ՍԱԼՈՐԱՉԻՐԸ  ՀԱՅՏՆԻ Է ԻՐ ՀԱԿԱՕՔՍԻԴԱՆՏ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՈՎ

 

 Սալորաչիրը պատրաստում են սալորի չիրից: Ունի մուգ կապույտ կամ սև գույն՝ յուղոտ փայլով:

Սալորաչիրի պատմությունը սկսվում է մ.թ.ա. 6-րդ դարում, երբ եգիպտացիները նկատեցին, որ որոշ մրգեր չեն փչանում արևի տակ, այլ պարզապես չորանում են։ Եվ միևնույն ժամանակ նրանք պահպանում են իրենց արժեքավոր որակները։ Սալորը առաջին չորացրած մրգերից էր։

Հին ժամանակներում սալորաչիրը համարվում էր սթրեսի և դեպրեսիայի դեմ հայտնի միջոց։ Այն ավելացրել են բազմաթիվ մսային և բանջարեղենային ուտեստների մեջ։

Սալորաչիրը Ռուսաստանում հայտնվել է միայն 17-րդ դարում։ Ամենից հաճախ այն ներմուծվում էր Ֆրանսիայից և Բալկաններից, որտեղ աճեցվում էր շատ սալոր։ Ֆրանսիացիներն առաջիններից էին, ովքեր սովորեցին, թե ինչպես ստանալ սալորաչիր շատ բարձրորակ ձևով:

Սալորաչիրը պարունակում է բազմաթիվ օգտակար միկրոտարրեր, որոնք բարենպաստ ազդեցություն են ունենում օրգանիզմի վրա։

Սալորաչիրը հարուստ է վիտամինների մի ամբողջ խումբ՝ A, B, E և C, որոնք ամրացնում են իմունային համակարգը: Նրանք կանոնակարգում են ստամոքսի և սիրտ-անոթային համակարգի աշխատանքը: Օր.՝ կորոտենոիդները պատասխանատու են տեսողության համար: Հանքանյութերը՝ կալիումը, կալցիումը, նատրիումը, մագնեզիումը, ֆոսֆորը օգտակար են ոսկորների, ատամների, մազերի և մաշկի համար:

Սալորաչիրը պարունակում է գլյուկոզա, սախարոզա և ֆրուկտոզա, որոնք պատասխանատու են էներգիայի, ակտիվության և տոնուսի համար։

 Չորացրած միրգը հայտնի է իր հակաօքսիդանտ հատկություններով։ Եթե ​​դուք պարբերաբար ուտում եք սալորաչիր, ապա արտաքին տեսքի փոփոխություններ կնկատեք։ Ես օգտագործում եմ սալորաչիրը որպես լուծողական միջոց, այն օգնում է փորկապության դեպքում։

Սալորաչին ունի միզամուղ ազդեցություն. հեռացնում է ավելորդ հեղուկն օրգանիզմից,- ասաց բժշկական գիտությունների թեկնածու Ելենա Սոլոմատինան։

Սալորաչիրը շատ օգտակար է երեխաների համար։ Եթե ​​երեխան շատ փոքր է (մինչեւ 3 տարեկան), ապա նրա համար կարող եք չրի հատուկ թուրմ պատրաստել։

Սալորաչրի կազմը և կալորիականությունը

Կալորիականության պարունակությունը 100 գրամի դիմաց 241 կկալ

Սպիտակուցներ 2.18 գ, Ճարպեր 0.38 գ, ածխաջրեր 63.88 գ Սալորաչիրի վնասը

Հիմնականում սալորաչիրը առողջ միրգ է: Բայց լինում են դեպքեր, երբ դրան պետք է զգուշությամբ վերաբերվել։ Օրինակ՝ գեր մարդկանց համար ավելի լավ է չչափազանցել սալորաչիրը, քանի որ այն բավականին կալորիական է։

Շաքարի մեծ քանակության պատճառով չիրը կարող է տհաճ հետեւանքներ ունենալ շաքարային դիաբետով հիվանդների համար։

Բարելավում է մարսողությունը և նաև ծառայում է որպես հակաօքսիդանտների աղբյուր:

Կերակրող մայրերը պետք է սահմանափակեն սալորաչրի օգտագործումը, եթե իրենց երեխան ստամոքսի խնդիրներ ունի:

Կիրառում բժշկության մեջ

Բժշկության բնագավառում, որպես կանխարգելիչ սննդամթերք, առավել հաճախ առաջարկում են չրերը։ Օրինակ՝ ստամոքսի հիվանդությունների դեպքում խորհուրդ է տրվում օրական առնվազն 5 հատ հատապտուղ ուտել։

Փորկապությամբ տառապողներին ավելի մեծ քանակություն կպահանջվի։

Սալորաչիրն օգտագործում են որպես հակամանրէային միջոց։ Այն պայքարում է բերանի խոռոչի մանրէների դեմ՝ նվազեցնում է դրանց քանակը և դադարեցնում դրանց աճը։

Չորացրած միրգն օգտակար է նաև աթերոսկլերոզի, հիպերտոնիայի և թրոմբոֆլեբիտի դեպքում։ Սալորաչիրն ամրացնում է անոթների և մազանոթների պատերը, կանոնակարգում է արյան ճնշումը։