ՍՈԽԻ ՄԵՋ ՀԱՅՏՆԱԲԵՐՎԱԾ ԿՎԵՐՑԵՏԻՆԸ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒՄ Է ՍԻՐՏԸ ԵՎ ԱՐՅԱՆ ԱՆՈԹՆԵՐԸ ՎՆԱՍԻՑ

 Սոխը պարունակում է ամենաշատ ածխաջրերը, բայց ունի  նաև բուսական սպիտակուց: Սոխը հարուստ է վիտամիններով, այդ թվում՝ B խմբի. սրանք ամենակարևոր տարրերն են, որոնք աջակցում են նյարդային համակարգին՝ թույլ տալով հանգստանալ: Սոխը պարունակում է C, B6 վիտամիններ և ֆոլաթթու, որոնք անհրաժեշտ են ձեր օրգանիզմի ճիշտ աշխատանքի համար։

 Սոխի կազմում առկա են նաև հանքանյութեր՝ պղինձ, մանգան, կալիում, ֆոսֆոր։

Այն նաև պարունակում է այնպիսի հանքանյութեր, ինչպիսիք են կալիումը, մանգանը և պղինձը, որոնք օգնում են կարգավորել հեղուկի մակարդակը մարմնում և բարելավել ոսկորների առողջությունը:

Սոխի  օգտակար հատկություններից

Սոխը աշխարհի շատ խոհանոցների անբաժանելի մասն է: Այն ունի բազմակողմանի օգտակարություն, համեղ և կարող է հավելյալ հարված ավելացնել գրեթե ցանկացած ուտեստի:

Սոխը ոչ միայն հիանալի է կերակուր պատրաստելու համար, այլև առողջության համար շատ օգուտներ ունի. սրտի հիվանդությունների ռիսկի նվազեցումից մինչև իմունային համակարգի ամրապնդում:

Սոխը ոչ միայն ճաշատեսակների համեղ հավելումն է, այլև առողջ ապրելակերպի հզոր գործիք:

Այն պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ, հանքանյութեր և հակաօքսիդանտներ, որոնք այն դարձնում են ամենասնուցող բանջարեղեններից մեկը:

Սոխի ամենաօգտակար հատկություններից մեկը արյան մեջ խոլեսթերինի մակարդակը նվազեցնելու հատկությունն է: Սոխը պարունակում է կվերցետին՝ ֆլավոնոիդ, որը կարող է օգնել պաշտպանել ձեր սիրտն ու արյան անոթները վնասից:

Սոխի սննդային արժեքը. սոխը ցածր կալորիականությամբ բանջարեղեն է, որը պարունակում է ընդամենը 40 կալորիա 100 գրամ թարմ արտադրանքի համար:

Այն նաև իր մեջ պարունակում է ջուր, սպիտակուց, ածխաջրեր և փոքր քանակի ճարպեր։

Սոխը պարունակում է բազմաթիվ ֆիտոնուտրիենտներ, որոնք օգնում են օրգանիզմը պաշտպանել շրջակա միջավայրի վնասներից:

Այն պարունակում է հակաօքսիդանտներ, ինչպիսիք են կվերցետինը, ալիցինը և անտոցիանինները, որոնք օգնում են պաշտպանել ձեր մարմինը ազատ ռադիկալների վնասից:

Սոխը շատ օգտակար է սրտին։ Սոխի մեջ հայտնաբերված կվերցետինը կարող է օգնել պաշտպանել սիրտը և արյան անոթները վնասից:

Կվերցետինը կարող է նաև օգնել նվազեցնել արյան մեջ խոլեսթերինի մակարդակը, ինչը նվազեցնում է սրտի հիվանդության վտանգը:

 

 

Սոխը պարունակում է նաև սիրտը պաշտպանող միացություններ, ինչպիսիք են ալիցինը և ծծմբաթթուն: Այս միացությունները կարող են օգնել նվազեցնել արյան ճնշման մակարդակը և նվազեցնել սրտի հիվանդության վտանգը:

Սոխ մարսողության և քաշի կորստի համար. սոխը կարող է օգնել բարելավել մարսողությունը և նվազեցնել քաշը:

Այն պարունակում է ինուլին՝ նախաբիոտիկ, որը կարող է օգնել բարելավել աղիների աշխատանքը և նվազեցնել օրգանիզմի բորբոքումը:

Սոխը պարունակում է բջջանյութ, որն օգնում է բարելավել մարսողությունն և իջեցնել արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը:

Սոխ առողջ մաշկի և մազերի համար. պարունակում է վիտամին C, որն օգնում է բարելավել մաշկի և մազերի առողջությունն, նաև պարունակում է ծծումբ, որը կարող է օգնել բարելավել մազերի և եղունգների որակը:

Այն կարող է նաև օգնել նվազեցնել մաշկի բորբոքումը և բարելավել մաշկի ընդհանուր առողջությունը:

Ալերգիկ ռեակցիաներ սոխի նկատմամբ. որոշ մարդիկ կարող են ալերգիկ ռեակցիա զգալ սոխի նկատմամբ: Սա կարող է հանգեցնել այնպիսի ախտանիշների, ինչպիսիք են քորը, կարմրությունը և այտուցը: Եթե ​​դուք ալերգիա ունեք սոխից, ապա պետք է խուսափեք այն ուտելուց։

Սոխ օգտագործելու կողմնակի ազդեցությունները

Չնայած սոխի բազմաթիվ առավելություններին, այն կարող է ունենալ նաև որոշ անցանկալի կողմնակի ազդեցություններ:

Որոշ մարդկանց մոտ այն կարող է առաջացնել այրոց, փքվածություն, գազեր և փորկապություն: Եթե ​​դուք մարսողական խնդիրներ ունեք, պետք է սահմանափակեք սոխի ընդունումը։

Ինչպես ճիշտ պահել սոխը. սոխը կարելի է մի քանի շաբաթ պահել զով, չոր տեղում։ Այն կարող եք պահել նաև սառնարանում՝ ծակոցի տակ կամ տարայի մեջ։ Դա կօգնի պահպանել թարմությունը և կանխել բորբոսի ձևավորումը:

Ինչպես սոխը ներառել սննդակարգում

Սոխը կարելի է օգտագործել բազմաթիվ ուտեստների մեջ։ Այն կարող եք ավելացնել աղցանների, ապուրների, մակարոնեղենի, ձվածեղի, սենդվիչների և այլնի մեջ: Այն կարող եք օգտագործել նաև միս կամ ձուկ համեմելու համար։

Սոխը կարելի է օգտագործել նաև որպես աղին փոխարինող միջոց՝ ձեր ճաշատեսակներին համը հաղորդելու համար: Դուք կարող եք օգտագործել նուրբ թակած սոխը տապակի մեջ կամ օգտագործել որպես սոուսներ պատրաստելու բաղադրիչ: