ՍՈՃԵՆՈՒ ԾԱՂԿԱՓՈՇՈՒ ՕԳՏԱԳՈՐԾՈՒՄԸ, ՕԳՈՒՏՆԵՐԸ, ՀԱԿԱՑՈՒՑՈՒՄՆԵՐԸ

Ծաղկի ծաղկափոշու օգտակար հատկությունները հայտնի են շատ վաղուց, մինչդեռ քչերը գիտեն սոճենու ծաղկափոշու օգտակարության մասին:
Հիշեք, որ սոճու ծաղկափոշին վիտամիններով, ֆերմենտներով, ամինաթթուներով և հանքանյութերով հարուստ բաղադրություն ունի, հիպոալերգեն է, օգնում է հաղթահարել ուժի կորուստը, լավ տոնուսավորում է և բարենպաստ ազդեցություն ունենում օրգանիզմի ընդհանուր վիճակի վրա, ինչի պատճառով ծաղկափոշին հաճախ օգտագործում են մրսածությունից բուժվելու համար:
Իգական ծաղկաբույլերը ունեն բորդո-կարմրավուն երանգ, իսկ արուների ծաղկաբույլերը կաթնագույն-կանաչավուն են։ Հենց արու ծաղկաբույլերում է գոյանում թանկարժեք ծաղկափոշին։
Ծաղկափոշու հյուսվածքը մի տեսակ դեղին զանգված է՝ փոքր կլոր հատիկներով և երկու փականով։ Այս փականներից փոշին քամու միջոցով տեղափոխվում է ամբողջ տարածք: Ի դեպ, սոճու նեկտարը, ինչպես անանուխի որոշ տեսակներ, հաճախ օգտագործում են թարմացնող օծանելիք ստեղծելու համար։
Խորհրդային Հանգստյան տները հանգստացողների առաջին հոսքն ընդունում էր սոճենու և եղևնու փոշոտման ժամանակ։ Փշատերև ծառերի ծաղկման շրջանում հանգստյան տներ են այցելում հատկապես թոքերի և շնչառական օրգանների խնդիրներ ունեցողները։
Սոճենու ծաղկափոշու կազմը
Սոճենու ծաղկափոշին պարունակում է գրեթե 300 կենսաբանական ակտիվ նյութեր, այդ թվում՝ ֆիտոնցիդներ, որոնք կարող են սպանել պաթոգեն միկրոֆլորան՝ ամինաթթուների և հանքանյութերի համալիր: Հատկանշական է, որ որոշ նյութեր, որոնք կազմում են սոճու ծաղկափոշին, կենդանի բնության մեջ այլ ձևով հնարավոր չէ գտնել։ Այսպիսով, սոճենու ծաղկափոշու բաղադրության մեջ առանձնանում են վիտամիններ A, B, C-ն, կալիումը, կալցիումը, ֆոսֆորը, մագնեզիումը և նատրիումը: Այս նյութերը ոչ միայն դրական են ազդում իմունային համակարգի վրա, այլեւ բարելավում են նյութափոխանակությունը, ցինկը, սելենը, պղինձը, երկաթը և մանգանը, որոնք շատ սերտորեն կապված են մեր օրգանիզմի մի շարք կենսաքիմիական գործընթացների հետ։
Բացի այդ, հարկ է նշել, որ սոճու ծաղկափոշու բոլոր բաղադրիչները ոչ միայն արժեքավոր են, այլև հումքի մեջ մտնում են իդեալական հարաբերակցությամբ և չեն առաջացնում ալերգիկ ռեակցիաներ, ինչի պատճառով փոշին իրավամբ համարվում է բուժիչ պահեստ: Այս բնական մթերքը, բացի իր համապարփակ ամրացնող ազդեցությունից, կարող է ոչ միայն կանխարգելել, այլեւ բուժել շատ հիվանդություններ։
Օգտակար և բուժիչ հատկությունները
Սոճու ծաղկափոշու՝ իմունային համակարգը ամրապնդելու, օրգանիզմում տարբեր կենսական գործընթացները կանոնակարգելու ունակությունը բացատրվում է նրա յուրահատուկ կենսաքիմիական բաղադրությամբ։ Սոճու ծաղկափոշու բուժիչ հատկությունները որոշվում են հետևյալ կերպ.
.իմունոստիմուլյատորներ. հատուկ բնական միացությունների շնորհիվ սոճու ծաղկափոշին ուղղակիորեն ազդում է օրգանիզմի պաշտպանիչ հատկությունների վրա, ամրացնում է իմունային համակարգը և օգնում արագ հաղթահարել մրսածությունն ու վիրուսային հիվանդությունները: Իմունոստիմուլյատորները ցուցված են բոլոր այն մարդկանց, ովքեր ունեն բնական թույլ իմունիտետ կամ թուլացել են հիվանդության երկար ընթացքի պատճառով:
Հակաօքսիդանտներ, որոնք չեզոքացնում են ազատ ռադիկալների ազդեցությունը: Բնական սոճու արտադրանքի ամրապնդող հատկությունները մի քանի անգամ ավելի բարձր են, քան ասկորբինաթթունը: Սոճենու ծաղկափոշին անփոխարինելի է բոլոր նրանց համար, ովքեր տառապել են լուրջ հիվանդություններով և կրել բարդ վիրահատություններ:
Վիտամինների ցանկը պարունակում է մի շարք B վիտամիններ, որոնք էական դեր ունեն բջջային նյութափոխանակության մեջ, նաև A և C վիտամիններ: Վերջիններս ոչ միայն ամրացնում են իմունային համակարգը, այլև բարենպաստ ազդեցություն են ունենում մաշկի վիճակի վրա, այն պաշտպանելով վաղաժամ ծերացումից, ցաներից և գրգռումներից, նաև կանխում են սիրտ-անոթային հիվանդությունների առաջացումը, իջեցնում խոլեսթերինի մակարդակը և օգնում պահպանել տեսողության սրությունը:
Ամինաթթուներ. սոճու ծաղկափոշին իդեալական համադրությամբ պարունակում է տասնյակ տեսակի ամինոթթուներ: Դրանք բարենպաստ ազդեցություն ունեն նյութափոխանակության և մարդու օրգանիզմի այլ ռեակցիաների վրա, մասնավորապես՝ օգնում են վերականգնել մկանային բջիջները, խթանել արյան շրջանառությունը և մաքրել անոթները։
Ֆերմենտները խթանում են մարմնի բոլոր կենսական գործընթացները, բարելավում մարսողությունը, խթանում նյութափոխանակությունը:
Հանքանյութեր. սոճենու ծաղկափոշին պարունակում է 27 տեսակի հանքանյութեր, սակայն քանակապես գերակշռում են ցինկը, սելենը, պղինձը, երկաթը, ֆոսֆորը և մանգանը։ Դրանք բոլորն էլ դրական են ազդում սպիտակուցների, ածխաջրերի և ճարպերի նյութափոխանակության վրա, կարևոր դեր են խաղում նյութափոխանակության մեջ, կարգավորում են վահանաձև գեղձի աշխատանքը և պաշտպանում մարմնի բջիջները շրջակա միջավայրի բացասական գործոններից:
Առաջատար գիտնականները վաղուց են նկատել, որ սոճենու ծաղկափոշին դրականորեն է ազդում շնչառական համակարգի աշխատանքի վրա, մասնավորապես՝ թոքերի աշխատանքի վրա։ Բանն այն է, որ երբ ծաղկափոշին ներշնչվում է և մտնում թոքեր, այն սկսում է վերածվել ինչ-որ նեկտարի և արգելափակել ընկալիչները, երբ գրգռվելիս առաջանում է այդ նույն խեղդող-կծկվող հազը։ Հենց դրա պատճառով է, որ բոլոր ասթմատիկներին խորհուրդ է տրվում երկար զբոսնել սոճուտներում։ Սոճենին լավ է մաքրում օդը վնասակար կեղտերից:
Սոճենու ծաղկափոշին շատ կարեւոր յուրահատուկ հատկություն ունի. այն ոչնչացնում է ամենասարսափելի հիվանդություններից մեկի՝ տուբերկուլյոզի հարուցիչը և հատկապես օգտակար է հիվանդության առաջին փուլում։ Այսպիսով, սոճու ծաղկափոշին գործում է որպես բնական հակաբիոտիկ: Նախ, այն արգելակում է վիրուսի վերարտադրությունն ու զարգացումը, իսկ հետո այն սպանում է այն:
Բացի այդ, սոճու ծաղկափոշին դրականորեն է ազդում սիրտ-անոթային համակարգի վրա՝ ամրացնելով անոթների պատերը։ Օգնում է մաքրել խոլեսթերինը և ճարպերը, որոնք կարող են խցանումներ առաջացնել: Դրա արդյունքում տեղի է ունենում երկաթի ավելի ակտիվ ներծծում արյան մեջ, և դա, իր հերթին, առանցքային դեր է խաղում անեմիայի առաջացումը կանխելու գործում։ Ծաղկափոշին նաև դրական է ազդում արյան մակարդման վրա, արագացնում է վերքերի ապաքինումն և օգնում կանոնակարգել արյան ճնշումը: Իսկ արյան լավ շրջանառությունը շատ կարևոր է կոնքի օրգանների, մասնավորապես՝ շագանակագեղձի բնականոն աշխատանքի համար։ Այսպիսով, սոճու ծաղկափոշու ընդունումը կլինի ադենոմայի և պրոստատիտի հիանալի կանխարգելում։ Եթե այս հիվանդություններից մեկն արդեն առկա է, սոճու հումքը կօգնի դադարեցնել դրա զարգացումը և խթանել ուռուցքի ներծծումը:
Հիշեք, որ սոճենու ծաղկափոշին նմանատիպ հակաուռուցքային ազդեցություն է ցուցադրում նաև քաղցկեղի բջիջների հետ շփման ժամանակ: Եթե մարդը վաղ փուլերում օգտագործում է սոճենու ծաղկափոշին, փոշին կարողանում է ՙճանաչել՚ և արգելափակել տուժած տարածքները և սկսում է պայքարել դրանց դեմ՝ ի տարբերություն հակաբիոտիկների, առանց առողջ բջիջներին վնասելու:
Նաեւ հիշենք որ, այնուամենայնիվ, ծաղկափոշին չպետք է ընկալվի որպես քաղցկեղի համադարման միջոց: Նման հիվանդությունների բուժումը պետք է լինի համապարփակ և պետք է իրականացվի բժիշկների հսկողության ներքո։
Սոճենու ծաղկափոշին օգտակար է նաև դիաբետիկներին: Փոշին խթանում է օրգանիզմում ինսուլինի արտադրությունը, որը բնականաբար նվազեցնում է արյան շաքարի մակարդակը, նաև օգնում է հեռացնել տոքսինները և կանոնակարգում աղիների աշխատանքը: Ավելին, արտադրանքը, շնորհիվ իմունիտետը բարձրացնելու ունակության, ցուցված է բոլոր նրանց, ովքեր տառապում են անորեքսիայից:
Ծաղկափոշու օգտակար հատկությունների շարքում առանձնանում է նաև հորմոնալ մակարդակը կանոնակարգելու ունակությունը, ուստի բժիշկները հաճախ նշանակում են բնական սոճենու ծաղկափոշի կանանց դաշտանադադարի ընթացքում և բոլոր նրանց, ովքեր տառապում են դեպրեսիայից կամ նյարդային համակարգի այլ հիվանդություններից:
Հետաքրքիր է իմանալ, որ հին ժամանակներում լայնորեն օգտագործում էին և՜ ծաղկափոշու, և՜ սոճու ՙասեղները՚։ Այսպիսով, հին շումերները մեզ ժառանգություն են թողել մի քանի կավե հաբեր՝ դեղամիջոցների բաղադրատոմսերով, որոնցում հիմնական բաղադրիչը սոճենու ասեղներն են:
Սոճու ծաղկափոշու օգտագործումը
Ծաղկափոշին հիանալի հավելում է ձեր ամենօրյա սննդակարգին։ Ծաղկափոշին նույնիսկ չի կարելի որևէ կերպ մշակել, այլ պետք է օգտագործել իր մաքուր տեսքով, խառնել մեկ ճաշի գդալ մեղրի հետ կամ նոսրացնել կաթով:
Սոճու ծաղկափոշին խորհուրդ է տրվում նրանց, ովքեր պլանավորում են նիհարել կամ ցանկանում են իրենց ուժերը փորձել ծոմ պահելու մեջ՝ առողջական նպատակներով: Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս այն օգտագործել դիետայից դուրս գալու ժամանակ: Այս կերպ դուք կարող եք ազատել ձեր մարսողական համակարգը ծանր սթրեսից, որը կապված է ցածր կալորիականությունից սովորական սննդի անցնելու հետ, ինչը հանգեցնում է սթրեսի ավելացմանը:
Ծաղկափոշին կիրառում են նաև կոսմետոլոգիայում. պատրաստում են դեմքի, մազերը սնուցող, տոնուսավորող և խոնավեցնող դիմակներ, որոնք խթանում են արյան շրջանառությանը, հանում կարմրությունը, նվազեցնում ցաների քանակը: Ծաղկափոշուց ստացված եթերայուղերն օգնում են պայքարել գլխի թեփի դեմ և գործում են որպես մազարմատներն ամրացնող միջոց:
Կիրառման մեթոդները. դրանք օշարակները, թուրմերը և եփուկներն են։ Ծաղկափոշին խառնում են մեղրի հետ եւ օգտագործում: Գիտենք՝ մեղրը նույնպես բավականին արդյունավետ միջոց է, որն օգնում է բուժել շնչառական համակարգի հիվանդությունները։ Իսկ սոճենուու ծաղկափոշին այն ավելի արդյունավետ է դարձնում: Եթե դուք ալերգիա ունեք մեղրից, ապա դրա փոխարեն կարող եք այն խառնել մեկ լիտր եռացրած կաթի հետ։
Մեծահասակները բրոնխիտի դեպքում փոշու եւ մեղրի խառնուրդն ընդունում են օրը երեք անգամ երկու թ. գդ.՝ ուտելուց 30 րոպե առաջ կամ ուտելուց 2 ժամ հետո։ Հիշեք, որ վերջին չափաբաժինը պետք է լինի ոչ ուշ, քան երեկոյան 7-ը, քանի որ սոճենու ծաղկափոշին կարող է գերխթանել օրգանիզմը և դժվարացնել քունը: Օգտագործման տևողությունը՝ 2 ամիս է, 2 շաբաթ ընդմիջումով։
Մեղրով սոճենուու ծաղկափոշին կարելի է օգտագործել նաև որպես բուժման միջոց: Եթե դուք դժվարանում եք կուլ տալ մածուցիկ մեղրային զանգվածը, կարող եք (և նույնիսկ անհրաժեշտ է) այն ընդունել բուժիչ դեղաբույսերի թուրմով:
Հիպերտոնիայի դեմ պայքարելու համար սոճենու ծաղկափոշի ընդունումը տարբերվում է. առավոտյան, ուտելուց մեկ ժամ առաջ, ծաղկափոշու մի կտոր փոքր բաժակի մեջ նոսրացրեք չեռացրած կաթով և խմեք: Կրկնեք այս գործողությունը ամեն օր 2 ամիս 2 շաբաթ ընդմիջումով։ Ծաղկափոշին թույլատրվում է օգտագործել 6 տարեկանից սկսած։ Սկզբում դեղաչափը պետք է լինի նվազագույն, իսկ չափահաս մարդու համար չափաբաժնի 1/10-ը: Կարող եք երեխային տալ թեյի կես գդալ, իսկ հետո աստիճանաբար՝ մի ամբողջ։ Բայց եթե արտադրանքը նախատեսված է կանխարգելիչ նպատակներով ընդունելու համար, ապա առավելագույն դոզան պետք է լինի ոչ ավելի, քան 0.5 թեյի գդալ: Ընդունման տևողությունը նույնն է, ինչ մեծահասակների համար:
Ծաղկափոշու վրա հիմնված բոլոր խառնուրդները պետք է պահվեն սառնարանում։
Սոճենու ծաղկափոշու հակացուցումները. սոճու ծաղկափոշին թեև այն ունիվերսալ միջոց է, այնուամենայնիվ ունի որոշ հակացուցումներ։ Ամենակարևոր հակացուցումն՝ անձնական անհանդուրժողականությունն է ծաղկափոշու և փշատերև ծառերի այլ մասերի նկատմամբ: Նաև սոճու ծաղկափոշու վրա հիմնված պատրաստուկների երկարատև օգտագործումն առանց ընդհատումների կտրականապես խորհուրդ չի տրվում: Հակառակ դեպքում՝ օգտակար տարրերով գերհագեցվելու եւ ստամոքսի բորբոքում առաջացնելու վտանգ կա։ Հիշեցնում ենք, որ մինչև 6 տարեկան երեխաներին, ինչպես նաև հղիության և կրծքով կերակրման ժամանակ կանանց չի կարելի սոճու ծաղկափոշի տալ։
Մի՜ օգտագործեք այս փոշին, եթե զգում եք հետևյալ ախտանիշներից որևէ մեկը. ցածր արյան մակարդում, հիպերվիտամինոզ, ստամոքս-աղիքային տրակտի սուր հիվանդություններ, լյարդի անբավարարություն:
Սոճենու ծաղկափոշու բուժիչ հատկությունները հաստատվել են ոչ միայն ժողովրդական բժշկության, այլեւ պաշտոնական բժշկության կողմից։ Կարող եք նաև գտնել հսկայական թվով դրական ակնարկներ այն մարդկանցից, ովքեր արդեն փորձել են այս հրաշք միջոցն իրենց վրա։ Փորձեք այն նաև, ամենակարևորը, մի՜ մոռացեք հետևել դեղաչափի պարզ կանոններին և ճիշտ պահել ծաղկափոշին:
Թոքաբանները շնչառական օրգանների խնդիրներ ունեցողներին առաջարկում են հաճախակի հանգստանալ սոճուտում։ Բուժիչ հատկությունով հանդես են գալիս բույսերի ծիլերը, խեժը, փշերը և փոշին։ Փոշին հիմնականում օգտագործում են բրոնխիտի, թոքերի վարակման և աստղային հիվանդության բուժման և կանխարգելման համար։
-Երեխաներին պետք է տանել փշատերևի անտառ՝ ծառերի ծաղկման սեզոնին,- խորհուրդ են տալիս թոքաբանները և շարունակում,- փոշին բոլորին, առանց տարիքային սահմանների՝ օգտակար է, դրական է գործում ոչ միայն շնչառական համակարգի վրա, այլև ստամոքսա-աղիքային հիվանդոթյանն դեպքում։ Կարևորը՝ մարդը չունենա ալերգիա սոճո փոշուց, ուրիշ բացասական կողմ փոշին չունի։ Փոշու արդյունավետ ընդունումը՝ փոշոտման սեզոնին սոճուտոմ գտնվելն է։
Կոներից պատրաստված մուրաբաները և ջեմերը, եփելու ընթացքում կորցնեւմ են բնական արդյունքը։
Թոքաբանները խորհուրդ են տալիս՝ կանաչ կոնը մեքենայով աղալ, խառնել մեղրի հետ եւ ուտել։ Նույնն է խորհուրդը տալիս են նաև կոնի փոշու համար. 2 ճ. գդ. փոշին խառնել 100 գ մեղրի հետ, քսել հացի վրա եւ տալ երեխաներին։