ԱՐԾՆԱՊԱՏ ԿԱԹՍԱՆԵՐԻ ՕԳՏԱԿԱՐՈՒԹՅՈՒՆԸ

Արծնապատ-Էմալապատ խոհանոցային սպասքն ունի մի շարք առավելություններ. այն բավականին էժան է, լավ է լվացվում, չի փոխազդում սննդային թթուների և ալկալիների հետ՝ դրանով իսկ պահպանելով սննդի համը և չի պարունակում մարդու առողջության համար վնասակար միացություններ։ Դուք կարող եք ոչ միայն դրա մեջ պատրաստել, այլև անվտանգ պահել սնունդը։
Խոհանոցային պարագաներ գնելիս յուրաքանչյուր տնային տնտեսուհի հույս ունի, որ դրանք երկար տարիներ օգտակար կլինեն։ Նոր ապրանքի պայծառ ու փայլուն տեսքը հաճելի է աչքին, ուստի նոր էմալապատ կաթսայի կամ տապակի առաջին օգտագործումը միայն դրական էմոցիաներ է առաջացնում և հնարավորինս շատ համեղ ուտեստներ պատրաստելու ցանկություն: Իսկ որպեսզի էմալապատ ծածկույթով ճաշատեսակները պահպանեն իրենց հատկություններն ու անթերի տեսքը, պետք է հետևել դրանց ճիշտ օգտագործման և խնամքի վերաբերյալ խորհուրդներին։
Էմալապատ սպասքի առավելություններն ու թերությունները
Էմալապատ սպասք կարելի է գտնել յուրաքանչյուր խոհանոցում: Ամենատարածվածը տարբեր ձևերի և չափերի կաթսաներն են, սակայն առօրյայում լայնորեն կիրառվում են նաև արծնապակի թավաներ, կաթսաներ, ամաններ և գավաթներ։ Նման արտադրանքները պատրաստված են մետաղներից (չուգուն, պողպատ կամ բոլոր տեսակի համաձուլվածքներ), որոնց վրա վերևում կիրառվում են էմալի մի քանի շերտեր։ Ծածկույթը պաշտպանում է մետաղը կոռոզիայից և ունի կամ միապաղաղ գույն, կամ տարբեր դեկորատիվ ձևավորումներ և նախշեր:
Շրջակա միջավայրի անվտանգություն. պաշտպանիչ էմալը չի փոխազդում թթուների և սննդի այլ քիմիապես ակտիվ բաղադրիչների հետ, ուստի եփած ուտեստները կարելի է բավականին երկար պահել նման ուտեստների մեջ՝ չփչացնելով դրանց ծածկույթը։ Բացի այդ, էմալը չունի իրական հոտ և չի կլանում սննդի բույրերը:
Բազմակողմանիություն. Էմալապատ սպասքը հարմար է բոլոր տեսակի մթերքների, այդ թվում՝ առաջին ուտեստների, մսի, ձկան և բանջարեղենի, ինչպես նաև կոմպոտների և ժելե պատրաստելու համար:
Օգտագործման հեշտությունը. Էմալապատ արտադրանքի հարթ մակերեսը հեշտ է մաքրել փափուկ սպունգով կամ կտորով:
Արտաքին տեսք. Էմալապատ ծածկույթն ունի տարբեր երանգներ և գույներ, որոնց վրա կարող են կիրառվել ջերմակայուն պատկերներ։
Էմալային խոհարարական սպասքի թերությունները
Զգայունություն մեխանիկական հարվածների նկատմամբ: Ուժեղ հարվածները, մետաղական քերիչները և հղկող նյութերը կարող են ոչնչացնել ծածկույթը: Այս դեպքում էմալապատ սպասքից մարդկանց վնասը կարող է շատ զգալի լինել, և այն այլևս չի կարող օգտագործվել ճաշ պատրաստելու համար։
Ջերմային ազդեցությունների նկատմամբ զգայունություն: Ջերմաստիճանի հանկարծակի փոփոխությունները քայքայում են էմալը, որի արդյունքում ճաքեր են հայտնվում:
Սննդի այրումը. այս տեսակի սպասքը չունի չկպչող ծածկույթ, ուստի կաթնամթերքը և հաստ մթերքները կարող են կպչել դրա ներքին պատերին, երբ շատ տաքացվեն:
Էմալապատ արտադրանքի ընտրության հիմնական չափանիշը դրանց ծածկույթի որակն է: Նույնիսկ հայտնի գործարանից ապրանքներ գնելիս, որոնք ունեն լավ ակնարկներ, դուք պետք է ուշադիր ուսումնասիրեք դրա տեսքը: Կախված արտադրության տեխնիկական պայմաններից՝ մետաղական սպասքը կամ թաթախում են էմալի մեջ, կամ քսում են ցողման միջոցով։
Առաջին դեպքում ծածկույթի շերտը կլինի ավելի հաստ, բայց ազդեցությունների և գերտաքացման դիմադրությունը ավելի ցածր կլինի: Երկրորդ դեպքում էմալն ավելի բարակ է և ունի ավելի հարթ մակերես, բայց ավելի քիչ դիմացկուն է քայքայումին։
Ընտրելով նոր կաթսա կամ տապակ, դուք պետք է ուշադիր ուսումնասիրեք էմալապատ ծածկույթը արտադրանքի և՛ ներսի, և՛ դրսի վրա: Էմալը պետք է ունենա հարթ մակերես։ Քերծվածքների, կոշտության և բծերի առկայությունը անընդունելի է, քանի որ դա կարող է հանգեցնել շահագործման ընթացքում ծածկույթի ոչնչացմանը: Ներքին մակերեսի չիպսերը մեծ վտանգ են ներկայացնում, քանի որ նման տարայի մեջ պատրաստված սնունդը կարող է զգալի վնաս հասցնել մարդու առողջությանը։
Էմալապատ սպասքի որոշ տեսակներ, ինչպիսիք են կաթսաները, շերեփները և թեյնիկները, կարող են վերևում ունենալ մետաղական եզր, որի վրա բացակայում է էմալի շերտը: Ապրանք գնելիս դուք պետք է ուշադիր ստուգեք այս տարածքը ժանգի նշանների համար: Կոռոզիայի սկզբի նշանները ցույց են տալիս արտադրության գործընթացի խախտում կամ արտադրանքի ոչ պատշաճ պահեստավորում, ուստի ավելի լավ է նման սպասք չգնել:
Օգտագործման խորհուրդներ
Միշտ չէ, որ նոր, բարձրորակ արտադրանքի ձեռքբերումը երաշխավորում է դրա երկարաժամկետ օգտագործումը ապագայում: Էմալային խոհանոցային սպասք օգտագործելու վերաբերյալ առաջարկությունները կօգնեն պահպանել ծածկույթի գրավիչ տեսքը և ամրությունը.
Նախքան առաջին օգտագործումը, նոր սպասքը պետք է կարծրացվի: Դա անելու համար դրա մեջ ջուր լցրեք՝ ավելացված աղով (երկու ճաշի գդալ մեկ լիտր ջրի համար) և բերեք եռման աստիճանի, որից հետո ջուրը թափել։