ՆԱՐՆՋԻ ՀՅՈՒԹԸ ՏՂԱՄԱՐԴԿԱՆՑ ՄՈՏ ԿԱՆԽՈՒՄ Է ՊՐՈՍՏԱՏԻՏԻ ԶԱՐԳԱՑՈՒՄԸ

Նարնջի հյութի առավելությունները
Նարնջի հյութի առավելությունները պայմանավորված են նրա յուրահատուկ բաղադրությամբ։ Մեկ բաժակ նարնջի հյութը պարունակում է վիտամին C-ի օրական արժեք, ֆոլաթթվի օրական արժեքի ավելի քան 25%-ը և մի շարք ֆլավոնոիդներ, կարոտինոիդներ և այլ կենսաբանական ակտիվ նյութեր:
Կարոտինոիդները (β-կարոտին, β-կրիպտոքսանթին, լյուտեին և այլն), որոնցով հարուստ է նարնջի հյութը, ոչ միայն տալիս են վառ գույն, այլև դրական են ազդում աչքերի առողջության և մարդու մաշկի վիճակի վրա։ Հեսպերիդին և նարիրուտին ֆլավոնոիդները հզոր հակաօքսիդանտներ են. դրանք դանդաղեցնում են օրգանիզմի ծերացման գործընթացը, ամրացնում են իմունային համակարգը և օգնում դիմակայել շրջակա միջավայրի վնասակար գործոնների բացասական ազդեցություններին:
Նարնջի հյութի օգտակար հատկությունները պայմանավորված են նաև նրանով, որ այն պարունակում է միկրոէլեմենտների լայն տեսականի, այդ թվում՝ կալիում, մագնեզիում, պղինձ։
Նարնջի հյութի օգուտը կայանում է նաև նրանում, որ այս հյութի օգտագործումը չափազանց յուղոտ կամ ածխաջրերով հարուստ մթերքներ ուտելուց հետո նվազեցնում է սննդի թունավոր ազդեցությունը օրգանիզմի վրա:
Գիտական հետազոտությունները ցույց են տվել, որ նարնջի հյութն ավելի առողջարար է, քան ինքը՝ նարինջը։ Հետևյալ գործոնները ցույց են տալիս, որ հյութի մեջ բույսի ֆլավոնոիդ հեսպերիդինի պարունակությունը գրեթե երկու անգամ ավելի շատ է, քան ամբողջական մրգերում։ Հակաօքսիդանտ հեսպերիդինն օժտված է վենոտոնիկ, հակաքաղցկեղային և հակաբորբոքային հատկություններով և բարելավում է արյան անոթների վիճակը։
Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ նարնջի հյութն ունի հակամուտագեն, հակագենոտոքսիկ և ցիտոպրոտեկտիվ հատկություններ, այսինքն՝ պաշտպանում է մարմնի առողջ բջիջները իոնացնող ճառագայթման (ճառագայթման) և շրջակա միջավայրի այլ բացասական գործոնների վնասակար ազդեցությունից։
Գիտնականները պարզել են, որ հյութից որոշ օգտակար նյութերի կենսամատչելիությունը (այսինքն՝ օրգանիզմի կողմից կլանվելու ունակությունը) ավելի բարձր է, քան թարմ նարինջից։ Օրինակ՝ հյութից ստացված β-կրիպտոքսանտին կարոտինոիդը 1.8 անգամ ավելի լավ է ներծծվում, քան ամբողջական մրգերից։
Գերմանացի և արաբ գիտնականների համատեղ ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ նարնջի ամբողջական մրգերից բոլոր կարոտինոդների ընդհանուր կենսամատչելիությունը (մարսելիության տոկոսը) կազմում է 11%, թարմ քամած հյութից՝ մոտ 29%, իսկ արդյունաբերական արտադրության պաստերիզացված հյութից՝ արդեն 39.5%։
Ամբողջական նարինջը պարունակում է ավելի շատ սննդային մանրաթել և պեկտին, քան հյութը. մեկ բաժակ հյութը պարունակում է մոտ 1.5 գ, իսկ նույն քանակությամբ նարնջի կտորները պարունակում են մոտ 4 գ: Բայց ընդհանուր առմամբ, այս տարբերությունն այնքան մեծ չէ, որ նախապատվությունը տրվի ամբողջական մրգերին. վիտամին C-ի պարունակությամբ հյութը գործնականում չի զիջում մրգերին, իսկ հյութից որոշ օգտակար միկրոէլեմենտների կենսամատչելիությունը, ինչպես վերը նշվեց, ավելի բարձր է, քան թարմ մրգերից։
Ո՞ւմ է օգտակար նարնջի հյութը
Նարնջի հյութի օգտակարությունը հաստատվել է բազմաթիվ գիտական հետազոտություններով, ուստի սննդաբանները խորհուրդ են տալիս այն ներառել ցանկացած տարիքի մարդկանց, այդ թվում՝ երեխաների և տարեցների սննդակարգում: Այս հյութի կանոնավոր օգտագործումը բարելավում է օրգանիզմի հակաօքսիդանտային կարգավիճակը, նվազեցնում է «վատ» խոլեսթերինի մակարդակը և նվազեցնում բազմաթիվ քրոնիկ հիվանդությունների զարգացման ռիսկը։
Նարնջի հյութը օգտակար է հղիության ընթացքում կանանց համար, քանի որ այն պարունակում է ֆոլաթթու, որն անհրաժեշտ է պտղի բնականոն զարգացման համար։
Գիտնականների կողմից անցկացված գիտական հետազոտություններն ապացուցել են, որ նարնջի հյութում պարունակվող հակաօքսիդանտները նվազեցնում են օրգանիզմում օքսիդատիվ սթրեսի մակարդակը, հետևաբար դրական ազդեցություն են ունենում տղամարդու ուժի վրա, օգնում են պայքարել էրեկտիլ դիսֆունկցիայի դեմ և կանխում պրոստատիտի զարգացումը։
Ֆլավոնոիդների բարձր պարունակության պատճառով այս ըմպելիքն ունի քիմիկանխարգելիչ ազդեցություն, այսինքն՝ արգելակում է քաղցկեղի զարգացումը, ուստի խորհուրդ է տրվում այն ներառել քաղցկեղի ցանկացած փուլով հիվանդների սննդակարգում։
Միևնույն ժամանակ, չպետք է մոռանալ, որ անհրաժեշտ է նարնջի հյութ խմել ողջամիտ քանակությամբ. ցանկացած, նույնիսկ ամենաառողջ սննդամթերքի չափից ավելի օգտագործումը ոչ թե օգուտ, այլ վնաս կբերի: Այս ըմպելիքի առաջարկվող առողջ չափաբաժինը օրական մեկ բաժակ է։
Նարնջի հյութի կալորիաները
Կան բազմաթիվ առասպելներ և նախապաշարումներ այն մասին, թե որքան կալորիա կա նարնջի հյութում: Շատերը կարծում են, որ առևտրային արտադրության նարնջի հյութերը պարունակում են շատ շաքար և, հետևաբար, շատ կալորիաներ: Սա խորը սխալ պատկերացում է. նարնջի 100%-անոց հյութին շաքար չեն ավելացնում, ուստի նարնջի հյութի կալորիականությունը միջինում կազմում է 40 - 45 կկալ 100 մլ-ի համար, այսինքն՝ նման ըմպելիքի մեկ բաժակը պարունակում է մոտ 100 կկալ։
Հյութի կալորիականության մասին տեղեկատվությունը պետք է նշված լինի փաթեթավորման վրա, ուստի գնելիս անհրաժեշտ է ծանոթանալ այս տեղեկատվությանը:
Թարմ քամած նարնջի հյութ
Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ թարմ քամած հյութի օգուտը շատ ավելի քիչ է, քան արդյունաբերական արտադրության հյութը։ Սա բացատրվում է նրանով, որ հյութերի արտադրության համար օգտագործվում են միայն ամենահաս և որակյալ պտուղները: