսկ ավելի շատ ուտեք, ոչ մի վատ բան չի լինի։ Բայց պետք չէ նաև չափից շատ ուտել, քանի որ դա մեծ սթրես է առաջացնում մարսողական համակարգի վրա, և հանգստանալուց հետո մարմինը կզգա հոգնածություն: Մարսողական համակարգի հիվանդությունների կամ խոլեսթերինի բարձր մակարդակի դեպքում խորհուրդ է տրվում ձկան, հնդկահավից կամ հավից պատրաստված քյաբաբը։
*Մինչև 7-8 տարեկան երեխաներին քյաբաբը տվեք զգուշությամբ, քանի որ երեխաները կարող են ունենալ ոչ հասուն մարսողական համակարգ, որը սովոր չէ ավելորդ սթրեսի, օրինակ՝ մարսել մի ամբողջ կտոր միսը, որը պարունակում է մեծ քանակությամբ շարակցական հյուսվածք, այսինքն՝ մսի երակներ: Խորհուրդ Երեխաներին առաջարկել մանր կտրատած կամ աղացած մսից պատրաստված ուտեստներ՝ կոլոլակ, կոտլետ, իսկ ավելի մեծ տարիքում՝ շիշ-քյաբաբ։ Բացի այդ, խորովածի համար միսը սովորաբար մարինացվում է և համեմում համեմունքներով, որոնց օգտագործումը նույնպես ավելորդ սթրես է առաջացնում մարսողական համակարգի վրա։ Եվ, իհարկե, երեխային քյաբաբ առաջարկելիս մի մոռացեք նրան հիշեցնել, որ պետք չէ չափից շատ ուտել։
Եթե հղիությունն ընթանում է առանց բարդությունների, ապա մեկ-երկու բաժին քյաբաբը չի վնասի։ Ընդհանուր առմամբ, հղի կանանց համար չկան հատուկ սահմանափակումներ, բացի թունավոր արտադրանքի ներմուծումից (ծխել, ալկոհոլ, թմրանյութեր): Կնոջ մարմնի անհատական հատկանիշների հետ կապված մնացած բոլոր սահմանափակումները (քրոնիկ հիվանդությունների առկայություն, հղի կանանց մոտ տոքսիկոզի ախտանիշներ, հղիության թերություններ, աղիների դիսֆունկցիա, քաշի տատանումներ) պետք է քննարկվեն բժշկի հետ: Համեմատաբար առողջ հղիների համար գործում են նույն կանոնները, ինչ բոլորի դեպքում՝ գերադասելի է անյուղ միս։ Յուղոտ սնունդը կարող է առաջացնել ստամոքս-աղիքային անհանգստություն և քաշի ավելացում: Ապագա մայրերն ավելի լավ են ուտել տավարի, հորթի, խոզի, հավի կամ ձկան յուղոտ մսից պատրաստված քյաբաբ: