ԵՐԿԱՐԱՏԵՎ ԾԽԵՑՄԱՆ ԺԱՄԱՆԱԿ ՄՍԻ ՄԵՋ ՆԵՐԾԾՎՈՒՄ ԵՆ ՔԱՂՑԿԵՂԱԾԻՆ ՆՅՈՒԹԵՐ

Ապխտած արտադրանքի հիմնական վնասը ծխի մեջ վտանգավոր նյութերի պարունակությունն է, որը կարող է նպաստել ուռուցքային հիվանդությունների զարգացմանը։ Նրա կազմի մեջ կա է ցնդող քաղցկեղածիններ, որոնք ապխտած մսի հետ միասին մտնում են մեր օրգանիզմ։
Հին ժամանակներից սկսած մարդիկ սկսել են ծխեցնել ընտանի և վայրի կենդանիների միս։ Ներկայումս սպառողների սերն այս ապրանքի հանդեպ չի անհետացել. շատերը գնահատում են տարվա ցանկացած ժամանակ նման սննդամթերքի առկայությունը դրա երկար պահպանման ժամկետի և ախորժելի բույրի համար:
Ծխելը խոհարարական բարդ պրոցեդուրա չէ, բայց դրա համար պետք է ունենալ փոքրիկ ծխատուն:
Միսը ապխտում են հակաբակտերիալ և հակաօքսիդանտ ազդեցություն ստանալու համար, իսկ վերջնական արդյունքը հաճելի, անուշաբույր, ծխագույն համ և ոսկե դարչնագույն գույն է:
Ապխտած մսի տեսակները
Դուք կարող եք ծխեցնել խոզի, գառան, տավարի մսի բոլոր մասերը:
Տարածված է նաև հավի մսի, երշիկեղենի, խոզի ճարպի և մսամթերքի ծխեցնելը։
Ապխտած արտադրանքի որակը, համը և բույրը հիմնականում կախված է փայտից: Ավելի լավ է օգտագործել պտղատու ծառերի փայտը, ինչպիսիք են տանձը, բալը, ծիրանը և խնձորը: Կարելի է ծխեցնել նաև կաղամախու, հացենու, կաղնու, լաստենու և հաճարենոի փայտով։
Գիհու ծխի մեջ ապխտած միսը կստանա անմոռանալի բուրմունք և հարուստ գույն։ Ծխեցնելու համար վառելափայտի և թեփի օգտագործումը պետք է լինի միջին չոր, որպեսզի ծխելը լինի միատեսակ և ծխի նորմալ քանակով:
Խորհուրդ. ծխեցնելու համար մի՛ օգտագործեք վառելափայտ և թեփ փշատերև ծառերից և կեչիից: Պատրաստի արտադրանքը, ի վերջո, կունենա դառը համ՝ հատուկ խեժի հոտով:
Ծխեցնլու տեսակները
Տաք ծխեցնելը միս պատրաստելու արագ միջոց է։ Ծխեցնելուց առաջ մսամթերքին քսում են աղ և համեմունքներ, դնում սառը տեղում առնվազն 4 ժամ, իսկ հետո ծխարանի մեջ։ Այնտեղ մշակվում է ծխով +35°C... +50°C 12-48 ժամ, մսամթերքը մանրակրկիտ հագեցած է ճարպով և չի ջրազրկվում։
Սառը ծխելը տեւում է երկուսից յոթ օր։ Միսը ենթարկվում է ծխի +18°C... 25°C ջերմաստիճանի։ Այս տեսակի ծխեցման դեպքում մսամթերքը մանրակրկիտ ջրազրկվում է և պահպանում է ճարպը: Դուք չպետք է սառը միջոցով ծխեցնեք ցածր յուղայնությամբ կամ ծեր կենդանիների միս: Եփած արտադրանքը շատ չոր կլինի։
Օգուտներն ու վնասը. վիտամինային և հանքային բաղադրությունն ուղղակիորեն կախված է եփած մսի տեսակից: Սպիտակուցների մեծ քանակության պատճառով միսը դասակարգվում է որպես օրգանիզմի բնականոն գործունեության համար կարևոր մթերք։
Ծխեցնելիս մսի օգտակար հատկությունները նվազում են, ուստի այս մթերքից մեջ շատ քիչ օգուտ է մնում։
Սպառումը կվերականգնի օրգանիզմի էներգետիկ հավասարակշռությունը, ուժ կտա, հուզական վիճակը կբարձրացնի դրական ուղղությամբ և կկանխի դեպրեսիան։
Վնասները
*Խորհուրդ չի տրվում օգտագործել աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ և սիրտ-անոթային համակարգերի հետ կապված խնդիրներ ունեցող մարդկանց։
*Չի՛ կարելի ուտել մսամթերքի ապխտած կաշին, քանի որ մարդու առողջության համար վտանգավոր քաղցկեղածին նյութերի մեծ մասը դրա մակերեսին կուտակվում է ծխելու ընթացքում։