ՏԱՏԻԿԻ ԱՌՈՂՋՈՒԹՅԱՆ ՌԱԶՄԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ

Երբ խոսքը վերաբերում է երկար, առողջ և երջանիկ կյանքին, տատիկի պարզ, հնարամիտ առողջապահական բաղադրատոմսերը լավագույն խորհուրդն են մեզ համար:
Տատիկս ասում է, որ սթրեսը, գերաշխատանքը, անառողջ սննդակարգը, օրվա ոչ ճիշտ ռեժիմը, ֆիզիկական ակտիվության բացակայությունը բացասաբար են անդրադառնում մեր առողջության վրա, իսկ նման պայմաններում առաջացող հիվանդությունների մեծ մասը հնարավոր չէ բուժել այսօրվա բժշկությամբ։
Եթե ուշադիր նայեք առողջապահական ընթացիկ միտումներին, ապա կտեսնեք, որ 100 տարի առաջ օգտագործվող շատ միջոցներ այսօր դեռևս մեծ արժեք ունեն: Հետազոտությունները հաստատում են դա։ Օրինակ՝ հետազոտող Դեն Բյուեթներն իր գրքերում նկարագրում է երկարակյաց մարդկանց առողջ ապրելակերպի օրինակներ, ովքեր օգտագործում էին Տատիկի առողջության խթանման ռազմավարությունները։
Ի՞նչ պետք է արվի, որպեսզի պահպանվի առողջությունն ու ակտիվությունը ծննդյան օրից մինչև ծերություն: Ուղիներից մեկը մեր տատիկների դրական փորձն օգտագործելն է։
* Քնել: Տատիկս մինչև կեսգիշեր երբեք հեռուստացույց չի դիտել: Փոխարենը, երեկոյան նա դիտում էր արևի ճառագայթները և
գնում քնելու: Տատիկս շատ խիստ էր վերաբերվում իր քնի ժամանակացույցին, վաղ քնելու և շուտ արթնանալուն, միշտ նույն ժամին:
* Մեր ուղեղը և մարմինը բնականաբար ծրագրված են կանոնավոր կերպով հետևելու լույսի և մթության ցիկլերին: Եթե տատիկի նման լրջորեն վերաբերվեինք մեր քնին, ապա այդքան հակված չէինք լինի անքնության և դրա հետևանքով չափից շատ ուտելու, անհանգստության և անգործության:
*Սնունդ Տատիկները մեծ իմաստություն ունեն և հաճախ ճիշտ են սնվելու հարցում: Նրանք միշտ ասել են, որ պետք է տնային կերակուր պատրաստել, որն ապացուցված է, որ մեծացնում է կյանքի տեւողությունը: Իհարկե, տատիկիս համար մի փոքր ավելի հեշտ էր օգտագործել տեղական բնական մթերքը, քանի որ 100 տարի առաջ գյուղացիական տնտեսությունները շատ ավելի հազվադեպ էին օգտագործում քիմիական պարարտանյութեր, և արտադրանքը չէր կարող տեղափոխվել մի երկրից մյուսը առանց փտելու: Կերեք տնական կերակուրներ:
*Տատիկները միշտ ուզում են մեզ տանը պատրաստված առողջ ուտեստներ հրամցնել։ Բորշ, շիլա, շերտավոր խմոր և Նապոլեոն ծննդյան օրվա համար՝ այս ամենը համեղ է և առողջարար։
Կերեք մթերքները ամբողջական, չմշակված:
Տատիկներն իրենց հողամասում հաճախ վարունգ, լոլիկ և խոտաբույսեր են աճեցնում, ուստի նրանք ձեզ հյուրասիրում են թարմ, ջերմային չմշակված արտադրանքներով: Նրանք, ովքեր այգի չունեն, փորձում են միրգ ու բանջարեղեն գնել ֆերմերների շուկայում։ *Տատիկները միշտ դեմ են չիպսերին, կարտոֆիլին և այլ նուրբ մթերքներին։ Սակայն մրգերը, ընկույզները, արմավը, սերմերը առողջ և օգտակար մթերքներ են: Կերեք հիմնականում բանջարեղեն: Նման սննդակարգին հավատարիմ մնալն ամենևին էլ դժվար չէ, քանի որ աշխարհի գրեթե բոլոր ավանդական մշակույթները հիմնականում բուսական ծագում ունեն։ Պետք չէ բուսակեր լինել: *Ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ աշխարհի ամենաերկարակյաց բնակչությունն ուտում է հիմնականում բուսական մթերք՝ բանջարեղեն, հատիկեղեն, մրգեր, ամբողջական ձավարեղեն, ընկույզ և սերմեր: Բայց երբեմն ուտում են նաև կենդանական ծագման մթերքներ։
Տատիկի խորհուրդներից
*Կերեք քիչ և հիմնականում բուսական մթերքներ՝ ոլոռ, լոբի, ոսպ, կարտոֆիլ, եգիպտացորեն, բրինձ, վարսակից պատրաստված շիլա, հնդկաձավար, գարի, ցորեն, կորեկ:
*Սնվելուց հետո, արանքում, ոչինչ մի կերեք: Եթե օրական երեք անգամ եք ուտում, հատկապես եթե ավելի ուշ եք նախաճաշում կամ ավելի վաղ ճաշում, կարող եք օրական 12 ժամ կամ ավելի երկար ծոմ պահել գիշերվա ընթացքում, ինչը բարենպաստ ազդեցություն է ունենում մարսողության և մարմնի առողջության վրա: Իհարկե, եթե սոված եք, կարող եք որևէ խորտիկ ուտել: Բայց ավելի լավ է սպասել մինչև ձեր հաջորդ կերակուրը և ուտել պատշաճ չափաբաժնով, քան ծամել ողջ օրը և հատկապես գիշերը: Առողջ սննդակարգի պահպանումը ժամանակ և ջանք է պահանջում, ինչը կվճարի առողջության բարելավմանը: * Տատիկի առողջության բաղադրատոմս. երբ երեխաները հիվանդանում էին, տատիկի առաջին գործը՝ հավի արգանակ պատրաստելն էր, այլ ոչ թե դեղատուն վազելը դեղորայք ստանալը: Սա լավ ավանդույթ է։
*Այսօրվա հետազոտությունը ցույց է տալիս, որ հավի ապուրն ավելի մեծ բուժիչ արժեք ունի, քան դեղագործական դեղամիջոցները՝ առանց կողմնակի ազդեցությունների։
* Երբ կոկորդը ցավում է, տատիկդ հավանաբար առաջարկել է այն աղի եւ սոդայի խառնուրդով ողողել:
* Մրսածության ախտանիշները թեթևացնելու համար տատիկները հաճախ օգտագործում են խոտաբույսերից պատրաստված սպիրտային քսուքներ։ Նույնիսկ տատիկի մաքրող միջոցներն ավելի անվտանգ էին, քան այն, ինչ այսօր առկա է շուկայում:
*Հետևե՛ք տատիկի խորհրդին՝ օգտագործե՛ք ջրային քացախի լուծույթ և սոդա ու քացախ։
*Խմորի սոդայի և փոքր քանակությամբ քացախի խառնուրդը կարող է մաքրել սպասքի, վառարանի, ծորակների և լվացարանների վրա առկա ցանկացած բիծ: